Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις για υιοθεσίες/αναδοχή – 200 παιδιά θα βρουν άμεσα οικογένεια

Σήμερα υπάρχουν 1.750 παιδιά σε ιδρύματα της χώρας, από τα οποία τα 700 μπορούν να δοθούν για αναδοχή και υιοθεσία, ενώ παράλληλα εκκρεμούν κοντά στις 2.000 αιτήσεις υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων.

Τα καλά νέα όμως έχουν ως εξής: Οι αναδοχές και υιοθεσίες θα σχετίζονται από δω και στο εξής με τη λειτουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος για τη σύνδεση παιδιών με υποψήφιους γονείς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά από την Υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, πάνω από 200 παιδιά που σήμερα φιλοξενούνται στα ιδρύματα θα βρουν με διαφανείς διαδικασίες την οικογένεια που αναζητούν.

Συγκεκριμένα – σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ – “μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές, την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα παιδικής προστασίας, την έναρξη των εκπαιδευτικών σεμιναρίων υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων σε όλη την επικράτεια και την εκπαίδευση των κοινωνικών λειτουργών του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) που θα συμβάλλουν στην κοινωνική έρευνα και επεξεργασία των αιτήσεων, το υπουργείο πέρασε σήμερα στην έναρξη των διαδικασιών σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς. Για πρώτη φορά, οι διαδικασίες σύνδεσης θα γίνονται μέσω ενός ενιαίου κρατικού πληροφοριακού συστήματος που θα διασφαλίσει την απαιτούμενη διαφάνεια”.

Αύριο η επίσημη εξαγγελία

Εφόσον οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία ή αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς τον εθνικό φορέα είναι σίγουρο πως πάνω από 200 παιδιά θα βρουν άμεσα οικογένεια. Το νέο πλαίσιο για τις αναδοχές και την υιοθεσία θα εξαγγείλει αύριο στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η ΜΗΤΕΡΑ» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου θα εξειδικεύσει τις ενέργειες για την υλοποίηση του προγράμματος «Μια Οικογένεια για Κάθε Παιδί».

Στη χώρα λειτουργούν 80 δομές φιλοξενίας παιδιών από τις οποίες οι 27 είναι δημόσιες και οι υπόλοιπες εκκλησιαστικές ή ιδιωτικοί φορείς. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 500 εξειδικευμένων ατόμων για την κάλυψη των αναγκών των δομών.

Η καμπάνια

Toν Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει καμπάνια για την προσέλκυση οικογενειών στα προγράμματα αναδοχής, ενώ οι αιτήσεις των υποψήφιων οικογενειών για υιοθεσία η αναδοχή θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά προς το ενιαίο μητρώο. Η μηνιαία ενίσχυση των οικογενειών θα κυμαίνεται από 300 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.