Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ρίχνουμε ψωμί στις πάπιες!

Από τις πλέον αγαπημένες μας οικογενειακές βόλτες είναι να επισκεπτόμαστε το κοντινότερο άλσος της περιοχής μας, να κατευθυνόμαστε στη λιμνούλα και να ταΐζουμε με ψωμάκι τις πάπιες.

Στον Εθνικό Κήπο, για παράδειγμα -αν είστε κάτοικοι Αθήνας θα συμφωνήσετε- συναντάμε κάθε φορά παιδάκια με τους γονείς τους που ρίχνουν ψωμάκι στις πάπιες (σίγουρα όλοι το έχουμε κάνει κάποια στιγμή) πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τις φροντίζουμε και τους δείχνουμε την αγάπη μας.

Λίγοι, όμως, είναι αυτοί που γνωρίζουν, ότι στην πραγματικότητα τους κάνουμε μεγάλο κακό!

Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση βρετανικού οργανισμού για την φροντίδα και την προστασία των δημόσιων πάρκων (του fbhp.org.uk) το ψωμί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τροφή για τις πάπιες και τα υπόλοιπα πουλιά που συχνάζουν σε λίμνες.

Ο λόγος είναι, ότι το ψωμί προκαλεί στα πτηνά αυτά μια ασθένεια που ονομάζεται Angel Wing, κατά την οποία τα φτερά τους μεγαλώνουν υπερβολικά γρήγορα. Αυτό, όμως, εξαντλεί τους μύες τους και έτσι δυσκολεύει το πέταγμά τους.

Πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι κύκνοι, όταν τρέφονται με ψωμί, αφού εμφανίζουν θανατηφόρες ασθένειες στα έντερα και στην καρδιά τους.

Το ψωμί είναι, επίσης, επιβλαβές για το υδάτινο περιβάλλον τους, αφού το σαπίζει και το μολύνει.

Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται βακτήρια και προσελκύονται αρουραίοι.

Επίσης, δημιουργούνται άλγη, τα οποία εισέρχονται στους πνεύμονες των πτηνών και τα σκοτώνουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του παραπάνω οργανισμού, αν κάποιος θέλει να ταΐσει τα πτηνά αυτά, ας προτιμήσει μαρούλι, αρακά και καλαμπόκι.

Ωστόσο, εφόσον πρόκειται για πάπιες και κύκνους σε οργανωμένα πάρκα, όπως στον Εθνικό Κήπο, καλύτερα να μην ρίχνουμε καμία τροφή, αφού υπάρχει φύλακας που αναλαμβάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά και ταΐζει τα πτηνά τις ώρες και με τις τροφές που πρέπει.

Δείτε την ανάρτηση του οργανισμού: