Η Δρ. Λίζα Βάρβογλη δίνει χρήσιμες συμβουλές στο Infokids.gr για αξέχαστες διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά

Μία σχέση μεγάλης αγάπης για τα παιδιά είναι αυτή που έχουν με τον παππού και τη γιαγιά: παραμύθια, λιχουδιές, χατίρια, αλλά και… καλοκαιρινές διακοπές! Πολλά παιδιά περνάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού είτε επειδή οι γονείς εργάζονται είτε επειδή τα ίδια θέλουν λίγες παραπάνω μέρες ξενοιασιάς, παιχνιδιού και ανεμελιάς με τη γιαγιά και τον παππού. Ρωτήσαμε τη Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγο και Συγγραφέα, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να στείλουν οι γονείς τα παιδιά διακοπές μαζί με τους παππούδες, πώς πρέπει να χειριστούν ο παππούς και η γιαγιά τα πιο ατίθασα παιδιά που δεν είναι τόσο εύκολο να υπακούσουν σε κανόνες, και τέλος της ζητήσαμε να μας προτείνει έξυπνες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μαζί με τα εγγόνια τους.

Πολλές φορές οι γονείς με ρωτάνε από ποια ηλικία είναι καλύτερα να στείλουν το παιδί τους διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού. Η απάντηση είναι ότι το «πότε» δεν καθορίζεται από την ηλικία του παιδιού, αλλά από τη σχέση που έχει με τους παππούδες. Επειδή ακριβώς η σχέση παππούδων και εγγονιών είναι ζεστή, κοντινή και συνεχόμενη, ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδάκι μπορεί λοιπόν να πάει μαζί τους διακοπές, χωρίς να ζοριστεί, αφού βρίσκεται με οικεία του πρόσωπα. Το κλειδί εδώ για τα μικρά παιδιά είναι να νιώθουν συναισθηματική εγγύτητα και ασφάλεια με τα πρόσωπα που το φροντίζουν- αυτό το κριτήριο το πληρούν οι παππούδες απολύτως!

Συνήθως τα παιδιά επιθυμούν ιδιαιτέρως να βρεθούν στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, είτε στην πόλη είτε στο εξοχικό, επειδή είναι οι άνθρωποι που δε χαλάνε το χατίρι του εγγονιού, το κανακεύουν, το φροντίζουν, του προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους, αλλά και όλα εκείνα τα μικροπράγματα που ένα παιδί επιθυμεί.

Γενικά, είναι σπάνιο ένα παιδί να αρνηθεί να πάει διακοπές με τους παππούδες, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες. Μερικές φορές όμως, παρόλο που μπορεί να θέλει να πάει στη γιαγιά και τον παππού, ίσως ταυτόχρονα να έχει δυσκολία να αποχωριστεί τους γονείς του. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να το προετοιμάσουν οι γονείς για το ότι θα φύγει, πού θα πάει και με ποιους, ότι θα περάσει όμορφα και, κυρίως, ότι θα μπορεί να επικοινωνεί με τους γονείς του όποτε θέλει. Επίσης, βοηθάει τη μετάβαση όταν το παιδί πάρει μαζί του ένα αγαπημένο λούτρινο ζωάκι ή κάποιο παιχνίδι του. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, από δέκα ετών και πάνω, ένα παιδί μπορεί να αρνηθεί τις διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά κυρίως επειδή θέλει να μείνει στο σπίτι του με τους φίλους του. Εδώ η διαχείριση θα πρέπει να γίνει με διαφορετικό τρόπο- οι γονείς θα πρέπει να δώσουν στο παιδί να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για τιμωρία ή απομόνωση, ότι είναι συνηθισμένο για τους φίλους να σκορπίζουν το καλοκαίρι και να θυμίσουν στο παιδί τους φιλίες με ξαδέρφια ή φίλους στο χωριό, που θα αναθερμανθούν όταν ξαναβρεθούν παρέα. Το κλειδί εδώ είναι να αισθανθεί το παιδί ότι ο γονιός το «ακούει» και το καταλαβαίνει, ότι συμμερίζεται το πώς αισθάνεται, για να μπορέσει να συνεργαστεί.

«Τι θα γίνει αν το παιδί μου κακομάθει με τους παππούδες;»

Συνήθως όταν τα παιδιά φύγουν για διακοπές με τους παππούδες, όλες οι παραπάνω δυσκολίες και φόβοι εξανεμίζονται, επειδή περνούν πραγματικά ωραία και το απολαμβάνουν. Ίσως ο σημαντικότερος λόγος που τα παιδιά περνάνε τόσο ωραία στις διακοπές με τη γιαγιά και τον παππού είναι ότι γίνεται ό,τι τα ίδια επιθυμούν. Η γιαγιά και ο παππούς δίνουν απεριόριστη αγάπη, φροντίδα και προσοχή στο παιδί, κάτι που το κάνει να αισθάνεται μοναδικό. Τότε όμως αρχίζει ο φόβος των γονιών «και τι θα γίνει αν το παιδί μου κακομάθει με τους παππούδες που δε του χαλάνε χατίρι;» ή «τι θα γίνει όταν το παιδί μου επιστρέψει από τις διακοπές που δεν είχε όρια;».

