Η Ζέτα Γκέκα μιλά στο Ιnfokids.gr για τα βιβλία της “Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι” και τη σημασία της φιλοζωίας

Η Ζέτα Γκέκα είναι μια νέα, δυναμική γυναίκα με ανιδιοτελή αγάπη που μας κέντρισε το ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για αυτήν και την ιστορία της  σκυλίτσας της, έχοντας διαβάσει τα παιδικά βιβλία με πρωταγωνίστρια τη “Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι”.

Στις σελίδες τους μαγεύτηκα από το αξιαγάπητο αδεσποτάκι, τη Λουλού, που βρίσκει επιτέλους μια φιλόξενη οικογένεια και μια μεγάλη αγκαλιά για να κουρνιάσει για πάντα. Αφού, λοιπόν, εξασφάλισε στέγη και θαλπωρή, το μόνο που της απομένει είναι να υλοποιήσει το όνειρό της, να ταξιδέψει σε όλο το κόσμο, να γνωρίσει πολλά ζώα και αν έχουν ανάγκη να τα βοηθήσει.

Η αποδοχή του πρώτου βιβλίου ήταν τεράστια και η αγάπη του κόσμου ήταν τέτοια που αυτο το υπέροχο ταξιδιάρικο σκυλάκι ξεκίνησε ένα ακόμη ταξίδι στο κόσμο της συγγραφής. Στο νέο της βιβλίο, ακολουθούμε τη Λούλου στην εξωτική Μαδαγασκάρη όπου στέκεται πρόθυμα δίπλα σε κάθε ζωάκι που έχει την ανάγκη της αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η αγάπη για όλα τα δίποδα αλλά και τετράποδα πλάσματα αυτού του κόσμου είναι στάση ζωής αλλά και δώρο ψυχής!

Ας ακούσουμε όλα όσα ενδιαφέροντα δήλωσε αποκλειστικά στο Ιnfokids.gr η συγγραφέας αλλά και μαμά της Λούλου που έγινε μια από τις αγαπημένες πρωταγωνίστριες παραμυθιών που διαβάσαμε μέχρι σήμερα.

Πώς προέκυψε η ιδέα για να γράψετε την ιστορία της “Λουλού”, ενός ταξιδιάρικου σκυλιού;

Παρόλο που σπουδές μου και η επαγγελματική μου πορεία μέχρι τώρα σχετίζονται με τα οικονομικά, αναζητούσα μία δραστηριότητα που να με βγάζει από την καθημερινότητα, κάτι που να με κάνει να νιώθω πως δημιουργώ. Η λατρεία μου για το σκυλάκι μου τη Λουλού και το πάθος μου για τα ταξίδια, μου έδωσαν την ιδέα να γράψω μία σειρά από ιστορίες που στη συνέχεια σκέφτηκα να τις κάνω παιδικά βιβλία. Μία μέρα, λοιπόν, καθώς περίμενα να κάνει το μπανάκι της η Λουλού στο Bubble Van Grooming, μία κινητή μονάδα περιποίησης και καλλωπισμού σκύλων, συζητούσα με την ιδιοκτήτρια Μαριλίνα Σκαρπέτα για τα βιβλία και μου αποκάλυψε και η ίδια το όνειρό της να κάνει μία εικονογράφηση. Έτσι, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε μαζί!

Mετά την επιτυχημένη πορεία του πρώτου βιβλίου, πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο με τις νέες περιπέτειες της γλυκιάς Λουλού. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που την έκαναν να κερδίσει τις καρδιές των αναγνωστών όλων των ηλικιών;

Όντως, τα βιβλία της Λουλού τα αγαπάνε μικροί και μεγάλοι! Σε αυτό βοήθησαν και οι συνεργασίες που κάνω με φιλοζωικές οργανώσεις, προσφέροντας ποσοστό από τα έσοδα, γιατί τα αγοράζουν και φιλόζωοι άνθρωποι όλων των ηλικιών που αγαπούν τα αδέσποτα ζωάκια και θέλουν να βοηθήσουν. Τα «μεγαλύτερα» παιδιά μου λένε πως συγκινούνται με την ιστορία της Λουλού και οι γονείς χαίρονται που ευαισθητοποιεί τα παιδιά απέναντι στα ζώα και κυρίως τα αδέσποτα. Τα παιδάκια, βέβαια, είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές της Λουλού! Τη λατρεύουν! Της στέλνουν φωτογραφίες, ηχητικά μηνύματα και θέλουν τη γνωρίσουν. Φαίνεται πως αυτό το γλυκό κοπριτάκι που παλεύει να επιβιώσει και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα κάπως αγγίζει την καρδιά των αναγνωστών.

