Η έκκληση μαμάς μαθητή: “Δείξτε σεβασμό στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες – Μην κάνετε φασαρία”

“Πρεμιέρα” σήμερα για τους μαθητές των ΓΕΛ στις Πανελλήνιες 2021 καθώς σήμερα έδωσαν το πρώτο τους μάθημα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ενώ αύριο τη σκυτάλη παίρνου οι μαθητές των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Τις τελευταίες μέρες το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία με το σύνθημα “Ησυχία, δίνω Πανελλήνιες” σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί τόσο η γειτονιά όσο και ο κόσμος ώστε να μην κάνει φασαρία αυτό το διάστημα καθώς είναι πολύ πιθανό να ενοχληθούν τα παιδιά που διαβάζουν και χρειάζονται να μην αποσπάται η συγκέντρωση και η προσοχή τους. Μάλιστα πολλοί μιλούν για ενσυναίσθηση καθώς – πρέπει να θεωρείται – αυτονόητο ότι ανεξαρτήτως αν ξέρουμε ή δεν ξέρουμε ότι κάποιο γειτονόπουλο δίνει εξετάσεις, η απαιτητική περίοδος των Πανελληνίων πρέπει να γίνεται αντικείμενο σεβασμού.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ξέσπασμα της γνωστής εκπαιδευτικού και μαμάς παιδιού που διαγωνίζεται στις Πανελλήνιες 2021, Σοφία Τσιάμη, και η οποία καλεί το Δήμο Βέροιας να σκεφτεί ότι σε καμία περίπτωση αυτό το διάστημα δεν ενδείκνυται για θορυβώδεις εργασίες  γράφοντας ότι ” Καλώ και παρακαλώ τον Δήμαρχο της πόλης μας, τους Δημοτικούς συμβούλους, τους βουλευτές, τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, εργολάβους και εταιρείες να προβούν σε ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ των οποιωνδήποτε εργασιών τους, όσο διεξάγονται οι Πανελλαδικές. Ανεπίτρεπτο να αδιαφορούμε, να μην προνοούμε και να ταλαιπωρούμε αυτά τα ήδη λόγω covid ταλαιπωρημένα παιδιά.

Ας νοιαστούμε επιτέλους ο ένας για τον άλλο!  Ας νοιαστούμε για τα παιδιά μας!

Κανένα παιδί δεν μπορεί να διαβάσει μ’ αυτές τις συνθήκες. Καλώ και παρακαλώ, τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ της πόλης μας να γνωστοποιήσουν, να προβάλλουν και να συνδράμουν στο απολύτως αιτιολογημένο και λογικό αίτημά μου.  Καλώ και παρακαλώ τους ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ μου να υψώσουν τη φωνή τους μαζί με τη δική μου. ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Ηράκλειο: “Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν”

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ποιότητας Ζωής (Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης – Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου) προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες να μην κάνουν θορυβώδεις ενέργειες και να σεβαστούν την μελέτη των παιδιών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται  τα εξής:

Ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι   μεγάλος ο αριθμός των τελειόφοιτων μαθητών – υποψήφιων φοιτητών στην πόλη μας που  εντείνουν τη  μελέτη τους στην προσπάθειά τους  να πετύχουν την εισαγωγή τους στις διάφορες σχολές. Η μελέτη, όμως, χρειάζεται ήσυχο περιβάλλον, κάτι που δεν είναι αυτονόητο στο Ηράκλειο, όπου θόρυβοι από κάθε είδους μηχανήματα και κατασκευές,  από την κυκλοφορία οχημάτων (συχνά με το ηχοσύστημα στο τέρμα) από μουσική στα εστιατόρια και καφετέριες (από σήμερα θα δούμε και θα…ακούσουμε)  και από ποικίλα δρώμενα -συχνά ανεξέλεγκτα- σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους ακούγονται οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας. Κάνουμε λοιπόν έκκληση στους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο,  να σεβαστούν τη μελέτη  των  υποψηφίων φοιτητών αποφεύγοντας θορυβώδεις δραστηριότητες και κάθε  είδους όχληση. Κάνουμε επίσης έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, (δήμο, αστυνομία, λιμεναρχείο κ.α.) να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο  δραστηριοτήτων που προκαλούν ηχορύπανση.

Πρόβλημα δημιουργείται και στα Λύκεια που συστεγάζονται/γειτνιάζουν με Λύκεια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr το πρόβλημα με την φασαρία εκτός από τις γειτονιές καταγράφηκε για πρώτη φορά σήμερα και σε Λύκεια που είτε γειτνιάζουν είτε συστεγάζονται με Δημοτικά. Λόγω της παράτασης της σχολικής χρονιάς που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου, πολλοί γονείς μαθητών της Γ Λυκείου επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη ώστε ναι μεν τα παιδιά του Δημοτικού να απολαμβάνουν το διάλειμμά τους και πάλι όμως χωρίς κραυγές και φασαρία γιατί οι τελειόφοιτοι δίνουν σημαντικές εξετάσεις για τις οποίες μόχθησαν όλη τη χρονιά.