Καμπανάκι παιδιάτρου: “Η γρίπη επέστρεψε – Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται – ΜΗΝ τα στέλνετε άρρωστα σχολείο”

Καμπανάκι παιδιάτρου: "Η γρίπη Η1Ν1 επέστρεψε - Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται - Τι να προσέξετε"

Τις τελευταίες μέρες εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται και αύξηση όσων παιδιών νοσούν με γρίπη 

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στους γονείς για τη νόσηση των παιδιών απόην εποχική γρίπη, αναλύοντας τα συμπτώματα και το πώς πρέπει να διαχειριστούν την ανάρρωση των παιδιών. Μάλιστα όπως σημειώνει “Η γρίπη έχει αρκετά μεγάλη περίοδο μεταδοτικότητας : Μεταδίδεται στους γύρω μας από 5 έως και 9 μέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων”.

Γονείς, μην στέλνετε τα άρρωστα παιδιά στο σχολείο

Παράλληλα ο παιδίατρος τονίζει τη σημασία του να επιστρέψει το παιδί σχολείο μόνο εφόσον αναρρώσει πλήρως. “Το βασικότερο μέτρο για να μην αποδεκατιστούν ολόκληρες σχολικές τάξεις είναι το να απομονώσουμε το άρρωστο παιδί κρατώντας το μαζί μας στο σπίτι! Και όχι να το στείλουμε άρρωστο επειδή δεν είναι covid19! Ούτε να το στείλουμε πίσω πριν αποθεραπευθεί πλήρως.” αναφέρει χαρακτηριστικά καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδιά επιστρέφουν στην τάξη χωρίς να έχουν γίνει καλά. Η τακτική αυτή είναι άκρως επικίνδυνη και για τα υγιή παιδιά καθώς έτσι θα έρθουν σε επαφή με συμμαθητές τους που βιώνουν κάποια ίωση με αποτέλεσμα το ένα παιδί να “κολλάει” το άλλο. 

Καμπανάκι παιδιάτρου: "Η γρίπη Η1Ν1 επέστρεψε - Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται - Τι να προσέξετε"

Η ανάρτηση του παιδιάτρου για τα παιδιά που νοσούν με ΓΡΙΠΗ

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε έναν σημαντικό αριθμό παιδιών με πανομοιότυπα συμπτώματα δηλαδή υψηλό πυρετό, καταβολή, μυαλγίες, έντονο πονόλαιμο. Τα rapid τεστ αντιγόνου για τη γρίπη έδειξαν πως πρόκειται για την γνωστή εποχική γρίπη τύπου Α.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας η γρίπη αποφάσισε να μας επισκεφθεί ξανά. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική αύξηση των περιστατικών.

Η γρίπη είναι εξαιρετικά μεταδοτική ανάμεσα στα παιδιά. Άρα το βασικότερο μέτρο για να μην αποδεκατιστούν ολόκληρες σχολικές τάξεις είναι το να απομονώσουμε το άρρωστο παιδί κρατώντας το μαζί μας στο σπίτι!

Και όχι να το στείλουμε άρρωστο επειδή δεν είναι covid19! Ούτε να το στείλουμε πίσω πριν αποθεραπευθεί πλήρως.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η γρίπη έχει αρκετά μεγάλη περίοδο μεταδοτικότητας : Μεταδίδεται στους γύρω μας από 5 έως και 9 μέρες μετά από την έναρξη των συμπτωμάτων. Λαμβάνουμε λοιπόν τα μέτρα μας:

📍Πηγαίνουμε το παιδί στον ιατρό όταν παρουσιάσει: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους.

📍Το κρατάμε στο σπίτι μέχρι να παραμείνει για τουλάχιστον 2 ημέρες απύρετο.

📍Φροντίζουμε για επαρκή ενυδάτωση, καλή διατροφή (βιταμίνη C), ξεκούραση και επαρκή ύπνο, ρίχνουμε τον υψηλό πυρετό (πάνω από 38,2 βαθμούς) με αντιπυρετικά, κάνουμε αποσυμφόρηση στη μύτη, πηγαίνουμε αν χρειαστεί ξανά το παιδί στον ιατρό, αποφεύγουμε τις άσκοπες αντιβιώσεις, εισπνοές, κορτιζόνες . . .

📍Εμβολιαζόμαστε ακόμα και τώρα αν δεν το έχουμε κάνει καθώς η γρίπη με καθυστερημένη έναρξη μπορεί να διαρκέσει έως τον Μάιο.

Το post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Ο Παγκόσμιος Οργ. Υγείας παρουσιάζει το πρώτο Βιβλίο Τσέπης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους

Κεραμέως: “Επιδότηση στο ρεύμα των φοιτητών με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο” 

Μάσκες στα σχολεία: Πότε θα τις πετάξουν τα παιδιά – Τι αποκάλυψε η Μαρία Τσολιά

Ξεσπά η θεία: «Ίριδα μου ακούμε ότι σε σκοτώσαμε» – “Ολοι θα κριθούν” απαντά αινιγματικά η οικογένεια