Ξεκινάει η νηστεία του Πάσχα: Τι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των παιδιών;

Ξεκινάει η νηστεία του Πάσχα: Τι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των παιδιών;

Ξεκινάει η νηστεία του Πάσχα: Τι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των παιδιών;

Από τις 18 Μαρτίου 2024 ξεκινάει η νηστεία.

Η νηστεία του Πάσχα όταν γίνεται σωστά προάγει και προστατεύει την υγεία. Όταν όμως δεν υπάρχει προγραμματισμός τότε συχνά προκύπτουν διατροφικές ελλείψεις που οδηγούν σε απώλεια μυικού ιστού, αδυναμία, κόπωση κλπ επισημαίνει η κ. Χριστίνα Οικονομίδου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (nutritioncanheal.com).

Νηστεία του Πάσχα: Τι δεν πρέπει να λείπει από την παιδική διατροφή ακόμα και στη νηστεία

Πρωτεΐνη

Εάν νηστεύετε και για κάποιους λόγους δεν τρώτε όσπρια (π.χ. δεν σας αρέσουν, γιατί σας προκαλούν φουσκώματα στο έντερο, ή γιατί δεν έχετε χρόνο να τα ετοιμάσετε) τότε κινδυνεύετε από έλλειψη πρωτεΐνης η οποία συνδέεται με μυική ατονία και αδυναμία. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη καθημερινά στον οργανισμό για ανάπτυξη και ανανέωση των ιστών. Τα ένζυμα και οι ορμόνες στο σώμα μας π.χ. η ινσουλίνη αλλά και η άμυνα του οργανισμού αποτελούνται από αμινοξέα (οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών). Ακόμα και τα νύχια και το δέρμα αποτελούνται από αμινοξέα. Οι φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Σωστοί συνδυασμοί: όσπρια με άλλα αμυλούχα τρόφιμα π.χ. λουβί με ψωμί, μπιζέλι με πατάτες, φακή με ρύζι και ψωμί.

Συχνότητα : τα όσπρια πρέπει να υπάρχουν σχεδόν καθημερινά (περίπου 4 φορές την εβδομάδα) στο διαιτολόγιο κατά τη νηστεία.

Άλλες πηγές πρωτεΐνης στη νηστεία : Αν κάποια μέρα δε φάμε όσπρια ή θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι), τότε είναι απαραίτητο να φάμε ξηρούς καρπούς (περίπου 30 αμύγδαλα ή 15 καρύδια: σε σαλάτες, στο ρύζι ή σαν σνακ) ή προϊόντα σόγιας (π.χ. κιμά από σόγια).

Σίδηρος

Ο σίδηρος από φυτικές πηγές δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό (μόνο 2-10%) και γι’ αυτό στη νηστεία πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα). Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί χλομάδα, κούραση, ατονία, δυσκολίες μάθησης όπως προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης κτλ.

Η βιταμίνη C (πορτοκάλια, άλλα εσπεριδοειδή ή χυμός, ακτινίδια, φράουλες ή συμπλήρωμα), όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα με φυτικές πηγές σιδήρου, βοηθά την απορρόφηση του.

Το τσάι, ο καφές και τα γαλακτοκομικά (κάποιοι που νηστεύουν τα καταναλώνουν), εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου. Αποφεύγετε λοιπόν να τρώτε γιαούρτι με τη φακή σας (ή με σπανακόρυζο ή άλλα πράσινα λαχανικά) και καφέ μετά το γεύμα σας.

Ασβέστιο

Ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά ασβέστιο για να διατηρεί οστά και δόντια γερά και δυνατά. Το ασβέστιο βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα (στη νηστεία αυτά δεν επιτρέπονται) έτσι η κατανάλωση ασβεστίου είναι χαμηλή. Η έλλειψη ασβεστίου ιδιαίτερα σε κρίσιμες ηλικίες οδηγεί στην οστεοπόρωση με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα κτλ.

Βιταμίνη Β12

Η νηστίσιμη / χορτοφαγική διατροφή δεν παρέχει στον οργανισμό τη Βιταμίνη Β12. Μια Γερμανική έρευνα έδειξε ότι 68% των ατόμων που είναι χορτοφάγοι έχουν χαμηλά επίπεδα της Β12, σε βαθμό που τους προκαλούσε προβλήματα στη συγκέντρωση, τη διάθεση και τη σκέψη. Επίσης, με χαμηλή Β12 στον οργανισμό αυξάνεται η ομοκυστείνη (παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών). Εναλλακτική πηγή βιταμίνης Β12 : πολυβιταμίνη με 6 μg Βιταμίνης Β12.

 

Πρωτεΐνη Την χρειάζονται:

Παιδιά και έφηβοι, ηλικιωμένοι, έγκυες και θηλάζουσες

Τη βρίσκουμε σε: Όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί, στραγάλια, φυστικοβούτυρο, σόγια (π.χ. κιμάς και άλλα παράγωγα
Σίδηρος Τον χρειάζονται:

Παιδιά και έφηβοι, γυναίκες λόγω της απώλειας σιδήρου με τον κύκλο της περιόδου, έγκυες και άτομα με διαγνωσμένη αναιμία.

Τον βρίσκουμε σε: Όσπρια κυρίως φακή
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά π.χ. σπανάχι, μπρόκκολο
Παστά φρούτα π.χ. χρυσόμηλα
Αγκινάρα
Μύδια
Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο
Ασβέστιο Το χρειάζονται:

Παιδιά και έφηβοι, γυναίκες στην εμμηνόπαυση, έγκυες και θηλάζουσες.

Το βρίσκουμε σε: Ταχίνι, θαλασσινά, σπανάχι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. λάχανα, ρόκα), ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα), παστά φρούτα, γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο, πορτοκάλι

 

Διαβάστε επίσης:

Μαμά, αφού δεν κάνει να τρώμε ψάρι στη νηστεία γιατί τρώμε χταπόδι και καλαμάρια;

Τα 5 superfoods της νηστείας – Αντικαθιστούν το κρέας και γεμίζουν ενέργεια

Ταλιατέλες με κολοκυθάκια

Είναι ασφαλές να νηστεύουν τα παιδιά μας; Ο ειδικός απαντά

Οι 7 απόλυτα νηστίσιμες τροφές με τη μεγάλη θρεπτική αξία που θα αρχίσουμε να τρώμε από σήμερα!

Ροή Ειδήσεων