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά δεν κακομαθαίνουν, επειδή εισπράττουν όλα όσα κάνουν οι παππούδες γι’ αυτά ως αγάπη. Επίσης, τα παιδιά πολύ εύκολα διακρίνουν τα όρια τύπου «αυτό το επιτρέπει η γιαγιά, αλλά το απαγορεύει η μαμά». Η αίσθηση της μοναδικότητας και της παντοδυναμίας που νιώθουν τα παιδιά με τους παππούδες τα κάνει να αισθάνονται ψυχικά δυνατά, ικανά, και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Πριν φύγει το παιδί σας διακοπές με τους παππούδες, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει τους κανόνες και ότι αυτοί είναι ξεκάθαροι. Δε χρειάζεται να έχετε κανόνες για το κάθε τι, μικρό ή μεγάλο, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα όρια στη συμπεριφορά του παιδιού και στο τι περιμένετε να κάνει ή να μην κάνει στις διακοπές του. Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι όσο είναι με τη γιαγιά και τον παππού αυτοί είναι οι «αρχηγοί» και θα πρέπει να υπακούει στους κανόνες τους, ακόμα και αν αυτοί είναι λίγο διαφορετικοί από τους κανόνες του σπιτιού.

«Τι θα γίνει αν το παιδί μου δεν υπακούει τους παππούδες;»

Σε περίπτωση που το εγγόνι δυσκολεύεται να υπακούσει, η γιαγιά και ο παππούς δε χρειάζεται να μπουν σε κόντρα με το εγγόνι τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, όπως να δώσουν στο παιδί πληροφορίες π.χ. «αν δε βάλεις το πιάτο σου στο νεροχύτη, θα μαζευτούν μύγες», οπότε να το βοηθήσουν να δει ποια είναι η σωστή και λογική πράξη. Επίσης, σε περιπτώσεις διαφωνίας καλό είναι να του δώσουν επιλογές «αύριο να φτιάξουμε φασολάκια ή φακές;», κάτι που επιτρέπει στο παιδί να έχει μια αίσθηση ανεξαρτησίας και ελέγχου στη ζωή του, οπότε και συνεργάζεται καλύτερα. Τέλος, καλό είναι οι παππούδες να βάλουν το παιδί στη διαδικασία του να ανακατευτεί και το ίδιο στην απόφαση, αντί να του δίνουν διαταγές. Έτσι, αντί το γνωστό και καταπιεστικό «μα γιατί δεν τρως το υπόλοιπο φαγητό σου, κρίμα είναι, άλλα παιδάκια πεινάνε», η γιαγιά μπορεί να ρωτήσει «χόρτασες παιδί μου ή θέλεις να φας δύο-τρεις πιρουνιές ακόμα;» και να σεβαστεί την απόφαση του παιδιού.

Ιδέες για καλοκαιρινές δραστηριότητες

Επειδή οι παππούδες δεν έχουν τις ίδιες αντοχές με τους γονείς, καλό είναι να μπορούν τα παιδιά, όσο μικρά και να είναι, να κάνουν ορισμένα πράγματα αυτοδύναμα ώστε να περνάνε όμορφα π.χ. τις ήσυχες μεσημεριανές ώρες.

Τι να βάλετε στην τσάντα των διακοπών:

• Βιβλία
• Βιβλία με δραστηριότητες που καλλιεργούν τη φαντασία
• Χαρτιά, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, είδη ζωγραφικής και χαρτοκοπτικής
• Πλαστελίνη
• Παζλ
• Σετ κατασκευών

Ιδέες για δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τη γιαγιά και τον παππού:

• Μαγειρική
• Ζαχαροπλαστική
• Κηπουρική
• Κατασκευές
• Να φροντίσει ένα ζώο στο φυσικό του χώρο
• Να κάνουν μια βόλτα στη φύση
• Να μαζέψουν φύλλα, λουλούδια, καρπούς, πετρούλες, κλπ.
• Να μάθει μια νέα δεξιότητα (π.χ. να κάνει κόμπους, να χρησιμοποιεί ένα εργαλείο, κλπ.)
• Να λένε ιστορίες από τα νιάτα τους
• Να λένε στο παιδί ιστορίες από το πώς ήταν η μαμά του ή ο μπαμπάς του μικρός

Και αν θέλετε να κάνετε ένα μοναδικό δώρο στη γιαγιά και τον παππού– πατήστε πάνω στα links για να δείτε τα βιβλία της Δρ. Λίζας Βάρβογλη που θα γεμίσουν την καρδιά τους αγάπη! Δείτε εδώ όλα τα βιβλία της Δρ. Λίζας Βάρβογλη.