Κάντυ-Κάντυ: Το αγαπημένο μας παιδικό επιστρέφει με μια online όπερα δωματίου από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Είναι μάλλον απίθανο να είσαι γυναίκα, γύρω στα 40, και να μην παρακολουθούσες μανιωδώς στην τηλεόραση ως παιδί την Κάντυ Κάντυ. Το κατάξανθο manga της Ιαπωνίδας Keigo Nagita, η πανέμορφη και χαρισματική Κάντυ, μάγεψε στα 115 επεισόδιά της, τους μικρούς θεατές, οι οποίοι ήρθαν για πρώτη φορά ίσως μέσω αυτής, σε επαφή με δύσκολα εφηβικά θέματα.

Ένα από αυτά ήταν και ο θάνατος του Άντονυ, του πρώτου αγοριού που η Κάντυ αγάπησε τόσο, ο οποίος καταρράκωσε και την ίδια και τα 10χρονα κορίτσια που παρακολουθούσαν πίσω από τις οθόνες, σε όλο τον κόσμο. Και όχι μόνο τα κορίτσια.

Στο νέο έργο του συνθέτη και αρχιμουσικού Χαράλαμπου Γωγιού που προβάλλεται αυτές τις μέρες online στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε λιμπρέτο του Γιάννη Φίλια και σκηνοθεσία του ταλαντούχου Δημήτρη Καραντζά, το θέμα είναι ακριβώς αυτό: Ο «Θάνατος του Άντονυ» στην Κάντυ Κάντυ. Και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο τύπου, πρόκειται για μια εξωφρενική και ρηξικέλευθη όπερα του παραλόγου αφιερωμένη σε όλα τα αγόρια που ντρέπονταν να πουν πως έκλαιγαν με την Κάντυ Κάντυ: μια αλλόκοτη «δαιμόνια μηχανή» ψυχαναλυτικής έμπνευσης, στην οποία η κληρονομιά της πολυαγαπημένης ιαπωνικής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων συναντιέται προκλητικά με τη σκέψη του διαβόητου Σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ, με αφετηρία την ανάμνηση της πτώσης που τραυμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

 Η ιστορία στον «Θάνατο του Άντονυ»

Δυο άνδρες, εγκλωβισμένοι σε ένα ξέφωτο βγαλμένο από τον Δάντη ή τον Χάιντεγκερ, παραδίνονται αυτάρεσκα στις ηδονές του λόγου και έρχονται αντιμέτωποι με το τραύμα, τη φαντασίωση, την ενόρμηση του θάνατου, τον ψυχαναγκασμό της επανάληψης, τον φόβο της γυναίκας και τον πανταχού παρόντα ναρκισσισμό, με ενδιάμεσους σταθμούς τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, τα σεμινάρια του Ζακ Λακάν, τους «άγριους χορούς» της Ρουσλάνας και τα σουξέ της Ελένης Δήμου. Ο λόγος τους, εμμονικός και ακατάσχετος, διατρέχεται από επίμονα ερωτήματα: Η Γυναίκα υπάρχει ή δεν υπάρχει; Γιατί η αλεπού στα ελληνικά γράφεται με μικρό, ενώ στα γερμανικά με κεφαλαίο; Μα προπαντός: Γιατί κλάψαμε τόσο πολύ στο τέλος εκείνου του μοιραίου, εικοστού τετάρτου επεισοδίου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ο Άντονυ, ο ξανθός αγαπημένος της Κάντυ, έπεσε από το άλογο;

Ο θάνατος του Άντονυ, «εννοιολογική όπερα δωματίου» στην παράδοση της βερντικής «όπερας προθέσεων» (και, ταυτόχρονα, λοξή σάτιρα της κάλπικης μόδας του νεομπαρόκ) επιχειρεί να δώσει φωνή στις ανασφάλειες και το άγχος μιας γενιάς μεγαλωμένης με VHS, Δυναστεία και Τσερνόμπιλ μπροστά στο φάσμα μιας αιωνίως επαπειλούμενης (οικονομικής, οικολογικής, γεωπολιτικής, υγειονομικής…) καταστροφής που στοιχειώνει τα όνειρά μας – ως το αναπόφευκτο, αυτοκαταστροφικό φινάλε: «Όλοι μας έχουμε οραματιστεί την κηδεία μας».

Πότε και πού μπορείτε να παρακολουθήσετε την όπερα

Είναι προφανές, ότι δεν πρόκειται για θέαμα που απευθύνεται σε παιδιά, παρά στους ενήλικες που μεγάλωσαν με την επιτυχημένη αυτή παιδική σειρά, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε πραγματικά, λαμβάνοντας ένα οριστικό τέλος. Ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε τώρα, λοιπόν, σε αυτή την πρωτότυπη όπερα.

Παρακολουθήστε την online στις: 26, 27 Φεβρουαρίου 2021 και 04, 06, 07 Μαρτίου 2021.

Μάθετε περισσότερα εδώ.