Η επώδυνη ιστορία μιας μητέρας και της κόρης της στο δρόμο προς τη διάγνωση της ενδομητρίωσης

Η επώδυνη ιστορία μιας μητέρας και της κόρης της στο δρόμο προς τη διάγνωση της ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία λειτουργικού ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας και πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται με πληθώρα συμπτωμάτων, κυρίως όμως με χρόνιο πυελικό άλγος και υπογονιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η ενδομητρίωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο (που είναι η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας) αναπτύσσεται σε μη φυσιολογικές περιοχές εκτός της μήτρας. Οι περιοχές αυτές μπορεί να είναι οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, η ουροδόχος κύστη, το έντερο ακόμα και το διάφραγμα. Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση επώδυνη, η οποία μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά, βαρειές αιμορραγίες, οδυνηρή σεξουαλική επαφή καθώς και υπογονιμότητα.

Η συχνότητά της υπολογίζεται σε 1 κάθε 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης στις 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας ,οι 5 έχουν ενδομητρίωση, ποσοστό πολύ υψηλό.

Από την αμφιβολία στη διάγνωση…

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση περιμένουν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια πριν λάβουν τη σωστή διάγνωση. Παρακάτω θα παρακολουθήσετε την αναζήτηση μιας μητέρας και της κόρης της για  να βρουν τις σωστές απαντήσεις σχετικά με τον πυελικό πόνο.

«Πονούσα τόσο καιρό. Νομίζω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να νιώθεις ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να σταματήσει αυτός ο πόνος… τότε νιώθεις απελπισία».

«Είναι απλώς μέρος του να είσαι γυναίκα». Αυτό πιστεύουν πολλές γυναίκες-ασθενείς με ενδομητρίωση όταν αρχίζουν να έχουν περιόδους με έντονο πυελικό πόνο και βαριά αιμορραγία. Και το ίδιο ίσχυε και για τη Σάρα.

«Η περίοδός μου ήταν αρκετά σκληρή στο γυμνάσιο, αλλά ήξερα ότι κάποιες γυναίκες είχαν χειρότερες περιόδους από άλλες. Έλεγα στον εαυτό μου: «Δέξου το και συνέχισε τη ζωή σου».

Αλλά όταν έφυγε για το κολέγιο, κάτι άλλαξε. Η Σάρα βίωσε μια περίοδο τριών εβδομάδων με τρομακτικό πόνο. Μπήκε και βγήκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πολλές φορές μέσα σε ένα μήνα και οι γιατροί δεν είχαν ιδέα τι πήγαινε λάθος.

«Είχα τρομάξει πολύ τότε», λέει σήμερα η Σάρα. «Συνέχισα να πηγαινοέρχομαι από γιατρό σε γιατρό, αλλά δεν είχα συγκεκριμένη απάντηση από κανέναν. Ήταν τρομακτικά ψυχοφθόρο όλο αυτό. Κανείς δεν πίστευε πραγματικά ότι ήταν ένα γυναικολογικό πρόβλημα. Ένας γιατρός με έκανε να κλάψω γιατί μου είπε ότι αποτελούσα ένα ιατρικό μυστήριο».

Η μητέρα της έπασχε από την ίδια νόσο

Η Σάρα άρχισε να κάνει κάποια έρευνα και θυμήθηκε ότι η μητέρα της, Έλεν, διαγνώστηκε με ενδομητρίωση όταν δεν μπορούσε να μείνει έγκυος στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η Έλεν παρουσίασε έντονο πόνο στη λεκάνη και την πλάτη, αλλά η χειρουργική επέμβαση βελτίωσε δραματικά τα συμπτώματά της.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση περιμένουν κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, πριν λάβουν τη διάγνωσή τους. Απελπισμένη στην προσπάθειά της να βρει απαντήσεις για το πρόβλήμα της, η Σάρα επισκέφτηκε τον γυναικολόγο της Έλεν κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών της. Ο γιατρός μέσω μιας λαπαροσκόπησης εξέτασης ανακάλυψε ότι η Σάρα είχε επίσης ενδομητρίωση —στη μήτρα, τις ωοθήκες και την ουροδόχο κύστη της- και ήταν τυλιγμένη γύρω από το έντερο της.

Πώς βοηθά η λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι η χειρουργική τεχνική κατά την οποία εισάγουμε μία κάμερα μέσω μιας πολύ μικρής οπής στον ομφαλό και μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν εστίες ενδομητρίωσης μέσα στην κοιλιά.Η διάγνωση της ενδομητρίωσης ακόμα και με γυμνό μάτι όπως συμβαίνει στην λαπαροσκόπηση, απαιτεί μεγάλη κλινική εμπειρία και ιδιαίτερη εκπαίδευση καθώς οι περισσότερες εστίες μπορεί να περάσουν απαρατήρητες από ιατρούς που δεν έχουν εκπαιδευθεί ικανοποιητικά πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τα επόμενα χρόνια, η Σάρα ήλπιζε ότι η χειρουργική επέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή θα βελτίωναν την κατάστασή της, αλλά τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν προοδευτικά, αφήνοντάς την κλινήρη για μήνες.

