Για πρώτη φορά έμβρυο νόσησε με κορωνοϊό και πέθανε στην κοιλιά της μητέρας του

Μια εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση μετέδωσαν οι Times του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία μια 29χρονη που βρισκόταν στην 25η εβδομάδα εγκυμοσύνης της μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα εκτάκτως στο Νοσοκομείο Assuta, αφού υπέφερε από συμπτώματα κορωνοϊού. Η νέα γυναίκα βρέθηκε θετική στον ιό, ενώ μερικές ημέρες αργότερα, το μωρό της πέθανε στην κοιλιά της.

Οι γιατροί του νοσοκομείου θεωρούν βέβαιο, ότι το έμβρυο έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό, ενώ, όπως λένε, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση παγκοσμίως που καταγράφεται τέτοιο συμβάν. Το δε νοσοκομείο επιβεβαίωσε, ότι το μωρό δεν είχε καρδιακό παλμό και η μητέρα του το γέννησε νεκρό. Στο δε τεστ κορωνοϊού που του έγινε, βγήκε θετικό, όπως άλλωστε και ο πλακούντας της μητέρας

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Ταλ Μπρος, επικεφαλής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Assuta, έχουν αντιμετωπίσει τρεις ακόμα θανάτους εμβρύων από μαμάδες που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, όμως τα μωρά αυτά δεν είχαν βρεθεί θετικά στον ιό.

Πρόσθεσε δε, ότι «αν η μητέρα είχε εμβολιαστεί στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί» (σ.σ. Στο Ισραήλ οι έγκυοι εμβολιάζονται κανονικά).

Η δε μητέρα του μωρού είπε, ότι είχε υπάρξει εξαιρετικά προσεκτική για να αποφύγει τη λοίμωξη και ήταν ευγνώμων στους γιατρούς που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και ήταν πολύ υποστηρικτικοί.

Ο διευθυντής της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου, Δρ. Γιόσι Τόμπιν, συμφώνησε, ότι το μωρό μολύνθηκε στη μήτρα: «Ήταν μια ενδομήτρια λοίμωξη που προκάλεσε τη λοίμωξη στον πλακούντα και έπειτα τον θάνατο. Μέχρι πρότινος είχαμε μωρά που μολύνονταν μετά τον τοκετό, ως αποτέλεσμα της επαφής τους με τη μητέρα.»

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί, ότι το Ισραήλ είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που έχει αποδείξει ένα αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, με συνεχείς μελέτες που δείχνουν, ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 94% στους άνω των 55.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αποκλειστικά το εμβόλιο της Pfizer και επιμένει, ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τις δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων. Αντίθετα στη Μ. Βρετανία οι πολίτες συνιστώνται να κάνουν τη δεύτερη δόση έπειτα από 12 εβδομάδες.

Πηγή: DailyMail