Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: 20 περιστατικά παιδιών με κορονωϊό μέσα σε δυο εβδομάδες

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» νοσηλεύονται 2 παιδιά με Covid-19 και 3 ύποπτα.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στις μικρότερες ηλικίες ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία και μετά, κάτι που πλέον έχει αρχίσει να προβληματίζει τόσο τις Αρχές όσο και τους γιατρούς. Ο 9χρονος Μάριος στη ΜΕΘ του Καραμανδάνειο Νοσοκομείου της Πάτρας και ο θάνατος της 16χρονης από την Θήβα, οπωσδήποτε επιβαρύνουν το κλίμα ανησυχίας.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποδεικνύεται και από την αύξηση των εισαγωγών με Covid-19 στις παιδιατρικές κλινικές της χώρας. Το ρεπορτάζ της Δήμητρας Τριανταφύλλου στο newsit.gr είναι αποκαλυπτικό, αφού στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» τις τελευταίες 15 ημέρες έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό περίπου 20 παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων ήταν 32 ημερών. Κι όλα αυτά, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είχαν σχεδόν κανένα περιστατικό.

Υπογραμμίζεται, πάντως, στο ρεπορτάζ, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς και τους γιατρούς στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα παιδιά κολλούν τον κορονοϊό από τους ενήλικες, με τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι τελευταίοι (εργασία, μετακίνηση, ψώνια κτλ) να είναι αυξημένες. Με δύο λόγια, τα παιδιά, φαίνεται πως πληρώνουν τη «νύφη» της συμπεριφοράς των μεγάλων.

Μιλώντας στο newsit.gr, η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, Επιμελήτρια Α Παιδιατρικής στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» περιέγραψε την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται στην κοινότητα των παιδιών εν μέσω της πανδημίας που είναι πάλι σε έξαρση: «Από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου- αρχές Ιανουαρίου, τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο και είναι θετικά στον κορονοϊό αυξάνονται διαρκώς. Το ακριβώς προηγούμενο διάστημα δεν βλέπαμε σχεδόν κανένα περιστατικό. Όλα έχουν κολλήσει τον ιό από τους συγγενικό τους περιβάλλον. Δηλαδή ο ιός μετακυλείται από τους γονείς στα παιδιά. Επίσης δεχόμαστε και πολλά τηλεφωνήματα στα οποία ακούμε τα εξής: ‘η δασκάλα μας είναι θετική και έκλεισε η τάξη μας, τι να κάνουμε;»

Σύμφωνα με την κα Μαστραντωνάκη, το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» βγαίνει σε εφημερία μέρα πάρα μέρα και εκεί οι γιατροί βλέπουν από 2 ως 4 παιδιά θετικά σε κάθε εφημερία. Τα περισσότερα είναι στην ηλικία των 10 ετών και φτάνουν μέχρι τα 15 έτη. «Παρόλα αυτά, χθες κάναμε εισαγωγή  ενός βρέφους 2 μηνών κι άλλου ένα 32 ημερών, και τα δύο με πυρετό. Μόλις μεταφέρθηκαν στη μονάδα Λοιμώξεων. Πριν από λίγες ημέρες είδαμε και βρεφάκι 14 μηνών», λέει η ίδια και συνεχίζει: «αυτό που παρατηρούμε, είναι ότι στα μεγαλύτερα παιδιά, ο κορονοϊός τα καταβάλει ιδιαίτερα. Δηλαδή ακόμα και με 38 και 38,5 πυρετό τα παιδιά προσέρχονται πολύ εξαντλημένα. Έχουν δηλαδή, εκτός από τον πυρετό, κεφαλαλγία, πόνο στους μυς και γενικότερη εικόνα κακουχίας, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τους ενήλικες. Τα επηρεάζει πολύ ο ιός. Αυτά που είναι κάτω από 3 μηνών τα νοσηλεύομε ντε φάκτο. Αυτά που είναι από 3 ως 6 μηνών είναι μια γκρίζα ζώνη αν θα τα κρατήσουμε ή θα τα στείλουμε σπίτι με αγωγή. Η απόφαση θα κριθεί από μια σειρά εξετάσεων και τι θα δείξουν αυτές.  Τα συμπτώματα στα παιδιά κάτω των 5 ετών, που επίσης είναι μια κατηγορία που προσέρχεται στο νοσοκομείο με κορονοϊό, έχουν συνήθως μύξα και πυρετό».