Το σκουός είναι ένα είδος αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου. Η βασική του διαφορά με τα υπόλοιπα συγγενικά αθλήματα αντισφαίρισης είναι ότι οι δύο αντίπαλοι (τέσσερις στην περίπτωση του διπλού) στέκονται δίπλα και όχι απέναντι ο ένας στον άλλο, και αποκρούουν με τις ρακέτες τους ένα στρογγυλό μαλακό μπαλάκι που πρέπει πρώτα να «χτυπήσει» στον αντικριστό τους τοίχο, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν αποκλείεται και η χρήση των πλαϊνών τοίχων. Το Squash είναι αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και αναμένεται να συμπεριληφθεί σύντομα στα Ολυμπιακά αθλήματα.
Η επίσημη ονομασία του αθλήματος είναι Squash (τοιχοσφαίριση) και οφείλει την ονομασία του στο εύκαμπτο μπαλάκι (squashable) το οποίο χρησιμοποιείται σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες και σκληρότερες μπάλες που χρησιμοποιούνται σε άλλα αθλήματα ρακέτας.
Το Squash εκτός από το ότι αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία, και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας στους παίχτες, προκαλεί σημαντικές προσαρμογές του καρδιαγγειακού συστήματος με αποτέλεσμα τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Σε μια ώρα squash ένας παίχτης μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 1000 θερμίδες, σημαντικά περισσότερες από άλλα αθλήματα και 70% περισσότερες από άλλα αθλήματα ρακέτας. Το περιοδικό Forbes, το 2003, ανακήρυξε το squash το No 1 πιο υγιεινό άθλημα στο κόσμο.
Ιστορική αναδρομή
Το squash αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά από πέντε άλλα αθλήματα, όπως τις ρακέτες, τα γάντια και τις μπάλες, στις αρχές του 16ου αιώνα στη Γαλλία. Ξεκίνησε για διασκέδαση οπου, όπως αναφέρεται, «αγόρια και κορίτσια χτυπούσαν μπάλες στο τοίχο, σε στενές αλάνες και δρόμους». Η επόμενη μεγάλη ανάπτυξη του squash έλαβε χώρα στην Αγγλία οπου το άθλημα «ρακέτες» αναπτύχθηκε στη Φυλακή Fleet για οικονομικούς οφειλέτες.
Παρόμοια με το τέννις, υπήρχαν ρακέτες και μπάλες, μόνο που αντί οι παίχτες να χτυπάνε πάνω από ένα φιλέ και να είναι απέναντι, χτυπούσαν σκληρές μπάλες (non-squeezable) σε τοίχους. Υπήρχε μια παραλλαγή του παιχνιδιού «ρακέτες» το οποίο οδήγησε στη διαμόρφωση του squash το οποίο ονομαζόταν fives και ήταν παρόμοιο με το handball. Ήταν παρόμοιο με τις ρακέτες αλλά χωρίς να υπάρχουν ρακέτες και η μπάλα χτυπιόταν με τα χέρια. Αυτά τα παιχνίδια απέκτησαν μεγάλη δημοσιότητα στα σχολεία και το squash το ίδιο αναπτύχθηκε στο Harrow School στην Αγγλία. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το σχολείο ιδρύθηκε το 1572, μερικοί διάσημοι μαθητές του ήταν οι Winston Churchill και ο Lord Byron ενώ τα ιστορικά του κτίρια έχουν χρησιμοποιηθεί για ταινίες, όπως ο Άγιος, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, ντοκιμαντέρ του BBC, διαφημίσεις περιοδικών και μεγάλων εταιρειών όπως η Adidas και η Polaroid.
