Ιστορικό κειμήλιο από κολλέγιο της Σμύρνης θα είναι επισκέψιμο για το κοινό – Πώς διασώθηκε

Ιστορικό κειμήλιο από κολλέγιο της Σμύρνης θα είναι επισκέψιμο για το κοινό - Πώς διασώθηκε

Ιστορικό κειμήλιο από κολλέγιο της Σμύρνης θα είναι επισκέψιμο για το κοινό – Πώς διασώθηκε

Ένα ιστορικό κειμήλιο της Σμύρνης είναι πλέον επισκέψιμο και λειτουργικό για το κοινό. Το κειμήλιο θα κοσμεί την αίθουσα του νέου Δημοτικού Θεάτρου «Νίκος Κούρκουλος» του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για μία σειρά καθισμάτων, που διέθετε το 1875 το Κολλέγιο Pierce της μικρασιατικής πόλης και τα οποία, ως ενιαίο έπιπλο, διασώθηκαν και είχαν μεταφερθεί το 1935, όταν το Κολλέγιο λειτουργούσε πλέον στο Ελληνικό.

Το 1965 το Κολλέγιο Pierce μετεγκαταστάθηκε στην Αγία Παρασκευή, όπου λειτουργεί έως και σήμερα, όμως η σειρά των καθισμάτων παρέμεινε στο κτίριο του Ελληνικού, όπου στεγάστηκε τότε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Εκεί όπου κάθονταν οι Σμυρνιοπούλες το 1875…

Το 2019, λίγο πριν κατεδαφιστεί το συγκεκριμένο κτίριο, ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας εκεί, ότι το συγκεκριμένο έπιπλο είχε έρθει από τη Σμύρνη μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια κι έτσι κινητοποιήθηκε αμέσως για τη διαφύλαξη και την αποθήκευσή του. Τώρα, που ετοιμάζεται το νέο Δημοτικό Θέατρο στο Ελληνικό, αποφασίστηκε η τοποθέτηση των καθισμάτων στην αίθουσα, ως ιστορική παρακαταθήκη.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εκεί που καθόντουσαν οι σμυρνοπούλες το 1875 και αργότερα οι μαθήτριες και οι μαθητές των προσφύγων το 1935, σήμερα θα κάθονται τα παιδιά μας και οι θεατές μας, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία όχι μόνο δεν σταματά, αλλά συνεχίζεται μέσα από τις μνήμες για τις αλύτρωτες πατρίδες και την ιστορική μνήμη που έχει ο λαός μας».

Η ιστορία του Κολλεγίου Pierce

Η ιστορία του Σχολείου αρχίζει το 1875, στη Σμύρνη της Μ. Ασίας. Η Mary West με εντολή του American Board of Commissioners ανακαίνισε ένα ερειπωμένο αρχοντικό, έγραψε στην πόρτα “Αμερικανική Σχολή για κορίτσια” και ένα πρωινό του 1875 άνοιξε τις πύλες και περίμενε με αγωνία τις πρώτες μαθήτριες.

Η απελευθέρωση της γυναίκας από τη σκλαβιά της αγραμματοσύνης υπήρξε το ιδανικό που ονειρεύτηκε να κάνει πραγματικότητα το Σχολείο της Σμύρνης. Η Χορωδία, το Bazaar, οι Θεατρικές παραστάσεις, οι εορτασμοί του Thanksgiving έχουν την αρχή τους στο Σχολείο της Σμύρνης.

Το χαρακτήρα όμως του Κολλεγίου εκφράζει καλύτερα το ρητό “Non ministrari sed ministrare” δηλ. να υπηρετείς και να μην υπηρετείσαι, που παραμένει σταθερό ιδεώδες και στόχος σε όλη την πορεία του.

Η τραγική μοίρα του Ελληνισμού δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη μοίρα του Σχολείου. Μετά τη καταστροφή της Σμύρνης, επόμενος σταθμός ήταν το Παλαιό Φάληρο και έναρξη λειτουργίας η 15η Οκτωβρίου 1923. Η νέα επωνυμία του Σχολείου ήταν “Junior College for girls” και οι πρώτες μαθήτριες ήταν 89 προσφυγοπούλες από τη Σμύρνη, Αρμενοπούλες, Ελληνίδες και μια Αμερικανίδα. Το 1927 εγκαινιάζεται ο πρωτοποριακός θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων.

Το 1932 εγκαινιάστηκαν στο Ελληνικό τα καινούρια κτίρια του Σχολείου, σε έκταση που παραχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας την ποιότητα του εκπαιδευτικού του έργου.

Το 1936 το Κολλέγιο για να τιμήσει τη μνήμη της Orlinda Childs Pierce, συζύγου του μεγάλου δωρητή του Κολλεγίου William Pierce, αποκτά την επωνυμία που το συνοδεύει μέχρι σήμερα, Pierce.

Στη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου το Κολλέγιο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέλη του διδακτικού προσωπικού ίδρυσαν στην οδό Μαυρομιχάλη το “Εκπαιδευτήριο Θηλέων”. Έτσι το Κολλέγιο συνέχισε το έργο του.

Μετά την απελευθέρωση, το 1946, το Σχολείο μας ανοίγει πάλι τις εγκαταστάσεις του με την επωνυμία “Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων”. Το 1963 η Ελληνική πολιτεία εκτιμώντας την προσφορά του Κολλεγίου το αναγνώρισε ως ισότιμο με τα δημόσια γυμνάσια του Κράτους.

Το 1965 το Κολλέγιο εγκαταλείπει το Ελληνικό και μετακομίζει στις πλαγιές του Υμηττού, στην Αγία Παρασκευή, όπου κτίζονται υπερσύγχρονα συγκροτήματα.

Το 1973, ο νέος πρόεδρος, John S. Bailey, αναλαμβάνει να συνεχίσει την πορεία της ανάπτυξης και της καταξίωσης. Το 1984 το Κολλέγιο υποδέχεται τα πρώτα αγόρια.

Τα επόμενα χρόνια ακολουθούν σημαντικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, την Εστία Νέας Σμύρνης, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το Δήμο Αθηναίων, την Ένωση Γυναικών Ελλάδος.

Επίσης στο χώρο του Κολλεγίου πραγματοποιούνται σημαντικά έργα, όπως το Μουσείο του Σχολείου, η ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, ο ναός των Τριών Ιεραρχών, το Θέατρο Δραματικής Τέχνης και το ανοικτό Θέατρο.

Από το 2008 πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι ο Dr. David G. Horner που συνεχίζει την προσπάθεια εδραίωσης του Κολλεγίου, ως το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ο τοίχος αυτής της παιδικής χαράς στέλνει το πιο όμορφο μήνυμα στα παιδιά (εικόνα)

Νονός Μαλένας: “Δεν είναι δολοφονία ο θάνατος των παιδιών. Ο Θεός ζήλεψε τη Μαλένα και την πήρε κοντά του”

Στέλιος Κερασίδης: Ένα πολύ ξεχωριστό παγκόσμιο βραβείο για τον μικρό Έλληνα Μότσαρτ

Ροή Ειδήσεων