Καταγγελία γονέων: “Αλαλούμ με τα κρούσματα στις τάξεις, ο ΕΟΔΥ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και η διασπορά της νόσου συνεχίζεται”

Γιάννενα: Γονείς ζητούν την απομάκρυνση δασκάλου - Σοβαρές καταγγελίες για τη συμπεριφορά του

Τα κρούσματα στα σχολεία έχουν καθημερινά εκθετική αύξηση καθώς η διασπορά στην κοινωνία θεωρείται δεδομένη και αποτελεί έναν από τους λόγους που έχει ωθήσει αρκετούς λοιμωξιολόγους να θεωρούν ότι πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία τους για να μην παρατηρηθεί μεγαλύτερη έκρηξη στα κρούσματα.

Υπενθυμίζεται πως βάσει πρωτοκόλλου προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας τμημάτων για 14 ημέρες σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος μαθητή ή εκπαιδευτικού που ανήκει στο τμήμα.

Για την αναστολή λειτουργίας συνολικά της σχολικής μονάδας απαιτούνται τουλάχιστον 3 μη σχετιζόμενα μεταξύ τους κρούσματα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικού που διδάσκει σε περισσότερα από ένα τμήμα, γίνεται εκτίμηση κινδύνου βάσει της ιχνηλάτησης των στενών επαφών του κρούσματος.

Η καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας

Μια από τις περιπτώσεις σχολείων που έχουν εμφανιστεί κρούσματα είναι το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας που όπως καταγγέλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων όσο και αν προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, να αποφευχθεί η διασπορά με τελικό στόχο να συνεχίσει το σχολείο να λειτουργεί απρόσκοπτα εντούτοις “Οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ είναι εγκληματικές” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος παρουσιάζει την κατάσταση με τα κρούσματα, την απροθυμία από πλευράς ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test σε γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου, τα αντιφατικά πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων και καταλήγοντας εκφράζει την πεποίθηση ότι “Οδηγούμαστε σε μαθηματική ακρίβεια σε νέο κλείσιμο των σχολείων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.”

Τι αναφέρει ο Σύλλογος

Την Τετάρτη 27/1 ο Σύλλογός μας στέλνει αίτημα προς τον ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test σε γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας (προαιρετικά). Η διενέργεια μαζικών τεστ, έστω και μια φορά, έστω και εθελοντικα, θα επέτρεπε το σκανάρισμα του πληθυσμού της σχολικής κοινότητας και θα έδινε την επιδημιολογική εικόνα μιας ομάδας που αριθμεί σχεδόν 2000 μέλη (μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί). Ωστόσο το αίτημα πήγε στις καλένδες γιατί ακόμα και τα φθηνά rapid test είναι «κόστος» για την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ.

Η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος

Την Τρίτη 2/2 το πρωί μαθαίνουμε από γονέα του σχολείου μας, ο οποίος επικοινώνησε πρώτα με τον Σύλλογο (για άλλη μια φορά όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις κρουσμάτων οι γονείς επικοινωνούν πρώτα με τον Σύλλογο δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους), ότι βγήκε θετικός στο τεστ. Ήδη έχει κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι και αναζητά κρατική δομή ώστε να υποβάλει σε τεστ τα παιδιά.

Από τον ΕΟΔΥ του λένε ότι δεν δικαιούνται δωρεάν τεστ τα παιδιά και ότι δεν χρειάζεται να κάνουν εξέταση αλλά μόνο να κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι.

Όταν τους ρωτάει ο γονέας για το ενδεχόμενο να είναι και τα παιδιά θετικά και να έχουν μεταδώσει τον ιό στους συμμαθητές τους αυτοί του ξαναλένε ότι εφόσον τα παιδιά δεν έχουν συμπτώματα δεν δικαιούνται και δεν χρειάζεται δωρεάν τεστ.

