«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» και άλλες ατάκες της «Ελληνίδας μάνας»: Γιατί δεν πρέπει να τις λέμε στα παιδιά

«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» και άλλες ατάκες της «Ελληνίδας μάνας»: Γιατί δεν πρέπει να τις λέμε στα παιδιά

Όταν έφτανε το τέλος Αυγούστου και οι καλοκαιρινές διακοπές έφταναν στο τέλος τους, οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τις αλήστου μνήμης ατάκες «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», «τα κεφάλια μέσα, ξεκινάει το σχολείο», «ό,τι χαζολόγησες χαζολόγησες», «τώρα θα σου κοπούν αυτά, αρχίζει το σχολείο», «άντε να ανοίξουν τα σχολεία να ησυχάσω» και πολλές ακόμη.

Δεν είναι λίγοι και όσοι έχουν γίνει γονείς σήμερα που έχουν συνεχίσει την «παράδοση» της αθάνατης Ελληνίδας μάνας και αυτές οι ατάκες έχουν γίνει πλέον καθεστώς ή απλά έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στο μυαλό και εκστομίζονται ακούσια.

Η σελίδα Μικρά Ανθρωπάκια στάθηκε σε αυτές τις ατάκες και επισημαίνει γιατί δεν είναι δόκιμο να τις λέμε στα παιδιά μας.

«Όντως πλησιάζει η μέρα που το σχολείο θα ξεκινήσει ξανά και όντως είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε τα παιδιά ψυχολογικά για τη μετάβαση.

Η παρουσίαση του σχολείου σαν κάτι αρνητικό όμως μόνο αγχώνει τα παιδιά, παρά τα βοηθάει σε αυτή την προσαρμογή. Πολλές φορές μάλιστα εκείνα πιστεύουν για το σχολείο αυτό που οι ενήλικες τους παρουσιαζουν (το σχολείο είναι κάτι δύσκολο που θα σου κόψει την ανεμελιά). Αυτή είναι μια παθητικοεπιθετικη στάση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και δεν έχει νόημα να συνεχίσει.

Μήπως ταιριάζει καλύτερα να πούμε:

«Το σχολείο θα αρχίσει. Κάποιες στιγμές θα είναι εύκολες και κάποιες άλλες δύσκολες. Σε κάθε βήμα θα είμαι δίπλα σου για ό,τι χρειαστείς. Ανυπομονώ να ανακαλύψω μαζί σου όσα θα φέρει η νέα σχολική χρονιά. Μέχρι τότε όμως έχουμε λίγο καλοκαίρι ακόμα!», αναφέρει η ανάρτηση.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολη ανατροπή για την Κωνσταντίνα Αθηνά: Γιατί αναβάλλεται η επέμβαση που θα της σώσει τη ζωή

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο σκάκι η 8χρονη Όλγα – Γιατί είναι εξαιρετικό να μάθει το παιδί σας σκάκι

Ο Δράκος και ο Αλεξανδράκος: Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά που πάλεψαν και παλεύουν με τον καρκίνο