Η Pfizer ξεκινά τις δοκιμές του εμβολίου κατά του Covid-19 σε εγκύους

Πριν από λίγο καιρό οι επιστήμονες διχάζονταν για το αν οι έγκυοι θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού (δείτε εδώ, εδώ και εδώ τι έλεγαν οι επιστήμονες στην Ελλάδα). Πριν από μερικές ώρες, ωστόσο, έχουμε την επίσημη ανακοίνωση της Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με την οποία ξεκίνησαν διεθνή μελέτη με 4.000 εθελόντριες, για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 σε υγιείς εγκυμονούσες γυναίκες.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ ζήτησαν να συμπεριληφθούν οι έγκυοι και οι γυναίκες που θηλάζουν στη σχετική έρευνα, καθώς, όπως έχει φανεί, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι ειδικοί σε θέματα μητρικής υγείας υποστηρίζουν εδώ και χρόνια, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε δοκιμές σχετικών εμβολίων, ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο ούτε η δική τους ζωή ούτε του εμβρύου τους.

Διαβάστε ακόμα: Για πρώτη φορά έμβρυο νόσησε με κορωνοϊό και πέθανε στην κοιλιά της μητέρας του

Η έρευνα θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και οι έγκυοι που θα συμμετέχουν θα λάβουν τις δύο δόσεις του εμβολίου με 21 ημέρες απόσταση, κατά τις εβδομάδες κύησης 24 έως 34. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν την πορεία τους, αλλά και αυτή του εμβρύου, για τους επόμενους 6 μήνες, προκειμένου να ελέγξουν αν τα απαραίτητα αντισώματα μεταφέρθηκαν στο μωρό. Ήδη οι πρώτες έγκυοι που έλαβαν την πρώτη δόση είναι απόλυτα ασφαλείς.

Πρόκειται για γυναίκες άνω των 18 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Μοζαμβίκη, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι υπόλοιπες εταιρείες που παράγουν σχετικά εμβόλια, ετοιμάζονται για δοκιμές σε εγκύους.