Γιατί βρέθηκαν σήμερα παιδιά Ρομά στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα;

H 8η Απριλίου, τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, και με αφορμή αυτόν τον εορτασμό ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου φορείς, εκπροσώπους συλλογικοτήτων, μαθητές και φοιτητές από τις κοινότητες των Ρομά.

Όπως είπε και στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός: “Η 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, μας υπενθυμίζει ότι η μάχη απέναντι στις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα είναι διαρκής. Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολιτικών στήριξης των συμπολιτών μας Ρομά, με στόχο να διασφαλίσουμε ισότιμους όρους συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο

«Η Ειδική Γραμματεία έγινε πράξη, αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σε ένα σχεδιασμό ουσιαστικής κινητοποίησης των κοινοτήτων, αλλά και ένταξης στην οικονομική ζωή»,είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έγινε χαρτογράφηση «για να δούμε πώς ζουν οι 371 κοινότητες, οι 110.000 Ρομά, Ελληνες πολίτες».

Τόνισε ότι κάποιες από αυτές τις 371 Κοινότητες «δεν τιμούν τη χώρα μας (…) που θέλει να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε στρατηγικό σχέδιο με άξονα “κανένας Ρομά αβοήθητος στην κρίση”».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο, ότι προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς η «εκπαίδευση είναι βασικό δικαίωμα, αλλά και προϋπόθεση ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν δικαιώματα για το μέλλον».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων, τα σχολικά γεύματα, για να έχουμε «χορτασμένα παιδιά», στα προγράμματα επιμόρφωσης για μεγαλύτερους και στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση. Ενώ, σημαντικό ζήτημα αποτέλεσε η πρόσβαση στην Υγεία, με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει τους φραγμούς στη δημόσια περίθαλψη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ρομά δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος γιατί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους Ρομά βρίσκονταν μέλη των κοινοτήτων τους, «που είναι παραδείγματα για όλους», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει φραγμός και όριο αν υπάρχει εκπαίδευση και ο καθένας μπορεί να πάει μπροστά. «Δεν υπάρχουν πολίτες, πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση του Πρωθυπουργού