Η αργοπορημένη εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πλέον θέμα ταμπού – Δες τι μπορείς να κάνεις

Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι περιπτώσεις γυναικών που επιθυμούν να καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιών για λόγους είτε εκπαίδευσης είτε σταδιοδρομίας και καταφεύγουν στην καινοτομία της κατάψυξης ωαρίων και ωοθηκικού ιστού, χωρίς το άγχος της ηλικίας, ειδικά μετά τα 35 χρόνια, οπότε και αυξάνεται πρακτικά η δυσκολία τεκνοποίησης.

Αναφορικά με την κατάλληλη ηλικία στην οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κατάψυξη ωαρίων για μελλοντική γονιμοποίηση και τεκνοποίηση, σημειώνεται ότι αυτή ιδανικά θα πρέπει να γίνεται αρκετά νωρίτερα από την ηλικία των 35 ετών.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η προτιμότερη περίοδος είναι μεταξύ 20-30 ετών, με το ποσοστό καταλληλότητας των ωαρίων σ’ αυτή την ηλικία να είναι υπερδιπλάσιο από εκείνα τα οποία θα καταψυχθούν μετά την ηλικία των 35 χρόνων.

Όχι μόνο για προληπτικούς λόγους

Η κατάψυξη ωαρίων μέχρι τώρα γινόταν για προληπτικούς λόγους εξαιτίας των συνεπειών που θα μπορούσαν να έχουν στην ποιότητα των διαθέσιμων ωοθυλακίων της γυναίκας θεραπείες για ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και διάφορες άλλες μορφές καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα και πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος βλάβης δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα των ωαρίων εξαιτίας χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αλλά είναι υπαρκτός και ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης εξαιτίας των συγκεκριμένων θεραπειών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Infowoman.gr