«Για έξι μήνες πραγματικά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Μετά βίας μπορούσα να λειτουργήσω. Ήταν πραγματικά τρομακτικό γιατί αναρωτιόμουν αν αυτή θα ήταν η ζωή μου τώρα».

Η ορθή χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης αποτελείται από την πλήρη και λεπτομερή αφαίρεση όλων των εστιών που βρίσκονται στην πύελο (excision technique). Η εξαίρεση όλων των εστιών ενδομητρίωσης οδηγεί σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά μόνιμης θεραπείας. Κι όμως, στην περίπτωση της Σάρας μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και τα πέρα δώθε σε πάμπολλους γιατρούς, η επίσκεψη στον κορυφαίο ειδικό στην ενδομητρίωση, τον Dr Rami Kaldas, της άλλαξε τη ζωή. Ο χειρουργός από το Wisconsin είναι μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου ιατρών που χρησιμοποιεί την τεχνολογία υπερήχων Voluson της GE για τη διάγνωση, την παρακολούθηση και τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων.

Η Σάρα είπε ότι άλλοι γιατροί στο παρελθόν της είχαν κάνει υπερηχογραφήματα, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν ήταν λιγότερο εξελιγμένη. Επιπρόσθετα, πολλοί γιατροί διάβαζαν τον ίδιο ακριβώς υπέρηχο και κατέληγαν σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη Σάρα, η Voluson επέτρεψε πολύ πιο ενδελεχείς σαρώσεις και την έκανε να αισθάνεται ότι είχε τελικά βρει την καλύτερη φροντίδα.

«Ήταν η πρώτη μου τρισδιάστατη υπερηχογραφία, η οθόνη ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ήταν πιο εύκολο να δω την ανατομία μου και ο γιατρός μου μπορούσε να μου υποδείξει ορισμένες από τις προβληματικές μου περιοχές. Μπόρεσα να το δω και να το καταλάβω πραγματικά καλύτερα από ποτέ», εξήγησε η Σάρα.

Η μητέρα της, η Έλεν, πρόσθεσε, «είναι τόσο σημαντικό να ξέρεις ότι πηγαίνεις σε έναν πραγματικό ειδικό που γνωρίζει πολύ καλά – και ο οποίος διαθέτει εξοπλισμό υψηλής απεικονιστικής ποιότητας».

Πώς είναι η Σάρα σήμερα

Σήμερα, η Σάρα είναι σχεδόν απαλλαγμένη από πόνο και είναι ευγνώμων που έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Αλλά λέει ότι έχει χάσει την πίστη της στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης – και εξακολουθεί να είναι μπερδεμένη από την κατάσταση της ιατρικής περίθαλψης για την ενδομητρίωση.

«Νομίζω ότι οι περισσότερες από εμάς ξεκινάμε έχοντας εμπιστοσύνη, αλλά έχω δει τόσους πολλούς γιατρούς που δεν ήξεραν πώς να βοηθήσουν ή ήθελαν να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούσαν – ή νόμιζαν ότι ήταν δημιούργημα της φαντασίας μου όλα αυτά», αναφέρει η Σάρα.

Η Σάρα τονίζει ότι οι ασθενείς θέλουν απαντήσεις. Συνήθως αυτό ξεκινάει με την εύρεση ενός γιατρού που είναι απλά πρόθυμος να ακούσει και να εξερευνήσει τα συμπτώματά σας – να κάνει διάγνωση, όχι απλώς να απορρίψει, να πει τι δεν ισχύει.

«Αν έχετε πραγματικά, πολύ επώδυνες περιόδους, υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός γιατρού που λέει ότι είστε μάλλον καλά και μετά σας στέλνει σπίτι σας—και ενός γιατρού που κάνει τον απαραίτητο υπέρηχο με τα πιο προηγμένα μηχανήματα στο ιατρείο του. Δώστε όλη σας την προσοχή σε αυτό για να μην ταλαιπωρηθείτε τόσα χρόνια όσα εγώ».

  • Οι πραγματικές μαρτυρίες της Σάρας και της Έλεν αντλήθηκαν από ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

Έκκληση 131 φορέων στην πολιτεία για εφαρμογή στρατηγικής που θα εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

3ημερο Εθνικό Πένθος: Τι ισχύει για τις σχολικές γιορτές αποφοίτησης στα σχολεία όλης της χώρας