Σύμφωνα με την εμπειρία και την φιλοζωική σας δράση, τι θα λέγατε στους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τα ζώα, ιδίως τα αδέσποτα, και δεν γνωρίζουν πώς; Τι θα μπορούσαν να κάνουν;

Αν δουν ένα αδέσποτο που φαίνεται χαμένο ή βρίσκεται σε ανάγκη, μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες και ζητήσουν βοήθεια στη φιλοζωική της περιοχής. Επίσης, μπορούν να αφήσουν στον δρόμο ένα μπολάκι με νερό και τροφή για τα αδέσποτα, πάντα προσέχοντας το περιβάλλον και διατηρώντας το χώρο καθαρό. Βέβαια, η πιο σημαντική βοήθεια είναι η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου. Μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά πως τα ζωάκια δεν χρειάζονται μεγάλο χώρο, αγάπη χρειάζονται. Ακόμα όμως κι αν δεν μπορούν να πάρουν ένα ζωάκι στο σπίτι τους, μπορούν να κάνουν εικονική υιοθεσία ή να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια σε κάποιο καταφύγιο.

Σε τι διαφέρει θεωρείτε τα βιβλία της Λούλου αυτό από όλα τα υπόλοιπα που έχουν γραφεί μέχρι σήμερα για τα αδέσποτα ζώα;

Νομίζω πως ο συνδυασμός «αληθινό σκυλάκι και αληθινά ταξίδια» είναι πρωτότυπος. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα υπέροχα βιβλία με αδέσποτα ζωάκια και δεν μπορώ να τα συγκρίνω. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω είναι πως από τη συγγραφή μέχρι την έκδοση, που την έκανα η ίδια, όλα τα στάδια δημιουργίας των βιβλίων μου έγιναν με πάρα πολλή αγάπη και αφοσίωση. Αυτό που ήθελα ήταν το αποτέλεσμα να ικανοποιεί πρώτα από όλα την ψυχή μου… να βλέπω στις εικόνες τη Λουλού και να νιώθω το σκυλάκι μου, να κοιτάζω τα τοπία από τη Μαδαγασκάρη και να ζωντανεύουν οι αναμνήσεις μου από αυτό το υπέροχο ταξίδι. Όλα αυτά έχουν μία μοναδικότητα που βλέπω πως περνάει στους αναγνώστες. Ίσως είναι κι ένας από τους λόγους που το πρώτο βιβλίο βραβεύτηκε με το Silver Award στα Pet Awards 2021 στην κατηγορία Publications.

Τα παιδιά έχουν την απαραίτητη παιδεία από το σπίτι τους, όσον αφορά στη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα;

Από ότι έχω δει, τα παιδιά έχουν μία έμφυτη αγάπη για τα ζώα. Βλέπω όμως και παιδάκια που πάνε να χαϊδέψουν τη Λουλού και τα απομακρύνουν οι γονείς τους. Αν και για εμένα είναι περίεργο, δεν μπορώ να κρίνω τα βιώματα και τις απόψεις των άλλων ανθρώπων. Αυτό όμως που θεωρώ αντικειμενικό είναι πως τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να σέβονται τα ζώα. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τις νέες γενιές να σταματήσει το φαινόμενο των εγκαταλείψεων και των κακοποιήσεων των αδέσποτων ζώων. Ας μην ξεχνάμε και πολλές ενδιαφέρουσες έρευνες που δείχνουν ότι η επαφή με τα ζώα δίνει στα παιδιά μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης, βελτιώνει την ενσυναίσθηση, την αυτοπεποίθηση και μειώνει το άγχος.

Μιλήστε μας για τη νέα ιστορία της Λούλου. Τι θα διαβάσουν τα παιδιά στο νέο βιβλίο; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στον χώρο της λογοτεχνίας;

Η Λουλού, αφού βρίσκει οικογένεια, δηλαδή εμάς (γέλια), κάνει το όνειρό της να ταξιδέψει πραγματικότητα. Πρώτος της προορισμός η Μαδαγασκάρη. Εκεί γνωρίζει ένα μικρό λεμούριο που κινδυνεύει, γίνονται φίλοι και μαζί περιπλανιούνται σε τροπικά δάση, στη λεωφόρο με τα δέντρα μπαομπάμπ και σε μαγευτικά νησάκια αναζητώντας την οικογένειά του…Η Λουλού σίγουρα θα συνεχίσει τα ταξίδια της και θα επισκεφτεί μέρη όπως η Κολομβία, η Κούβα, η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Ζάμπια και πολλά άλλα!

Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τα σχολεία της χώρας με σκοπό την ενημέρωση για την αγάπη προς τα ζώα;

Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα πάρα πολύ. Ελπίζω σύντομα οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας, να το επιτρέψουν και να επισκεφτούμε τους μικρούς μας φίλους μαζί με τη Λουλού!

Αγοράστε τα βιβλία της Λούλου και στηρίξτε τους τετράποδους φίλους της

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, το 15% των εσόδων από το 1ο βιβλίο για αγορές από το eshop προσφέρεται στον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας +βιώνω
Παραγγελίες στο eshop: www.louloutravelingmutt.com Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα!