7 εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες που θα δυναμώσουν και θα ενθουσιάσουν τα παιδιά!

Αναγνωρίζοντας τα αναρίθμητα οφέλη του αθλητισμού για το σώμα και το πνεύμα και αφού έχετε πάρει την απόφαση ότι θέλετε να κρατήσετε το παιδί σας σε μια καλή φυσική κατάσταση έρχεται η ώρα που θα πρέπει να επιλέξετε από κοινού το άθλημα εκείνο με το οποίο θα ασχοληθεί. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσει την πεπατημένη επιλογή των κλασικών αθλημάτων και ψάχνετε εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες τότε δεν έχετε παρά να δείτε τις προτάσεις μας και να χαρίσετε στα παιδιά μας μια νέα αθλητική εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε ότι η επιλογή ενός αθλήματος δεν είναι τελεσίδικη υπόθεση. Το παιδί μπορεί, όποτε θέλει, να αλλάξει αθλητική δραστηριότητα προκειμένου να βρει εκείνη που του αρέσει και το γεμίζει. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό όμως να θυμάστε ότι στο τέλος εκείνο που θα αποφασίσει είναι το παιδί. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο άθλημα θα διαλέξει, αρκεί να μάθει ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και αν τo συνοδέψει σε όλη του τη ζωή τα οφέλη του θα είναι πολλά, τόσο για την σωματική όσο και τη πνευματική του υγεία.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 7 εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες που θα κάνουν τα παιδιά να λατρέψουν την άσκηση!

Τραμπολίνο

Το τραμπολίνο είναι ένα ολυμπιακό άθλημα που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί ήδη από την ηλικία των 4-5 ετών. Γυμνάζει όλο το σώμα, χαρίζει ελαστικότητα και ταχύτητα και ταυτόχρονα μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού για το παιδί το βοηθάει να διευρύνει την αντίληψή του και αυξάνει την κοινωνικότητά του. Μέσα από την θέληση για την εκμάθηση νέων ασκήσεων τα παιδιά αναπτύσσουν θάρρος, υπομονή, επιμονή και οδηγούνται με όλες τις δυνάμεις τους στο σκοπό τους. Η άσκηση στο τραμπολίνο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών. Η εξισορρόπηση διαφέρει πολύ με οτιδήποτε άλλο. Το δίχτυ κινείται συνεχώς οπότε τα παιδιά για να μπορέσουν να ισορροπήσουν αναπτύσσουν μια μοναδική επίγνωση του κέντρου βάρους τους, του ελέγχου του σώματος τους και της ισορροπίας τους. Παράλληλα με την βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού βελτιώνεται και η  στάση του σώματος. Tέλος, οι λιλιπούτειοι αθλητές μαθαίνουν να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά, την πλάτη τους ίσια και τον κορμό τους σταθερό.

Χάντμπολ

Το χάντμπολ είναι από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στην Ευρώπη για παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών. Προσαρμόζεται περισσότερο στις φυσικές κινήσεις των παιδιών όπως το τρέξιμο, η ρίψη, το πέταγμα της μπάλας, η ισορροπία, το άλμα, καθώς και το ατομικό και ομαδικό παιγνίδι. Είναι ιδανικό και θεμελιώδες άθλημα για τις μικρές ηλικίες γιατί προσφέρει την δυνατότητα εύκολης προσωπικής επιτυχίας (γκολ) με τη μικρή σε μέγεθος μπάλα. Η ευκολία του χειρισμού της μικρής μπάλας με το ένα χέρι, οι δυνατότητες για έκφραση που δίνει στο παιδί αυτή η λεπτομέρεια, η χρηστική της αξία σαν μέσο για τη βελτίωση της συναρμογής του παιδιού και η παιγνιώδης της φύση αναδεικνύουν το χαντμπολ σαν κατάλληλη δραστηριότητα για την εισαγωγή των παιδιών στις αθλοπαιδιέςΔεν έχει ιδιαίτερες υλικοτεχνικές απαιτήσεις  για να διεξαχθεί, είναι ευπροσάρμοστη ως προς τις διαστάσεις και παίζεται και από αγόρια και από κορίτσια και από μικτές ομάδες. Είναι μια “ανταποδοτική” δραστηριότητα αφού χαρακτηρίζεται ως υψηλής αερόβιας-αναερόβιας αξίας, που σημαίνει πως η εξάσκησή της παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη της αντοχής και η ταχυδυναμική φύση της επιβάρυνσης ευνοεί την ανάπτυξη δύναμης.