Τα πρώτα γήπεδα φτιάχτηκαν σε αυτό το σχολείο το 1832 το οποίο ήταν αρκετά επικίνδυνο καθώς υπήρχαν κοντά σωλήνες, αντηρίδες, καμινάδες. Το σχολείο το 1864 έφτιαξε τέσσερα εξωτερικά γήπεδα. Για τη μπάλα χρησιμοποιούσαν φυσικό ελαστικό σαν υλικό ενώ τις ρακέτες οι μαθητές τις προσάρμοζαν ώστε να φθάνουν πιο γρήγορα στη μπάλα γεγονός απαραίτητο στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν. Άλλες αναφορές για το squash εμφανίστηκαν σε ένα Αγγλικό βιβλίο “The Badminton Library of Sports and Pastimes” γραμμένο από τον Δούκα του Beaufort. Eustace Miles, ο οποίος έγραψε το πρώτο βιβλίο για το squash το 1901. Τα πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα εμφανίστηκε το 1920 στην Αγγλία όταν ο C.R. Read (Queens Club) νίκησε τον A.W.B. Johnson (RAC Club). Οι πρώτες ομοσπονδίες ήταν οι United States Squash Racquets Association το 1907 και Canadian Squash Racquets Association το 1911. Στην Αγγλία εμφανίστηκε η Tennis and Rackets Association από το 1908 μέχρι που οργανώθηκε η Squash Rackets Association το 1928. Από τότε εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη την Αμερική, τον Καναδά και σε όλο τον κόσμο.
Σημαντικοί παίχτες εμφανίστηκαν σε όλες τις περιόδους βοηθώντας στην ανάπτυξη του αθλήματος. Ο Αιγύπτιος F.D. Amr Bey, κέρδισε το πρώτο από τα πέντε του British Open Championships ακολούθησε ο M.A. Karim πάλι από την Αίγυπτο ενώ ακολούθησε η δυναστεία Khan από το Πακιστάν. Οι γυναίκες οργανώθηκαν νωρίτερα με την J.I. Cave η οποία κέρδισε το Women’s British Open το 1922. Ακολούθησαν οι Janet Morgan, Heather McKay και Susan Devoy.
Στις μέρες μας στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι Nick Matthew και Ramy Ashour ενώ στις γυναίκες οι Nicol David και Jenny Duncalf.
Στη χώρα μας το σκουός πρωτοεμφανίστηκε το 1938 και, παρά τη μεγάλη του ζήτηση -κυρίως από Έλληνες που έπαιζαν στο εξωτερικό-, άργησε να διαδοθεί και να αποκτήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Το 1947 πάντως πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκουός Ανδρών, ενώ το 1982 στα πρωταθλήματα άρχισαν να λαμβάνουν μέρος και οι γυναίκες. Σήμερα η Ελλάδα λαμβάνει μέρος και σε παγκόσμια πρωταθλήματα σκουός, με ιδιαίτερα ελπιδοφόρες συμμετοχές. Στους άνδρες επικρατούν οι Φαμπιάν Καλαϊτζής και Πέτρος Τζαμαλούκας ενώ στις γυναίκες οι Ελίζα Καργιώτη και Ζέτα Τζαμαλούκα.
(οι πληροφορίες ειναι από τον ιστιότοπο του Three Action)
Το σκουός μας κάνει καλό
Το Squash εκτός από το ότι αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία, και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας στους παίχτες, προκαλεί σημαντικές προσαρμογές του καρδιαγγειακού συστήματος με αποτέλεσμα τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Σε μια ώρα squash ένας παίχτης μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 1000 θερμίδες, σημαντικά περισσότερες από άλλα αθλήματα και 70% περισσότερες από άλλα αθλήματα ρακέτας. Το περιοδικό Forbes, το 2003, ανακήρυξε το squash το No 1 πιο υγιεινό άθλημα στο κόσμο. Γυμνάζει όλα τα μέρη του σώματος: τα χέρια, τα πόδια, τον κορμό και φυσικά τους γλουτούς! Επίσης, είναι άθλημα κατάλληλο για κάθε ηλικία. Μέσα σε λίγο χρόνο, μόλις 30-40 λεπτά γυμνάζεσαι ουσιαστικά, παίζοντας στην πραγματικότητα ένα πολύ ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι.
Οι βασικοί κανόνες
Κάθε παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν κάποιος πάρει 11 πόντους από τα έγκυρα χτυπήματα στα καθορισμένα πλαίσια στον τοίχο. Τον αγώνα κερδίζει αυτός που θα σκοράρει στα 3 από τα 5 παιχνίδια. Εκτός κι αν οι δύο παίχτες ισοφαρίζουν με 10 πόντους ο καθένας, οπότε το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι η διαφορά να φτάσει τους 2 πόντους. Το σκουός πρέπει να είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια που υπάρχουν μια και οι δύο παίχτες καλούνται να μοιραστούν ένα μικρό γήπεδο 62,4 τετραγωνικών μέτρων.
Μάθετε περισσότερα για το άθλημα στο https://www.squash.gr/