JCrete4Kids: Το πρόγραμμα που θα κάνει τα παιδιά εξπέρ στη ρομποτική και το προγραμματισμό

Το επιτυχημένο πρόγραμμα εισαγωγής στον Προγραμματισμό και την Ρομποτική, JCrete4Kids, για παιδιά ηλικίας 8-16 ετών θα διεξαχθεί και τη φετινή χρονιά το Σάββατο 28 Ιουλίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και την Δευτέρα 30 Ιουλίου στο Ινστιτούτο Πληροφορικής. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εργαστήρι στον οποίο τα παιδιά περνούν μια ημέρα γεμάτη διασκέδαση, αναπτύσουν αναλυτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη, καλλιεργούν την ομαδικότητα και έρχονται σ’ επαφή με τις νέες τεχνολογίες.

Το πρόγραμμα του JCrete4Kids διαμορφώνεται ως εξής:

1) Παίξε ποδόσφαιρο με τα Lego Mindstorms

Τα Lego Mindstorms είναι προγραμματισμένα “τουβλάκια” από τη Lego που συνδυάζονται με ηλεκτρικά μοτέρ, τηλεχειριστήρια, αισθητήρες υπερήχων, υπεριώδους, χρώματος και φωτός και τεχνικά κομμάτια Lego (όπως εργαλεία, άξονες, ακτίνες, και υδραυλικά μέρη) κατάλληλα για να χτίσει ο χρήστης ρομπότ και άλλα αυτοματοποιημένα ή αλληλεπιδραστικά συστήματα.

Είναι η περίοδος του μουντιάλ, οπότε σ’ αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα κατασκευάσουνρομπότ που θα μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο. Θα χτίσουν ένα ρομπότ Lego το οποίο θα μπορεί να κλωτσά μια μικρή μπάλα, θα το προγραμματίσουν και θα παίξουν ένα μικρό ματς με αντίπαλες ομάδες.

Εισηγητής: Nikhil Nanivadekar (Η.Π.Α.)


2) Προγραμμάτισε ένα ανθρωποειδές ρομπότ ΝΑΟ

Το NAO είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ 58 εκ., αυτόνομο και πλήρως προγραμματιζόμενο. Μπορεί να μιλήσει, να σε ακούσει, ακόμα και να αναγνωρίσει το πρόσωπό σου! Μάθε πώς να προγραμματίσεις μια ακολουθία εντολών (δημιουργία ενός σεναρίου) για να αλληλεπιδράσεις και να παίξεις μαζί του με έναν αστείο τρόπο.

Εισηγητές: Daniel DeLuca, Devoxx (Βέλγιο), Stephen & Cassandra Chin, Oracle (Η.Π.Α.)


mbot

3) Χτίσε το δικό σου ρομπότ mBot

Το mBot είναι ένα χαμηλού κόστους, εύκολο στη χρήση ρομπότ για να μπορέσουν τα  παιδιά να λάβουν μια πρώτη εμπειρία γύρω από το γραφικό προγραμματισμό, τα ηλεκτρονικά και τη ρομποτική. Είναι μια πλήρης λύση για την εκμάθηση ρομποτικής και είναι σχεδιασμένα γύρω από την εκμάθηση STEM.

Με τους δυο κινητήρες του και τους διάφορους σένσορές του, προγραμματίζοντας το mBot δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και αρκετά απλό ώστε κάθε παιδί να ξεκινήσει να γίνει ένας μικρός εφευρέτης. Αφού αναφερθούμε στις δυνατότητες του ρομπότ, στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε τη διεπαφή Scratch ώστε να “ζωντανέψουμε” το mBot χρησιμοποιώντας τουβλάκια προγραμματισμού. Τέλος, τα παιδιά θα χτίσουν ένα ρομπότ το οποίο θα πρέπει να βρει το δρόμο του μέσα σ’ έναν λαβύρινθο…

Εισηγητής: Alex Snaps (Καναδάς)


4) Μάθε προγραμματισμό με το George

Το George είναι μια πλατφόρμα δημιουργίας παιχνιδιών, τέχνης, εντολών ρομποτικής, ψηφιακών εργαλίων κλπ. και εκμάθησης μαθηματικών, φυσικής, χημείας, γλωσσών και προγραμματισμού πραγματικού χρόνου.

Αυτό το εργαστήριο βασίζεται στη Γεωμετρία Χελώνας (Turtle Geometry), όπου τα παιδιά θα μάθουν βασικά μαθηματικά, γεωμετρία, συναρτήσεις, μεταβλητές και θα τα εμπνεύσει να γράψουν πιο φιλόδοξα προγράμματα όπως παιχνίδια και εφαρμογές.

Και ενώ τα παιδιά φαίνεται να μαθαίνουν απλά και μόνο προγραμματισμό, εν τέλει μαθαίνουν κάτι πιο ουσιαστικό:

  • Διαδικαστική σκέψη
  • Να αποσυνθέτουν προβλήματα και να συνθέτουν λύσεις
  • Εκσφαλμάτωση: Την ικανότητα να αναλύουν και να ελέγχουν υποθέσεις

Εισηγητής: Victor Duran (Ισπανία)

Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή

Η εγγραφή είναι απαραίτητη καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή (laptop).

Πού θα γίνουν τα εργαστήρια

Σάββατο 28 Ιουλίου (Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι Χανίων)

Δευτέρα 30 Ιουλίου (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας – ΙΤΕ – Ηρακλείου Κρήτης)

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