Ξιφασκία

Ένα διαφορετικό αλλά πολύ όμορφο άθλημα για τα παιδιά άνω των 7 ετών είναι η ξιφασκία. Με ευγενική καταγωγή η ξιφασκία βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, την ταχύτητα, τη δύναμη, την εκρηκτικότητα και τη συνεργασία χεριών και ποδιών. Ο συνδυασμός τεχνικής και τακτικής, ασκεί το πνεύμα αυξάνοντας την προσοχή και την ικανότητα συγκέντρωσης, εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την απόφαση αντίδρασης για το καλύτερο αποτέλεσμα, μέσα από μια ποικιλία επιλογών, μειώνοντας το χρόνο αντίδρασης (reflex). ΄Ετσι χαρίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση στον ασκούμενο. Είναι ένα άθλημα χειρισμού (εκπαιδευτικού) ξίφους, που ασκείται με τρία διαφορετικά μέσα : Το ξίφος ασκήσεως, το ξίφος μονομαχίας και τη σπάθη (άσκησης) . Κάθε μέσο από τα παραπάνω έχει το δικό του στυλ και έναν σύνολο κανόνων αποκλειστικά δικό του. Ο στόχος κάθε αθλητή είναι ο ίδιος για όλα τα ασκούμενα μέσα, να χτυπήσει κάποιος τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθεί. Οι ξιφομάχοι προσπαθούν να κρατήσουν μια ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Στη συνέχεια προσπαθούν να μειώσουν την απόσταση, διασπώντας ταυτόχρονα την άμυνα του αντιπάλου για να αποκτήσουν το πλεονέκτημα για την επίθεση. Η ξιφασκία είναι από τα ασφαλέστερα αθλήματα. Τα ατυχήματα είναι εξαιρετικά σπάνια και αφορούν συνήθως σε κακώσεις των κάτω άκρων (δεν οφείλονται στη χρήση του όπλου).

Καταδύσεις

Με τις καταδύσεις τα παιδιά καλλιεργούν όλες τις φυσικές τους ικανότητες, όπως ταχύτητα, δύναμη, ευλυγισία και μυϊκή συναρμογή. Τα παιδιά γνωρίζουν το σώμα τους, μαθαίνουν να ελέγχουν και να απολαμβάνουν την κίνηση που προέρχεται από βιωμένες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους. Αντιλαμβάνονται το χώρο και το σώμα τους σε αυτόν, αποκτούν και αναπτύσσουν ισορροπία και δύναμη, ενισχύουν και αναπτύσσουν την ευλυγισία τους. Μαθαίνουν να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από το σώμα, να εξελίσσουν τη φαντασία τους και, φυσικά, να διασκεδάζουν! Επιπλέον, διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους με τρόπο δημιουργικό και άκρως ωφέλιμο τόσο για το σώμα τους όσο και για το πνεύμα τους. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ποικίλες και ελκυστικές δραστηριότητες κίνησης, οι οποίες τους επιτρέπουν όχι μόνο να επαναλαμβάνουν αλλά και να εξελίσσουν προηγούμενες κινητικές τους εμπειρίες, προβαίνοντας σε νέες εξερευνήσεις των δυνατοτήτων τους. Συγχρόνως, οι καταδύσεις βοηθούν στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια του πνεύματος, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Τοξοβολία

