Καθ. Παιδιατρικής Μ. Τσολιά: “Προσωπικά δεν βλέπω να ανοίγει τίποτα -ούτε τα σχολεία- αν δεν ελαφρυνθούν οι μονάδες Εντατικής”

Τις τελευταίες μέρες, οι εισηγήσεις των ειδικών αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων δίνουν και παίρνουν κρατώντας στο κόκκινο την αγωνία των γονιών, αλλά και των εκπαιδευτικών.

Έτσι, έχουμε εκείνα τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που είναι θετικά στο άνοιγμα των σχολείων και θα το εισηγηθούν κιόλας, αλλά και εκείνα που με βάση τα δεδομένα και την ερμηνεία που δίνουν, δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, παρά μόνο με το νέο έτος.

Διαβάστε επίσης: Κεραμέως: “Γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο δυνατόν”

Στο χρονικό πλαίσιο για το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων μετά και το δεύτερο lockdown αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Μαρίζα Τσολιά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Τσολιά επανέλαβε ότι  βάσει των στοιχείων των ερευνών, στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο ο ιός, αλλά μεταδίδουν και λιγότερο τον ιό μεταξύ τους, αλλά και στους άλλους, και ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών. Δηαλαδή, όπως τόνισε η καθηγήτρια, αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει με τον ιό της γρίπης τα παιδιά δεν λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της ίωσης, το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, σημείωσε ότι η μεταδοτικότητα των εφήβων μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ενηλίκων.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται καθόλου στα μικρά παιδιά, απλά τα κρούσματα σε αυτά είναι πολύ λιγότερα μέσα στα σχολεία», υπογράμμισε η κα Τσολιά.

«Όπως έχουμε πει, όταν έχουμε αποκλεισμό τα σχολεία κλείνουν τελευταία και ανοίγουν πρώτα. Στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει μία επανεκτίμηση, ωστόσο αν δεν έχουμε δραστική μείωση των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις μονάδες covid δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα», τόνισε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι ο δείκτης θα είναι η μείωση της πληρότητας στις ΜΕΘ.