Πώς θα ετοιμάσουμε ένα υπέροχο εορταστικό τραπέζι που δεν θα μας κοστίσει μια περιουσία

Πώς θα ετοιμάσουμε ένα υπέροχο εορταστικό τραπέζι που δεν θα μας κοστίσει μια περιουσία

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και φρόνιμο, ειδικά εν όψει των φετινών γιορτών, είναι να κάνουμε εγκαίρως έναν πολύ καλό προγραμματισμό για το τι θα μαγειρέψουμε, προκειμένου να καταφέρουμε να ετοιμάσουμε ένα υπέροχο εορταστικό τραπέζι που δεν θα μας κοστίσει μια περιουσία!

Λένε πως τη μαγεία των Χριστουγέννων τη δημιουργεί η μαμά. Και συμπληρώνουμε πως τη δημιουργεί αυτός που μπορεί να μετατρέψει ένα φαινομενικά απλό γεύμα σε ένα λαχταριστό, λουκούλλειο δείπνο. Και αυτό φέτος γίνεται παιχνιδάκι με την Αγγελάκης, που μας προσφέρει μία εξαιρετική πρώτη ύλη και συγκεκριμένα δύο προϊόντα που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους στις γιορτές. Με το ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι και το ρολό κοτόπουλο Αγγελάκης που είναι έτοιμο γεμιστό με τυρί γκούντα, μπέικον και μουστάρδα Colman’s, έχουμε ήδη για το μενού της ημέρας δύο άριστα πιάτα με τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Τα λατρεύουν τα παιδιά -δείτε τις παρακάτω συνταγές και αποκλείεται να μην ξετρελαθείτε οικογενειακώς!

2. Συμβάλλουν στην οικονομία που όλοι καλούμαστε να κάνουμε φέτος, τόσο λόγω του ίδιου του κόστους τους, αλλά και επειδή το κοτόπουλο ψήνεται πολύ πιο γρήγορα άρα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο για πολλές ώρες. Όσες, τουλάχιστον, θα χρειαζόμασταν για να ψήσουμε ένα αρνάκι ή μια γαλοπούλα.

3. Το κοτόπουλο ταιριάζει με πολλά συνοδευτικά (πατάτες, ρύζι, πουρέ, λαχανικά, μακαρόνια) και είναι ένα πολύ ευέλικτο προϊόν, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Είναι χορταστικό και ακόμα κι αν περισσέψει στο τέλος του γεύματος, αξιοποιείται ποικιλοτρόπως την επόμενη ημέρα! Έτσι, αποφεύγουμε και την σπατάλη φαγητού.

Γιατί Αγγελάκης

Εδώ και 60 χρόνια η εταιρεία Αγγελάκης αποτελεί συνώνυμο της γεύσης και της ποιότητας. Από το 1962, που η οικογένεια Αγγελάκης ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την πτηνοτροφία, η παράδοση συνδυάζεται με την έρευνα και την τεχνογνωσία για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Κορυφαία προτεραιότητα της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια είναι η ευζωία των πουλερικών, η υψηλή ποιότητα των τροφών τους και φυσικά ο σεβασμός στον καταναλωτή και το περιβάλλον.

Το κοτόπουλο “Ελαιοπουλάκι αποτελεί ένα μοναδικό, πατενταρισμένο προϊόν και ο λόγος είναι η διατροφή του που έχει καθορίσει την άριστη ποιότητά του. Το κοτόπουλο αυτό έχει τραφεί με δημητριακά (κυρίως καλαμπόκι), ενώ συνοδεύεται από αγνό ελαιόλαδο πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του Σεληνίου που περιέχεται στα δημητριακά, με αποτέλεσμα να προσδίδει στο κρέας του κοτόπουλου αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τελικά, έχουμε ένα άριστο, θρεπτικό κοτόπουλο (με σελήνιο και Ω9 λιπαρά), με εξαιρετικά μαλακό και ζουμερό κρέας, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καταναλώνοντας μόλις 100g Ελαιοπουλάκι, μπορούμε να καλύψουμε περίπου το 49% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας Σεληνίου για τον οργανισμό. Έτσι συμβάλουμε στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού, του θυρεοειδούς αδένα και στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρές (αντιοξειδωτική δράση).

Το δε ρολό κοτόπουλου Αγγελάκης είναι μια πραγματική απόλαυση! Χειροποίητο, από φρέσκο φιλέτο στήθος κοτόπουλου, μαριναρισμένο σε ζωμό φρέσκιας ντομάτας, γεμιστό με μπέικον και gouda και με ελαφριά μπαχαρικά, είναι κατάλληλο και για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Υπολογίστε, ότι ένα ρολό, το οποίο θα συνοδευτεί άριστα από πατατούλες, πουρέ ή ρύζι, ισοδυναμεί με 4 μερίδες, οπότε είναι ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι. Ενώ για το ψήσιμο, σε προθερμασμένο φούρνο, δεν θα χρειαστεί παραπάνω από μιάμιση ώρα (80′ λεπτά συνιστά η εταιρεία).

