Η Johnson & Johnson σταματά τις πωλήσεις ταλκ σε ΗΠΑ και Καναδά

Την διακοπή πωλήσεων του προϊόντος ταλκ Johnson’s Baby Powder στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά ανακοίνωσε χθες η Johnson & Johnson (J&J), εξηγώντας ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μία ευρύτερη επαναξιολόγηση της γκάμας των προϊόντων της.

Η εταιρεία αρνήθηκε κάθε ισχυρισμό, ότι το προϊόν της ευθύνεται για προβλήματα υγείας, όπως έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως.

Ωστόσο, έρευνες από το Reuters και τους New York Times που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 αποκάλυψαν, ότι το ταλκ της J&J περιέχει μικρές ποσότητες αμίαντου που ευθύνεται για καρκινογενέσεις στους πνεύμονες -και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του Reuters αποκαλύπτει, ότι η εταιρεία γνώριζε τον κίνδυνο και τον απέκρυπτε, ενώ δεν ταυτόχρονα δεν άλλαζε και τη σύσταση του προϊόντος.

Το 2018 δικαστήριο του St. Louis απαίτησε από τη J&J να πληρώσει 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 22 γυναίκες και τις οικογένειές τους που υποστήριξαν, ότι αμίαντος από το ταλκ συνέβαλε στον καρκίνο των ωοθηκών που εμφάνισαν. Πέρσι στην Καλιφόρνια μία γυναίκα με αντίστοιχο πρόβλημα αποζημιώθηκε με 29 εκατομμύρια δολάρια. Στη σειρά περιμένουν ακόμα 16 χιλιάδες σχετικές αγωγές, στις Η.Π.Α. μόνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν θα παραμείνει στα αμερικανικά ράφια μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων, ενώ οι εμπορικοί συνεργάτες της εταιρίας ανά τον κόσμο θα εξακολουθήσουν να το πωλούν.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί, ότι η J&J είναι μία από τις πολλές εταιρείες που συνεργάζονται με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής για τη δημιουργία πιθανής θεραπείας για την πανδημία του κορωνοϊού και προστατευτικού εμβολίου για τον Covid-19.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣH ΤΗΣ «JOHNSON & JOHNSON» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΠΟΥΔΡΑΣ JOHNSONS ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΑΛΚ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ

Στην Johnson & Johnson, λάβαμε την απόφαση να διακόψουμε τις πωλήσεις της βρεφικής  πούδρας Johnson’s με βάση το ταλκ, μόνο στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η απόφασή μας αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιολόγησης και προτεραιοποίησης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων μας, με αφορμή την πανδημία του COVID-19.

Η ζήτηση της βρεφικής πούδρας Johnson’s με βάση το ταλκ έχει μειωθεί στη Βόρεια Αμερική, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Παράλληλα, όμως οφείλεται στη μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια του προϊόντος, αλλά και στο συνεχόμενο μπαράζ παραπλανητικών διαφημίσεων που αφορούν στη δικαστική υπόθεση των ΗΠΑ.

Η βρεφική πούδρα Johnson’s με βάση το ταλκ είναι ένα προϊόν που πωλείται κυρίως εκτός ΗΠΑ (το 2019 το 84% των συνολικών πωλήσεων πραγματοποιήθηκαν εκτός ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας μόνο το 0,5% της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Εταιρείας στον τομέα του Consumer Health.

Η Johnson & Johnson παραμένει απόλυτα βέβαιη για την ασφάλεια της βρεφικής πούδρας Johnson’s με βάση το ταλκ. Η Εταιρεία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το προϊόν σε όλες τις μελλοντικές δικαστικές διαδικασίες. Όλες οι προσφυγές εναντίον της Εταιρείας που έχουν τελεσιδικήσει, έχουν απορριφθεί.