Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Γιατί οι έφηβοι δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση μόνοι τους;

Γιατί οι έφηβοι δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση μόνοι τους;

Η ολοκλήρωση της διαπαιδαγώγησης συμπίπτει συνήθως με το τέλος της εφηβείας και όταν το παιδί είναι πρακτικά ώριμο να λειτουργήσει ανεξάρτητα, παίρνοντας τις αποφάσεις και κάνοντας σωστές επιλογές για τη ζωή του.

Πολλοί έφηβοι που δεν έχουν αναπτύξει αυτή τη δεξιότητα, συχνά αποφεύγουν να πάρουν σημαντικές αλλά και ασήμαντες αποφάσεις για τον εαυτό τους και για τη ζωή τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται μέσα σε μία εξαρτητική ζωή συνήθως με την οικογένεια ή με τον σύντροφό τους. Χρειάζονται πάντα κάποιον άλλον για να πάρουν μία απόφαση.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, αναφέρει τους 6 λόγους για τους οποίους κάποιοι έφηβοι δεν μπορούν να πάρουν μόνοι τους μια απόφαση:

• Ανασφάλεια στον εαυτό τους
• Χαμηλή αυτοεκτίμηση
• Περιορισμένο "εγώ"
• Δεν πιστεύουν στις δυνατότητές τους
• Άγχος μην πάρουν λάθος απόφαση
• Καταπιεστική διαπαιδαγώγηση από τους γονείς, δεν δίνουν καμία ευκαιρία στον έφηβο να δράσει μόνος του
• Κριτική διαπαιδαγώγηση όπου μειώνουν λεκτικά ή με χειρονομίες τον έφηβο σε κάθε λάθος
• Υπερτονίζουν και του ανακαλούν σε κάθε συζήτηση τις λάθος επιλογές του

Ανώριμος τρόπος διαπαιδαγώγησης

Οι γονείς τον μεταχειρίζονται με τέτοιο τρόπο που του λύνουν όλα τα προβλήματα και του καλύπτουν όλες τις ανάγκες προτού ακόμα εμφανιστούν. Έτσι, δεν γνωρίζουν πώς είναι η πραγματική ζωή και βέβαια δεν έχουν πάρει ποτέ τους κάποια απόφαση που να τους αφορά. Μένουν ανώριμοι και γίνονται "μαμάκηδες".

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος να αρχίσει;

Η προεφηβεία είναι μία καλή περίοδος (10-13 ετών) για να ενισχύσουμε το παιδί να αποφασίζει για απλά, καθημερινά πράγματα που το αφορούν π.χ. τι χρώμα πουκάμισο θα φορέσει, τι θα φάει, πώς θα διαμορφώσει το πρόγραμμα του κλπ. Οι αποφάσεις των παιδιών θα πρέπει να αξιολογούνται με συζήτηση και με παροχή εναλλακτικών επιλογών αλλά και δεσμεύσεων. Οι γονείς θα πρέπει σε πρώτη φάση να αφήσουν ελεύθερες τις αποφάσεις τους, αλλά και να ελέγχουν τα αποτελέσματα τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.