«Γιατί επέτρεψα στην κόρη μου να χτυπήσει τον γιο σου»

«Μαμά, δέχθηκα bullying στο σχολείο σήμερα», είπε η 6χρονη κόρη μου καθώς επιστρέφαμε στο σπίτι από το σχολείο.

«Bullying;». Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Νομίζω ότι μερικές φορές χρησιμοποιείται υπερβολικά και από την άλλη, δεν μπορώ να φανταστώ ότι το δυναμικό, πολύ ανεξάρτητο κοριτσάκι μου θα μπορούσε ενδεχομένως να πέσει θύμα εκφοβισμού, γι’ αυτό την αμφισβήτησα λίγο, εξομολογείται η μαμά-blogger Mandi Castle στο scarymommy.com. Έχει την τάση να γίνεται υπερβολική μερικές φορές. Μόλις φτάσαμε στο σπίτι, ομολόγησε ότι κάποια αγόρια την κυνηγούσαν στην παιδική χαρά. Της είπα να μην παίξει ξανά μαζί τους και αυτό ήταν όλο. Συνεχίσαμε κανονικά την ημέρα μας.

Όταν έφτασε η ώρα για το δείπνο, το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια: «Κάποια αγόρια με χτύπησαν σήμερα». Δεδομένου ότι ήταν η δεύτερη φορά που το ανέφερε, αποφάσισα να αναλάβω δράση: «Πες μου ακριβώς τι συνέβη», είπα. Συνέχισε να λέει ότι κάποια αγόρια την χτύπησαν στην παιδική χαρά, και όταν τους είπε να σταματήσουν, άρχισαν να την κοροϊδεύουν και να γελάνε.

Ακριβώς. Δύο αγόρια άρχισαν να χτυπάνε την κόρη μου και όταν τους είπε να σταματήσουν, την αποκάλεσαν χοντρή και διασκέδαζαν μαζί της. Το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι μου, αλλά ηρέμησα και τη ρώτησα τι έκανε στη συνέχεια. Είπε ότι ενημέρωσε τον δάσκαλο κι εκείνος τους είπε να σταματήσουν, αλλά δεν το έκαναν.

Όσο περισσότερο την άκουγα, τόσο πιο πολύ θύμωνα! Συζητήσαμε πόσο ανάρμοστο και απαράδεκτο ήταν αυτό που της έκαναν και την επιβράβευσα που είχε το κουράγιο να το μοιραστεί με τον δάσκαλο. Εκείνη έβαλε το κεφάλι κάτω και είπε: «Αύριο θα πρέπει να κρύβομαι στο σχολείο».

Την τράβηξα προς το μέρος μου, την κοίταξα στα μάτια και της είπα: «Όχι. Δεν θα αφήσεις δύο αγόρια να καταστρέψουν τον ελεύθερο χρόνο σου. Δεν θα τους επιτρέψεις να σου στερήσουν τη διασκέδαση. Παραβιάζουν τους κανόνες. Αν κάνουν το ίδιο αύριο, θα τους προειδοποιήσεις να μείνουν μακριά σου! Αν δεν σταματήσουν, θα το πεις στον δάσκαλο. Αν συνεχίσουν να σε ενοχλούν, θα γυρίσεις και θα ανταποδώσεις το χτύπημα και, αν μπεις σε μπελάδες, θα πεις στον δάσκαλο να με ειδοποιήσει».

Της εξήγησα ότι μπορεί να καταλήξει στο γραφείο του διευθυντή και ότι θα το αντιμετωπίσουμε αν χρειαστεί, αλλά ήθελα να καταλάβει ότι της επιτρέπω να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Τα αγόρια μαθαίνουν από εμάς. Δεν είναι έμφυτο, όταν μια κοπέλα λέει όχι, να της αποδίδουν άσχημους χαρακτηρισμούς. Η δουλειά σας ως γονείς είναι να βεβαιωθείτε ότι οι γιοι σας (και οι κόρες σας) έχουν σωστή συμπεριφορά. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι, εάν μάθαινα πως ο γιος μου είχε συμπεριφερθεί σε ένα κορίτσι με αυτόν τον τρόπο, θα υπήρχαν κάποιες σοβαρές συνέπειες στο σπίτι μας. Εκείνος ξέρει καλύτερα. Έχει διδαχθεί να σέβεται όλους τους ανθρώπους, όλες τις γυναίκες, τις κόρες σου, και αν ποτέ παραφερθεί θα ήθελα να το ξέρω.

Γονείς, διδάξτε τους γιους σας (και τις κόρες σας) ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αγγίζουν κανέναν οπουδήποτε, ότι αν προσπαθήσουν ξανά να απλώσουν τα χέρια τους στο παιδί μου, θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμα κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες».