Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ανησυχητικό φαινόμενο – Αυτοί είναι οι δύο κίνδυνοι με τους οποίους συνδέεται

Διατροφή και Παιδική παχυσαρκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει παρατηρηθεί μια αρκετά μεγάλη και ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Βάσει των τελευταίων μελετών, ένα ποσοστό της τάξεως του 16,5% των παιδιών θεωρούνται παχύσαρκα, έχουν δηλαδή ΒΜΙ > 95% και ένα ποσοστό 15% υπέρβαρα, έχουν δηλαδή ΒΜΙ 85%-95%. 

Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με τη διάγνωση νόσων στον παιδικό πληθυσμό, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υπνική άπνοια. 

Η παχυσαρκία αποτελεί γενετική νόσο, καθώς, βάσει τελευταίων ερευνητικών δεδομένων, μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, η παχυσαρκία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι επίκτητη και μπορεί να είναι αποτέλεσμα διατροφικών, περιβαλλοντικών αλλά και φαρμακευτικών παραγόντων. 

Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεργασία διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων, δηλαδή, διαιτολόγου – ενδοκρινολόγου, αλλά και ψυχολόγου. 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφή των παιδιών; 

Οι διατροφικές επιλογές των παιδιών και, κατά συνέπεια, η διατροφική τους συμπεριφορά επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Μερικοί από αυτούς είναι: 

Το αίσθημα πείνας 

Τα παιδιά διαθέτουν έναν εγγενή ρυθμιστικό μηχανισμό και από την ηλικία των 3-4 ετών η κατανάλωση τροφής επηρεάζεται από την ανταπόκρισή τους στα περιβαλλοντικά στοιχεία σχετικά με την πρόσληψη τροφής. 

Οι προσωπικές επιλογές και προτιμήσεις 

Τα παιδιά δεν τρώνε τροφές που δεν τους αρέσουν. Παρόλα αυτά, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτές θα πρέπει να τις καταναλώνουν επαναλαμβανόμενα, ώστε να καταλήξουν να τις απορρίψουν. 

Η τροφική νεοφοβία, δηλαδή η απροθυμία κατανάλωσης νέων τροφίμων, αποτελεί ένα εγγενές γνώρισμα της προσωπικότητας του ατόμου το οποίο, βεβαίως, επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Το οικογενειακό περιβάλλον 

Το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Οι γονείς και οι κηδεμόνες ενός παιδιού είναι εκείνοι που καθορίζουν το περιβάλλον φαγητού και επηρεάζουν τον τρόπο που το παιδί σκέφτεται για το φαγητό.

Επιπλέον, στο περιβάλλον της οικογένειας καθορίζεται και η ποικιλία των διαθέσιμων τροφών. 

Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται συμπεριφορές. Αυτό σημαίνει ότι η διατροφική συμπεριφορά των γονέων είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Τακτικές όπως ο διαχωρισμός των τροφών σε «καλές» ή «κακές», αλλά και η επιβράβευση ή τιμωρία των παιδιών μέσω του φαγητού, δημιουργούν στα παιδιά κακή και δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό.

Το σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον 

Το σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους επιλογές. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που βλέπουν τους συμμαθητές τους να καταναλώνουν υγιεινές τροφές και σνακ, τείνουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στο σπίτι. 

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 

Η υπερβολική και αλόγιστη έκθεση των παιδιών σε οθόνες και η παρακολούθηση διαφημίσεων τα ωθεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών ή/και αλμυρών σνακ καθώς και να τρώνε χωρίς πραγματικά να πεινούν, γεγονός που συμβάλλει στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες; 

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί την υιοθέτηση ορθών διατροφικών πρακτικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί. 

Αρχικά, είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή για τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών και τα γεύματά τους θα πρέπει να περιλαμβάνουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξή τους. 

Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, οι καραμέλες, οι τσίχλες, οι σοκολάτες, καθώς αυξάνουν το σωματικό βάρος, δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στη δημιουργία οδοντικών προβλημάτων. 

Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται τρόφιμα τύπου «junk food» καθώς αποτελούν τροφές πλούσιες σε περιττές θερμίδες χωρίς καμία διατροφική αξία. 

Μερικές ακόμα συμβουλές για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών 

 Όπως αναφέραμε ανωτέρω, τα παιδιά επηρεάζονται εντόνως από το οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς είναι μιμητικά. Για τον λόγο αυτό, το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να γίνει το σωστό παράδειγμα προς μίμηση, υιοθετώντας ένα σωστό και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. 

Επιπλέον, η εύκολη πρόσβαση σε σνακ, είτε γλυκά είτε αλμυρά, ωθεί το παιδί να αποφεύγει την κατανάλωση πιο υγιεινών επιλογών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Τα οικογενειακά γεύματα θα πρέπει να προετοιμάζονται και να καταναλώνονται στο τραπέζι, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν το γεύμα τους σε οικογενειακό τραπέζι, τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. 

Η υπομονή είναι ένα σημαντικό «όπλο», καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και 15 φορές μέχρι να πραγματοποιηθεί η ένταξη ενός τροφίμου στη διατροφή. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών απαιτεί υπομονή και επιμονή. 

Τα παιδιά ορισμένες φορές μπορεί να μη βρίσκουν ελκυστική την υφή ή την όψη ενός τροφίμου. Παρόλα αυτά, οι δοκιμές με διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος ή κατανάλωσης μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την ένταξή τους στη διατροφή των παιδιών.

Η ένταξη της άσκησης, οποιασδήποτε μορφής, στην καθημερινότητα του παιδιού είναι πολύ σημαντική. 

Ο βαθμός επιτυχίας της προσπάθειας της υιοθέτησης μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών έχει άμεση σχέση με τη θέληση και την προσπάθεια της οικογένειας να υιοθετήσει και να υποστηρίξει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής για όλα τα μέλη της. 

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την παιδική παχυσαρκία και την υιοθέτηση υγιεινών πρακτικών; 

Είμαι στη διάθεσή σας! Καλέστε με στο 210 575 7911 ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας  για κλείσουμε ένα ραντεβού!

Φανή Οικονομοπούλου – Κλινική Διατροφολόγος/Διαιτολόγος

Βρείτε την Φανή Οικονομοπούλου και σε Facebook και Instagram