Γυμνάσιο – Λύκειο Αστυπάλαιας: Ένα σχολείο… σκέτη πινακοθήκη!

«Ακολούθησε τα όνειρά σου»: Αυτή η φράση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για να υποδεχθεί ένα σχολείο τους μαθητές του. Η υπέροχη αυτή τοιχογραφία βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην είσοδο του Γυμνασίου – Λυκείου της Αστυπάλαιας.

Ένα σχολείο χτισμένο σε ένα από τα ψηλότερα σημεία της χώρας της Αστυπάλαιας και η θέα του δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί αγχολυτικό. Ένα μικρό σχολείο, στο οποίο φοιτούν συνολικά 59 μαθητές, ένα σχολείο όμως με μεγάλη ψυχή, όρεξη, δράση και επιτυχίες.

Ένα σχολείο που λατρεύει τις Τέχνες

Και είναι ένα σχολείο που αγαπά τις Τέχνες. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του το μάτι στέκεται σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες της νεοελληνικής ζωγραφικής: το έργο «Ποιητής και Μούσα» του Νίκου Εγγονόπουλου.

Ο τοίχος με τον «Ποιητή και Μούσα» του Νίκου Εγγονόπουλου

«Ο Ποιητής και η Μούσα», όμως δεν είναι μόνοι. Οι υπόλοιποι τοίχοι του σχολείου στολίζονται με την «Έναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, την «Οδό Μουρνάου με Γυναίκες» του Βασίλι Καντίνσκι, την «Εντύπωση (Ανατέλλων Ήλιος)» του Μονέ, ενώ παραδίπλα στέκει «το Κορίτσι μπροστά στον καθρέφτη» του Πάμπλο Πικάσο.

Κλοντ Μονέ «Εντύπωση» (Ανατέλλων Ήλιος)

Εκτός, όμως από τους πίνακες ζωγραφικής, ο εσωτερικός χώρος του Γυμνασίου είναι γεμάτος  βιβλιοθήκες. Παλιά ξύλινα έπιπλα με βιτρίνες, γεμάτες βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, και ταινίες, από την Ποκαχόντας και τον Ντάμπο, μέχρι τον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» και το «1922».

Διαβάστε επίσης: «Ο Κρεμαστός Κήπος της Αστυπάλαιας»: Οι μαθητές μάς δείχνουν πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τα «σκουπίδια» μας

Χαρακτηριστικός είναι ο ξεχωριστός χώρος για ανάγνωση, όπου οι βιβλιοθήκες περιέχουν αριστουργήματα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καθώς και εγχειρίδια για όλες τις επιστήμες.

Βασίλι Καντίνσκι «Οδός Μουρνάου με Γυναίκες)

Ένα σχολείο με όρεξη για δράση

Όπως δήλωσε στο Infokids.gr, η διευθύντρια του σχολείου, κα Λαμπρινή Γρηγόρη, το Γυμνάσιο – Λύκειο της Αστυπάλαιας είναι ένα σχολείο με πολλή όρεξη να κάνει πράγματα, εκδηλώσεις, δρώμενα.

Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό δημιούργησαν ένα animation μικρού μήκους με τον τίτλο «Μαζί» στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ δεν λείπουν οι θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κοσμημάτων, παραδοσιακών προϊόντων με πρώτες ύλες του τόπου και πολλά άλλα.

«Αν αισθανθώ ότι δεν μπορώ, δεν έχω τη διάθεση, την έμπνευση για να δώσω πράγματα, θα έχει έρθει η ώρα να αποσυρθώ», εξομολογήθηκε η κα Γρηγόρη.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης με αριστουργήματα της λογοτεχνίας

Πώς βίωσε τον κορωνοϊό

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν άφησε «αλώβητο» το σχολείο, παρά το γεγονός, ότι δεν υπήρχαν κρούσματα στο νησί. Όπως ανέφερε η κα Γρηγόρη, εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση, στην οποία ανταποκρίθηκε ένα μέρος των μαθητών. «Το Γυμνάσιο ανταποκρίθηκε, όχι όμως καθολικά, ενώ το Λύκειο ήταν πιο δεκτικό».

Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, οι μαθητές σημείωσαν επιτυχίες στις πανελλαδικές εξετάσεις. «Υπήρχε πολύ άγχος για τις εξετάσεις, αλλά είχαμε επιτυχίες σε σχολές, όπως Οικονομικά, Μεσογειακών Σπουδών, Αγγλική Φιλολογία κα», πρόσθεσε η κα Γρηγόρη.

Τώρα τα μαθήματα διεξάγονται με χρήση μάσκας, χωρίς να έχει ξεφύγει και αυτό το σχολείο από το «φιάσκο» με τα λάθος μεγέθη.

Το Οικολογικό Τριήμερο και τα επόμενα σχέδια

Το Γυμνάσιο Αστυπάλαιας συμμετείχε με εξαιρετική επιτυχία στο Οικολογικό Τριήμερο που διοργάνωσε ο δήμος του νησιού σε συνεργασία με το ECOCITY, με τους μαθητές να ανταποκρίνονται στο έπακρο κερδίζοντας το χειροκρότημα των τοπικών αρχών και των πολιτών.

Οι μαθητές του Γυμνασίου συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία στο Οικολογικό Τριήμερο

Το επόμενο βήμα; Όπως μάς αποκάλυψε η κα Γρηγόρη «γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα πιο εξωστρεφείς δραστηριότητες, οι οποίες θα “επιστρέφουν” στην κοινωνία της Αστυπάλαιας. Για παράδειγμα, ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής ή κηπουρικής, κινηματογραφικά εργαστήρια και άλλα».

Διαβάστε επίσης: Οι μαθητές της Αστυπάλαιας έβαλαν τη σφραγίδα τους στο Οικολογικό Τριήμερο

Το καλύτερο όμως το αφήσαμε για το τέλος. Στον χώρο του σχολείου υπάρχει ένα σημείο, το οποίο ακόμη είναι σκαμμένο και μοιάζει σαν ένας άφτιαχτος κήπος.

Η κα Γρηγόρη μάς αποκάλυψε ότι υπάρχουν σχέδια για το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει από έναν όμορφο κήπο, μέχρι ψηφιδωτό ή ακόμη και χώρος παρατήρησης τηλεσκόπιο. Τι όμορφο θα γίνει; Θα το δούμε στη συνέχεια…

Κι εδώ κάτι ωραίο ετοιμάζεται…