Ο τάφος του πιο μικρού Φαραώ ανακαλύφθηκε σαν σήμερα
Ζούσε στο μικρό χωριό Deir al Medina. Ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο, τους αρχαιολόγους που έκαναν ανακαφές και την άμμο.
Ο πατέρας του 12χρονου Hussein Abdel – Rassoul ήταν αγαπημένος φίλος του αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ, ενώ ο μικρός κουβαλούσε νερό και τσάι στον Κάρτερ και στην ομάδα του για να μην πεθάνουν από την αφυδάτωση κατά την διάρκεια της ανασκαφής.
Τον Νοέμβριο του 1922, ένα από τα δρομολόγια του ο μικρός σκόνταψε σε ένα σκαλοπάτι και έπεσε. Οταν τον είδε ο Κάρτερ γεμάτο σκόνες και χώματα από την πτώση, τον ρώτησε τι του συνέβη και του είπε ότι σκόνταψε πάνω σε μια πέτρα.
Τον κοίταξε με καχυποψία, καθώς δεν υπήρχαν κάπου σκαλοπάτια, αλλά και οι πέτρες ήταν κάτι το σπάνιο στην περιοχή.
Ο Κάρτερ του ζήτησε να του δείξει το περίφημο σκαλοπάτι και ξεκίνησε τις εργασίες σε εκείνη την πέτρα. Ο μικρός μόλις είχε ανακαλύψει την σκάλα που οδηγούσε στον τάφο του Τουταγχαμών!
Οι αρχαιολόγοι, προκειμένου να τον τιμήσουν, τού φόρεσαν ένα χρυσό περιδέραιο του Φαραώ με σκαραβαίους από lapis lazuli που βρέθηκε στον τάφο και τον φωτογράφισαν.
Μάλιστα, ο Κάρτερ χάρισε το περιδέραιο στο παιδί ως αναμνηστικό. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Hussein Abdel-Rassoul, παρέδωσε το κόσμημα στο μουσείο του Καΐρου συμπληρώνοντας τον μεγάλο φαραωνικό θησαυρό των 5300 και πλέον πολύτιμων κομματιών.
Ο ίδιος συνέχισε να δείχνει μέχρι τα βαθειά του γεράματα τη φωτογραφία του που κοσμούσε το καφενείο που διατηρούσε στο Deir El Medina και συνέχισε να φτιάχνει εξαιρετικό τσάι.
Τουταγχαμών: Ένα παιδί στο θρόνο
Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ. σύμφωνα με την συμβατική χρονολόγηση.
Γεννήθηκε το 1341 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο Ακενατόν και η μητέρα του ήταν μία δευτερεύουσα σύζυγος του Ακενατόν, πιθανόν ετεροθαλής αδελφή του.
Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα επτά παιδιά του Ακενατόν, κάτι που τον καθιστούσε μοναδικό διάδοχο του θρόνου, όταν ο Ακενατόν πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Ωστόσο, ο θρόνος φαίνεται να μην πέρασε απευθείας στον ανήλικο Φαραώ, καθώς βγήκε στην επιφάνεια ένας αφανής Φαραώ, ο Σμενκαρέ.
Πολλοί υποθέτουν πως ο Σμενκαρέ ήταν αδελφός η μεγαλύτερος υιός του Ακενατόν, αλλά διάσημη είναι και η άποψη ότι ήταν ένα άλλο όνομα για τη βασίλισσα Νεφερτίτη που ίσως να κυβέρνησε για λίγο τη χώρα μετά το θάνατο του συζύγου της. Όταν ο Τουταγχαμών στέφθηκε Φαραώ περίπου στην ηλικία των 8 με 9, παντρεύεται την ετεροθαλή αδελφή του, πριγκίπισσα Αγκεσεναμούν, κόρη της Νεφερτίτης.
Πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.