Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το Α και το Ω για ευτυχισμένα παιδιά

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το Α και το Ω για την ευτυχισμένα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αναφέρονται στην αναγκαιότητα της  συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά. Ουσιαστικά αναφερόμαστε στην ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τη ψυχοσυναισθηματική κατάσταση τόσο των ίδιων όσο και των άλλων και φυσικά να μπορούν να ανταποκρίνονται καταλλήλως σε κάθε συνθήκη.

Όπως τονίζουν άλλωστε και οι ειδικοί, ένα παιδί με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης θα γίνει ένας πιο ευτυχισμένος και υγιής ενήλικας,  θα είναι σε θέση να αναπτύξει ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και να πετύχει σημαντικά πράγματα στη ζωή του.

Μάθε παιδί μου να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου

Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσω τα παιδιά μου από μικρά να μάθουν όχι μόνο να αναγνωρίζουν αλλά και να διαχειρίζονται όλα όσα νιώθουν, έψαξα να βρω μια σειρά παραμυθιών που διαβάζοντάς τα μαζί τους θα τους εξηγήσω τη σημασία του να εκφράζουν όλα όσα νιώθουν, φροντίζοντας πάντα να μην ξεπερνούν τα όρια.

Αγαπάμε οικογενειακώς τις ιστορίες και θεωρώ ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μιλήσουμε στα παιδιά για έννοιες και θέματα που δύσκολα μπορεί να συλλάβει το μυαλουδάκι τους μέσα από μια απλή συζήτηση.

Μην ξεχνάτε ότι οι καλογραμμένες και ευφάνταστες ιστορίες είναι πολύτιμες καθώς εμπλουτίζουν γνώσεις και λεξιλόγιο στα παιδιά και τους εμφυσούν αξίες και ιδανικά που θα τα συνοδεύουν για μια ζωή.

Ιστορίες που μας μιλούν και μας συστήνουν τον κόσμο των συναισθημάτων

Η σειρά βιβλίων “Οι Ατρόμητοι” από τις εκδόσεις Πεδίο που υπογράφει η καταξιωμένη συγγραφέας Έλσα Πουνσέτ ,η οποία θεωρείται ιέρεια της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή παραμυθιών με απίθανες και διασκεδαστικές περιπέτειες, που μιλάει για τα συναισθήματα με ψυχοπαιδαγωγικό τρόπο.

Κάθε βιβλίο είναι αφιερωμένο σε μια θεματική – συναίσθημα, που αναδεικνύεται μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων. Στο τέλος της αφήγησης φιλοξενείται με σαφήνεια ένα εργαστήριο συναισθημάτων, που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια με συμβουλές και τρόπους για τη βελτίωση της συναισθηματικής ζωής.

Την παρέα των Ατρόμητων αποτελούν η Αλέξια, ο Τάσι και ο σκύλος τους ο Ρόκι, που μαζί με τον πανέξυπνο και έμπειρο εκπαιδευτή συναισθημάτων, το γλάρο Φλορεστάν, πρωταγωνιστούν σε συναρπαστικές περιπέτειες.

Κάθε ιστορία είναι ένα μαγικό ταξίδι του μυαλού πουπροσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν  με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο τόσο τον πολύπλευρο κόσμο των συναισθημάτων, όσο και πώς να τα διαχειρίζονται, με απώτερο στόχο να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα από μικρή ηλικία!

Το καλογραμμένο κείμενο συμπληρώνεται πάντα από την προσεγμένη εικονογράφηση της Rocio Bonilla.

Οι “Ατρόμητοι” μας μιλούν για τη ζήλια και τη δημιουργικότητα

Όπως καταλαβαίνετε όταν έφτασαν στα χέρια μας τα 2 ολοκαίνουργια βιβλία της σειράς η χαρά μας ήταν απερίγραπτη. Τα πιτσιρίκια μου αδημονούσαν να τα διαβάσουμε αγκαλίτσα και για ακόμη μια φορά πρέπει να πούμε ότι η Έλσα Πουνσέτ έβαλε τα δυνατά της και έγραψε δυο απίθανες περιπέτειες.

Το έβδομο βιβλίο της σειράς “Οι Ατρόμητοι και η περιπέτεια στη Ρώμη!” καταπιάνεται με τη ζήλεια και το πώς θα μάθουμε στο παιδί όχι να την καταπνίγει αλλά να την διαχειρίζεται σωστά αφενός για το καλό του αφετέρου για τις σχέσεις του με τους άλλους.

Ακολουθώντας το μοτίβο της συναισθηματικής εκπαίδευσης η παρέα των πρωταγωνιστών απολαμβάνει τις διακοπές της στη Ρώμη. Αυτό το ταξίδι ζωής και οι εμπειρίες που θα ζήσουν πυροδοτούν τη ζήλεια και με αφορμή μια εντυπωσιακή μονομαχία, μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται αυτό το συναίσθημα.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, η ζήλεια μπορεί να βασανίσει πολύ τα μικρά μας, για αυτό είναι ανάγκη να τα βοηθήσουμε να την ξεπεράσουν όσο νωρίτερα γίνεται. Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Αφού διαβάσαμε την ιστορία και μιλήσαμε για τη ζήλεια, αξιοποιήσαμε τις τακτικές που προτείνει η συγγραφέας στος τέλος του βιβλίου για να εξηγήσουμε εμπράκτως στο παιδί πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ζηλεύουν ό,τι έχουν ή ό,τι κάνουν οι άλλοι και τη σημασία του να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε.

Η δημιουργικότητα είναι μία μορφή ευφυΐας

Το όγδοο βιβλίο “Οι Ατρόμητοι στον διαγωνισμό των σπουδαίων ιδεών” είναι ένας ύμνος στην αξία της δημιουργικότητας. Οι μικροί πρωταγωνιστές  Άλεξ, Τάσι καιΡόκι ανακαλύπτουν τη δημιουργική δύναμη που έχουμε μέσα μας, χάρη στις συμβουλές του σοφού Φλορεστάν.

Διαβάζοντας την ιστορία τα παιδιά μαθαίνουν την αξία του να καλλιεργούν τις δεξιότητες και τα ταλέντά τους. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να παίξουν και να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη.

Πώς λοιπόν θα μάθουμε στα παιδιά μας να συμπεριφέρονται όμορφα στους εαυτούς τους και άρα και στους άλλους, ενώ παράλληλα δεν θα τους καταπνίγουμε τη δημιουργικότητά τους; Η απάντηση κρύβεται στις σελίδες του βιβλίου και μπορείτε να πάρετε μια γεύση πατώντας εδώ.

Το πόσο διασκεδάσαμε τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια δημιουργικότητας που προτείνονται στο τέλος του βιβλίου δεν λέγεται!

Αξίζει τα βιβλία αυτά να βρουν θέση και στη δική σας παιδική βιβλιοθήκη. Οι ευφάνταστες ιστορίες είναι άκρως διδακτικές και είναι σύμμαχος στο  να κατανοήσουν τα παιδιά βασικά συναισθήματα και να αναπτύξουν συναισθηματικές δεξιότητες ώστε να έχουν αρμονικές σχέσεις και να αποφεύγουν τις αρνητικές συμπεριφορές!

Καλή ανάγνωση!