Οι συνταγές που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι

Από τις πολλές ιδέες και συνταγές από δημοφιλείς σεφ και bloggers που μπορεί κάποιος να βρει εδώ και να αντλήσει έμπνευση για το γιορτινό τραπέζι, εμείς ξεχωρίσαμε τις 3 παρακάτω:

Ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό με πλιγούρι και baby πατάτες

Συνταγή: Αλέξανδρος Παπανδρέου

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 55-60 λεπτά

Συστατικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι® Αγγελάκης

Για την γέμιση:

60 γραμμάρια πλιγούρι
250 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές ελαιόλαδο
25 γραμμάρια φιστίκι Αιγίνης
40 γραμμάρια rodi
25 γραμμάρια κουκουνάρι
40 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
Για τα πικλαρισμένα κρεμμύδια:
120 γραμμάρια ξύδι λευκό
60 γραμμάρια κρασί λευκό
1 κουταλιά ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο
2-3 κλωνάρια θυμάρι

Για τις baby πατάτες:

1 κιλό baby πατάτες κομμένες στην μέση
40 ml ελαιόλαδο
1  λεμόνι ξύσμα και χυμό
2 κουταλιές μέλι
150 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

οδηγίες

Για τα πικλαρισμένα κρεμμύδια σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετείτε το λευκό ξύδι μαζί με το λευκό κρασί, την ζάχαρη, το σκόρδο κομμένο σε φέτες και το θυμάρι και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά, προσθέτετε τα κρεμμύδια, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε για 30 λεπτά. Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με τον ζωμό λαχανικών σε δυνατή φωτιά και βράζετε το πλιγούρι για 9-10 λεπτά. Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο το σουρώνετε και το τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κουκουνάρι και το φιστίκι Αιγίνης μέχρι να πάρουν χρώμα και να καβουρδιστούν, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτετε τις μαύρες σταφίδες μαζί με το ρόδι, συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό και τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με το πλιγούρι. Προσθέτετε τα πικλαρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής, βγάζετε το σχοινάκι με το οποίο είναι δεμένα τα πόδια του κοτόπουλου χωρίς να το αφαιρέσετε τελείως, το πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά, το γεμίζετε με το μείγμα του πλιγουριού και δένετε πάλι τα πόδια του κοτόπουλο με το σχοινάκι.

Σε ένα μπολ τοποθετείτε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού μαζί με το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέτετε τα 40 ml ελαιόλαδο μαζί με τον ζωμό κοτόπουλο και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος το κοτόπουλο, περιμετρικά τις baby πατάτε, περιχύνετε με το μείγμα λεμονιού και πασπαλίζετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 55-60 λεπτά, ελέγχοντας ανά χρονικά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά. Τα τελευταία λεπτά μπορείτε να ανεβάσετε την θερμοκρασία του φούρνου για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Ρολό κοτόπουλο στον φούρνο με λαχανικά και πέστο φιστίκι Αιγίνης

Συνταγή: Αλέξανδρος Παπανδρέου

Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 65-70 λεπτά

Συστατικά

1 συσκευασία ρολό κοτόπουλο Αγγελάκης
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1  σελινόριζα
15  baby πατάτες
1  πράσο
100 γραμμάρια κάστανα
150 γραμμάρια rodi
2 κουταλιές δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά αλεύρι
1  λεμόνι ξύσμα
250 ml άσπρο κρασί λευκό
250 ml ζωμό κοτόπουλο

Για το πέστο φιστίκι:

200 γραμμάρια φιστίκι Αιγίνης ψίχα
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
½ σκελίδα σκόρδο
80 γραμμάρια παρμεζάνα
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

οδηγίες

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την σελινόριζα σε μέτριους κύβους, τις baby πατάτες και τα κάστανα στην μέση και χοντροκόβετε το πράσο.
Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Σοτάρετε την σελινόριζα μαζί με το πράσο και τα κάστανα, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο και σβήνετε με το λευκό κρασί.

Τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μεγάλο, πυρίμαχο σκεύος και προσθέτετε τις baby πατάτες μαζί με το ρόδι, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το ξύσμα λεμονιού, τον ζωμό κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Τοποθετείτε το ρολό κοτόπουλο στο κέντρο του πυρίμαχου σκεύους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στον αέρα, για 65-70 λεπτά, γυρνώντας το ρολό κοτόπουλο 2-3 φόρες κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Για το πέστο φιστίκι τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και καβουρδίζετε το φιστίκι Αιγίνης σε μέτριο βαθμό. Τοποθετείτε το φιστίκι Αιγίνης σε ένα μικρό μίξερ μαζί με το μαϊντανό, το σκόρδο, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να πάρουν τα υλικά την υφή πέστο.

Όταν το ρολό κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε να ξεκουραστεί, αφαιρείτε προσεχτικά το δίχτυ, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα μαζί με τα λαχανικά και 3-4 κουταλιές πέστο φιστίκι από πάνω.

Ιδανικό συνοδευτικό για το ρολό: Πουρές με ρέβες και κολοκύθα
Συνταγή: Funky Cook

Υλικά για 4 άτομα:

5  ρέβες βρασμένες
150 γρ. κολοκύθα βρασμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. τυρί κρέμα, γεμάτη
¼ κ.γ. πιπέρι λευκό
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
50 ml γάλα προαιρετικά
Εστραγκόν αποξηραμένο
1 κ.σ. rodi για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ψήνουμε το ρολό κοτόπουλο.
Πολτοποιούμε τις ρέβες και κολοκύθα με ένα πιρούνι.
Τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τους σπόρους ροδιού.