Μαρία Τσολιά: Μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες – Καμία αρνητική επίδραση στο έμβρυο

Στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και στην πιθανότητα να υπάρχουν παρενέργειες είχε αναφερθεί η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά στην τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας στις αρχές του 2021. Δυστυχώς, όμως, πολλές γυναίκες δεν πείθονται να εμβολιαστούν είτε πριν είτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να θρηνούμε σήμερα θύματα.

Όπως ανέφερε η κυρία Τσολιά, «αν και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης για τις εγκυμονούσες γυναίκες, ωστοόσο, αν αυτές μολυνθούν από τον ιό χρήζουν νοσηλείας στις ΜΕΘ και χρήση μηχανικού αερισμού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού».

«Στις κλινικές μελέτες των εμβολίων με mRNA που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί έγκυες. Όμως συμμετείχαν αρκετές γυναίκες που εμβολιάστηκαν και στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυες και παρακολουθούνται στενά. Επίσης πρόκειται άμεσα να αρχίσουν μελέτες εμβολιασμού εγκύων», συμπλήρωσε η κυρία Τσολιά.

Διαβάστε ακόμη:  Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό: Δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για το έμβρυο και την έγκυο

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει επίδραση του MRNA στο έμβρυο, δεδομένου ότι το μόριο αυτό δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων.

«Είναι ασταθές και αποσυντίθεται γρήγορα μέσα στα κύτταρα. Εάν μια έγκυος ανήκει σε ομάδα στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός, πχ είναι υγειονομικός, μπορεί να αποφασίσει να εμβολιαστεί, ζυγίζοντας τον κίνδυνο έκθεσης στην λοίμωξη, το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών από την λοίμωξη και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες», τόνισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας.

Ασφαλές το εμβόλιο για τις θηλάζουσες

Σημειώνεται, ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιαστεί μια γυναίκα και δεν συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.

Τέλος δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις γυναίκες που θηλάζουν ή για τα βρέφη τους, ή συνέπειες για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως τα εμβόλια που περιέχουν mRNA δεν αναμένεται να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο βρέφος. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να επιλέξουν να εμβολιαστούν».