«Γιατί διέκοψα τις σχέσεις μου με φίλους που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους»

«Αν το παιδί σου είναι ευαίσθητο στους δυνατούς θορύβους, θα προσπαθήσω να κρατήσω χαμηλά τους τόνους στο σπίτι μου. Μήπως το παιδί σου είναι αλλεργικό στις γάτες; Θα κρατήσω τη δική μου σε άλλο δωμάτιο από εκείνο που παίζουν τα παιδιά», γράφει στο mom.me η μαμά-blogger Meredith Cohen Carroll. «Αν το παιδί σου έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ορκίζομαι να σου δώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την υγεία της οικογένειας, πριν αφήσεις το παιδί σου να παίξει με το δικό μου. Χρειάζεται να πάρω το παιδί σου από το σχολείο; Θα φροντίσω να έχω ένα επιπλέον παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο.

Δεν χρειάζεται να με ευχαριστείς. Αυτό ακριβώς θα έκανες κι εσύ, σωστά;

Ωστόσο, ενώ δεν χρειάζομαι ένα χτύπημα στην πλάτη ως επιβράβευση, αυτό που θα ήθελα από εσένα είναι η υπόσχεση ότι θα εμβολιάσεις τα παιδιά σου ενάντια σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν. Και αν δεν τα εμβολιάσεις, για όνομα του Θεού, πες το μου! Επειδή μπορεί τα παιδιά μου κι εγώ να σε λατρεύουμε, αλλά εάν δεν εμβολιάσεις τα παιδιά σου, σημαίνει ότι τα δικά μου δεν επιτρέπεται να κάνουν παρέα με τα δικά σου.

Έχω κουραστεί από φίλους και γνωστούς που το παίζουν ανόητοι και επικαλούνται ψεύτικες ειδήσεις από πηγές που δεν μπορούν να επαληθευτούν, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια είναι μέρος μιας συνωμοσίας των φαρμακευτικών εταιρειών, ότι κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ότι ο παιδίατρος λέει ψέματα ή παραλείπει κρίσιμες πληροφορίες και ότι αν τα παιδιά μου εμβολιάζονται, δεν θα πρέπει να ανησυχώ που δεν το έχουν κάνει τα δικά σας.

Η ετυμηγορία είναι σαφής: Τα εμβόλια κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό. Και ο εμβολιασμός δεν εξασφαλίζει μόνο την προστασία του εαυτού ή του παιδιού σου, αλλά και των ηλικιωμένων, των εγκύων και όλων των ευπαθών ομάδων. Οι φίλοι μου είναι έξυπνοι, αλλά κανένας δεν έχει μάθει να λαμβάνει υπόψη την ιατρική έρευνα γύρω από το ζήτημα. Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα άρθρα που μπορούμε να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο και τις συζητήσεις με ομοϊδεάτες φίλους, από την άποψη ενός επιστήμονα που βασίζεται σε αναμφισβήτητα γεγονότα.

Ο μη εμβολιασμός που στηρίζεται στις περίεργες, μη επιστημονικά αποδεδειγμένες πεποιθήσεις σας είναι τόσο επικίνδυνος, όσο όταν αρνείστε να βάλετε το παιδί σας στο ειδικό καθισματάκι αυτοκινήτου κάτω από την ηλικία των 2 ετών, επειδή ανησυχείτε περισσότερο μήπως σπάσει τα πόδια του παρά μήπως χάσει τη ζωή του. Λίγα πράγματα είναι 100% σίγουρα, αν και αυτό που είναι γνωστό για τα εμβόλια από νόμιμες πηγές είναι σχεδόν τόσο σίγουρο όσο θα μπορούσε!

Κάνετε ό,τι νομίζετε ότι είναι σωστό για την οικογένειά σας. Αλλά για το καλό της δικής μου, ενημερώστε μας ώστε να μπορέσουμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να έχουμε σχέσεις μαζί σας -γιατί αυτό θα πρέπει να είναι δικαίωμά μας!».