Το άθλημα της τοξοβολίας είναι κατάλληλο και για παιδιά από 8 ετών και άνω.  Υπάρχουν δύο κατηγορίες τόξων, τα ολυμπιακά και τα σύνθετα τόξα. Τα ολυμπιακά τόξα είναι σχεδόν ίδια  με τα τόξα που χρησιμοποιούσαν τις παλιές εποχές. Τα σύνθετα τόξα όμως λειτουργούν με τη χρήση ενσωματωμένων  τροχαλίων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν μέρος μόνο οι αθλητές που αγωνίζονται με ολυμπιακό τόξο. Εκτός όμως από τα είδη τόξων, οι αθλητές κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες. Ανδρών και γυναικών, εφήβων και νεάνιδων και κάποιες μικρότερες κατηγορίες.  Η απόσταση στην οποία διαγωνίζονται οι αθλητές αλλάζει ανάλογα με το είδος του αγώνα και την κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο κάθε αθλητής.Ο στόχος στον οποίο καρφώνεται το βέλος αποτελείται από δέκα κύκλους, πέντε διαφορετικών χρωμάτων (κίτρινο,κόκκινο,μπλε,μαύρο,άσπρο) από μέσα προς τα έξω. Κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει και ένα αριθμό βαθμών!

Capoeira

Η capoeira, μια αρκετά δημοφιλής τέχνη που έρχεται από τη Βραζιλία, είναι πολυδιάστατη. Μελετώντας κανείς τη δομή της, συμπεραίνει πώς μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο και συνάμα διασκεδαστικό παιδαγωγικό εργαλείο, αφού βοηθάει το παιδί άνω των 5 ετών να εξελιχθεί κινητικά, ψυχοκινητικά, ψυχοσυναισθηματικά και ψυχοκοινωνικά. Έχοντας στόχο την αρμονία μέσα στη «μάχη – luta», το παιδί χρησιμοποιεί επιθετικές κινήσεις αλλά με έλεγχο, χωρίς πρόθεση να χτυπήσει τον συμπαίκτη του, ενώ το γεγονός ότι στην capoeira δεν υπάρχει νικητής ή χαμένος, στρέφει την προσοχή στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό.Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από συνεχή ακροβατικά, προσποιήσεις και εκτεταμένη χρήση του εδάφους καθώς επίσης απαιτεί τεχνική και σωστή στρατηγική. Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο το παιδί προσπαθεί να αποφύγει τον αντίπαλο μέσα από κινήσεις χωρίς όμως να υπάρχει βία και σωματική επαφή. Στο μάθημα της Capoeira τα παιδιά θα γνωρίσουν τα παραδοσιακά όργανα που δίνουν ρυθμό στο σώμα, όπως είναι το berimbau.

Cheerleading

Το cheerleading είναι ένα διασκεδαστικό και γεμάτο ενέργεια πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει σε όλα τα κορίτσια ηλικίας από 5 χρονών και πάνω, την δυνατότητα να γνωρίσουν ένα καινούργιο άθλημα που συνδυάζει γυμναστική και χορό. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κορίτσια, ανεξαρτήτως ταλέντου και ικανοτήτων Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γυμναστική (Βασικές κινήσεις του αθλήματος – Βασικές ασκήσεις του αθλήματος -Ευλυγισία – Ενδυνάμωση – Φυσική κατάσταση και πολλές χορογραφίες Cheer & dance (free style pom pom, hip hop, jazz). Στα λίγα χρόνια που υπάρχει και στην Ελλάδα έχει προσφέρει στη χώρα μας διεθνείς διακρίσεις και βάσει των υποδομών που έχουν στηθεί το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο ευοίωνο. Είναι επίσημο άθλημα με παγκόσμιο, πανελλήνιο και ευρωπαϊκό πρωταθλήμα. Είναι διασκεδαστικό, γεμάτο ενέργεια και συνδυάζει τέλεια γυμναστική και χορό. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κορίτσια, ανεξαρτήτως ταλέντου και ικανοτήτων. Μαθαίνοντας τις βασικές κινήσεις και ασκήσεις του αθλήματος, τα κορίτσια θα βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, θα αποκτήσουν ευλυγισία, ενώ το άθλημα προσφέρει εξαιρετική ενδυνάμωση.