Δευτέρα 16 Ιουνίου

«H δύναμη του ακόμη» είναι το σπουδαιότερο μάθημα που πρέπει να δώσεις στα παιδιά σου τη νέα χρονιά

Δεν είναι άδικο να κατατάσσουμε τα πάντα ως επιτυχίες ή αποτυχίες; Γιατί πρέπει να θεωρούμε τα πράγματα μονοδιάστατα και να θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης και βελτίωσης τους;

Αν το καλοσκεφθείτε σε αυτήν την παγίδα πέφτουμε όλοι οι γονείς θεωρώντας a priori ότι τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα χαρίσματα και δεξιότητες, διαβλέποντας αυθαίρετα ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν ριζικά στο μέλλον με αποτέλεσμα να τα ωθούμε να συμφιλιωθούν με αυτές τους τις  “αδυναμίες” και να μην τους δίνουμε την απαραίτητη ώθηση ώστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

Η επιφανειακή προσέγγιση των ικανοτήτων των παιδιών αποτελεί πεπατημένη για τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς όμως τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο μια νέα ψυχολογική προσέγγιση των πραγμάτων που δίνει μια εντελώς οπτική στο ζήτημα αυτών.

Η νοοτροπία της ανάπτυξης που βασίζεται στις μελέτες της ψυχολόγου Carol Dweck κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς θεωρείται ότι δίνει στο μαθητή την ευκαιρία να μην φοβάται το ενδεχόμενο της αποτυχίας, να μην διακατέχεται από αρνητικές σκέψεις όταν δεν έρχεται η πολυπόθητη επιτυχία και να έχει υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης. ‘Εχοντας γαλουχηθεί με αυτή τη νοοτροπία το παιδί μαθαίνει να μην το βάζει ποτέ κάτω και να αντιμετωπίζει την αποτυχία ως μια σειρά προσπαθειών που θα του ανοίξουν το μονοπάτι προς την επιτυχία. Γιατί κάθε αποτυχία μας είναι ένα τρόπος να μάθουμε και να προσπαθήσουμε νέου μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

«Γέτι, η δύναμη του ακόμη»: Το βιβλίο που εξηγεί στα παιδιά την σημασία της διαρκούς προσπάθειας

Αυτήν ακριβώς την προσέγγιση μας συστήνει η συγγραφέας Μαρίνα Γιώτη μέσα από το νέο της παιδικό βιβλίο Γέτι η δύναμη του ακόμη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Mέσα από την τρυφερή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του Αγοριού και ενός φανταστικού φίλου, του Γέτι, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη μαγική λέξη «ακόμη». Μπορεί σαν λέξη να τους είναι γνωστή όμως αν το καλοσκεφθείτε ελάχιστες φορές το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας καθώς ούτε εμείς οι μεγάλοι αλλά κυρίως τα παιδιά δεν έχουν εξοικειωθεί με το νόημα και την τεράστια δύναμη που κρύβει μέσα του αυτό το επίρρημα.

Αυτές οι 3 συλλαβές εμπεριέχουν όλη την ουσία της νοοτροπίας της ανάπτυξης την οποία αξίζει να εμφυσήσουμε από μικρά στα παιδιά. Αυτή η μικρή λεξούλα σηματοδοτεί την ρευστότητα των πραγμάτων και σαν φωτεινός σηματοδότης υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν κάτι στατικό, αντιθέτως πρέπει υπάρχει διαρκώς η τάση για βελτίωση. Μέσω αυτής της φιλοσοφίας το παιδί ενδυναμώνεται ψυχοσυναισθηματικά ώστε κάθε μέρα να γίνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι είναι ή τι δεν είναι ικανός να κάνει κάποιος παρά μόνο ο ίδιος του ο εαυτός.

Το καλοκάγαθο Γέτι ενθαρρύνει τα παιδιά να μην το βάζουν κάτω ποτέ

Το καλοκάγαθο γαλάζιο Γέτι που λέει μονάχα μια λέξη και αυτή δεν είναι άλλη από το «ακόμη» είναι ο πνευματικός αυτουργός που θα παρακινήσει το Αγόρι να εμπιστευτεί τη δύναμη του μυαλού του και να την αξιοποιεί διαρκώς γιατί μόνο έτσι το μυαλό δυναμώνει. Η στασιμότητα δεν μας αφήνει να εξελιχθούμε και μας κρατά καθηλωμένους σε έναν μέσο όρο. Το «ακόμη» είναι αυτό που ξεκλειδώνει τις δυνατότητές μας και μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε περαιτέρω τη δυναμική μας.

Στις σελίδες αυτής της ιστορίας που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί και ως οδηγός ζωής για παιδιά, ο μικρός αναγνώστης μυείται σε μια νέα θεώρηση των πραγμάτων μέσω της οποίας αναπόδραστα θα διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και θα ενδυναμωθεί ώστε να αντιληφθεί ότι μόνο ο χρόνος είναι που περιορίζει τις δυνατότητές του. “Δεν έχω καταφέρει να… ακόμη! Θα προσπαθήσω και σε λίγο καιρό θα τα καταφέρω”.

Το μυαλό σου μπορεί…να μεγαλώσει!

Η πρόκληση γυμνάζει το μυαλό μας, ενώ κάθε αποτυχία είναι ο ιδανικός τρόπος να μάθουμε κάτι νέο. Όταν προσπαθούμε να βρούμε λύση σε κάτι, ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε με την πρώτη, δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας συνάψεις, κι έτσι γίνεται πιο δυνατός!

Η δύναμη του «ακόμη» και ο ισχυρός αντίκτυπός του αποδίδονται εξαιρετικά από την δημιουργό τόσο μέσα από τα μεστές σε έκταση αλλά συνάμα πλούσιες σε νόημα φράσεις της όσο και από την εικονογράφηση σήμα κατατεθέν της που παραπέμπει σε animation και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το παραμύθι είναι η αποτύπωση μιας ιστορίας κινουμένων σχεδίων.

Το διαβάσαμε, το αγαπήσαμε από την πρώτη ανάγνωση και πλέον προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτή την αλλαγή στην νοοτροπία. Βάλαμε το «ακόμη» στη ζωή μας και προσπαθούμε να ενσταλάξουμε στα παιδιά την θετική αντιμετώπιση κάθε αποτυχίας, προτρέποντάς τα να ακούν πάντα την εσωτερική φωνή τους, όπως ακριβώς έκανε και το Αγόρι με το Γέτι.

Μήπως ήρθε η ώρα να γνωρίσουν και τα δικά σας παιδιά «τη δύναμη του ακόμη»;

Ροή Ειδήσεων