Την Τετάρτη 3/2 ο γονέας υποβάλλει τα παιδιά σε τεστ πληρώνοντας 110 ευρώ σε ιδιωτικό εργαστήριο. Το βράδυ της ίδια ημέρας ενημερωνόμαστε από το σχολείο για άλλο κρούσμα σε γονέα του σχολείου μας.

Oι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του ΕΟΔΥ

Την Πέμπτη 4/2 το πρωί ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ και τους εκθέτει το τι συμβαίνει στο σχολείο με τα κρούσματα σε γονείς, επαναφέρει το θέμα του καθολικού ελέγχου γονέων εκπαιδευτικών από κλιμάκιο στον χώρο του σχολείου.  Του απαντάνε ότι δεν χρειάζεται τα παιδιά των γονέων που νοσούν να υποβληθούν σε τεστ, απλά να μείνουν στο σπίτι σε καραντίνα και τα μαθήματα να συνεχιστούν κανονικά. Στο αίτημα για καθολικό έλεγχο των γονέων με rapid τεστ απαντάνε με θράσος ότι όποιος θέλει να κάνει τεστ να πάει στο Σύνταγμα, δηλαδή να μπει στο μετρό και στα λεωφορεία όπου γίνεται χαμός από τον συνωστισμό, κινδυνεύοντας να κολλήσει για να πάει στο Σύνταγμα να κάνει τεστ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 4/2 ο γονέας του Δ2 μας ενημερώνει ότι τα παιδιά του βγήκαν θετικά. Αντίθετα το παιδί του άλλου γονέα ο οποίος επίσης επιβαρύνθηκε με τεστ βγήκε αρνητικό.

Λίγο αργότερα ο ΕΟΔΥ που όλο το πρωί μας έλεγε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά τεστ και να συνεχιστεί κανονικά το μάθημα πήρε απόφαση να κλείσει το τμήμα Δ2, μέχρι τις 14/2.

Οι θέσεις των γονέων

  • Οι συγκεκριμένοι γονείς, αν και δεν ήταν υποχρεωμένοι, πλήρωσαν από την τσέπη τους την εξέταση των παιδιών τους γιατί από τον ΕΟΔΥ τους είπαν ότι εφόσον τα παιδιά δεν έχουν συμπτώματα δεν δικαιούνται δωρεάν τεστ.
  • Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι οι γονείς έχουν αναλάβει την ατομική τους ευθύνη. Αυτοί που είναι ανεύθυνοι είναι οι κυβερνώντες και οι εντολοδόχοι τους. Ας σκεφτούν οι γονείς του σχολείου μας τι θα είχε συμβεί αν οι γονείς δεν έκαναν το τεστ στα παιδιά τους; Το μάθημα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θα συνεχιζόταν κανονικά με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  • Ζούμε μια πανδημία η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα ατομικής προστασίας. Είναι μεν απαραίτητο να τηρούμε τα ατομικά μέτρα, που ως γονείς τα τηρούμε και έχουμε εκπαιδεύσει και τα παιδιά μας, όμως αυτό δεν αναιρεί τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνώντων για την παντελή έλλειψη ουσιαστικών κρατικών μέτρων. Ποσο μάλιστα όταν μας κουνάνε και το δάχτυλο ότι εμείς φταίμε για τη διασπορά της νόσου φτάνοντας στο σημείο να αυτογελοιοποιούνται παίρνοντας μόνο κατασταλτικά μέτρα αστυνόμευσης.
  • Οδηγούμαστε σε μαθηματική ακρίβεια σε νέο κλείσιμο των σχολείων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.
  • Η κοινή λογική δείχνει ότι τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ έχουν τεράστιες αντιφάσεις όμως εμείς δεν είμαστε επιστήμονες και ειδικοί. Για αυτό το λόγο τηρούμε τα μέτρα αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε μαζικά τεστ και άλλα μέτρα στη σχολική κοινότητα. Τα παιδιά μας πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο. Η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη. Απαιτούνται όμως μέτρα.