Κεραμέως: “Δεν αποκλείεται επέκταση ωραρίου στο Ολοήμερο εφόσον υπάρξει τέτοια ζήτηση”

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η υπ. Παιδείας στην ΕΡΤ, δίνοντας επιπλέον διευκρινήσεις έπειτα από τις τελευταίες ανακοινώσεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σε ερωτήσεις γονιών όπως:

Πώς θα μπορέσουν τα παιδιά να συνηθίσουν τη μάσκα;

Γίνεται να μειωθεί ο αριθμός παιδιών στην τάξη;

Πώς θα πειθαρχήσουν τα πολύ μικρά παιδιά στο νηπιαγωγείο;

Η κ. Νίκη Κεραμέως έδωσε τις εξής απαντήσεις:

Στο πώς θα συνηθίσουν τα παιδιά τη μάσκα

“Τα παιδιά, ήδη από την περασμένη Άνοιξη, επέδειξαν μια εξαιρετική προσαρμοστικότητα και απέδειξαν πως μπορούν να ακολουθούν στενά τις οδηγίες των επιστημόνων.

Για όλους μας είναι δύσκολο να συνηθίσουμε την χρήση μάσκας, όμως είναι θέμα συνήθειας. Όπως συνηθίζουν οι μεγάλοι, έτσι θα συνηθίσουν και οι μικροί, με τον ίδιο τρόπο που συνήθισαν π.χ. στα πλοία. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε χθες για τα διαλείμματα της μάσκας που θα βοηθήσουν πολύ.

Είναι αυτονόητη η υποχρέωσή μας για την προστασία της δημόσιας υγείας.”

Για την περίπτωση παιδιών με συγκεκριμένες παθήσεις, π.χ. με άσθμα

“Αναφορικά με τα παιδιά που έχουν π.χ. άσθμα, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μια λίστα συγκεκριμένων παθήσεων και μία μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εφόσον κάποιο παιδί έχει κάποια από αυτές, δεν συνιστάται η χρήση μάσκας.”

Αναφορικά με το πότε θα μοιραστούν οι μάσκες

“Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών χθες απάντησε στο ότι οι μάσκες θα έχουν μοιραστεί στις 14/9. Οι δε Δήμοι ασχολούνται με τα αντισηπτικά και τα ζητήματα καθαριότητας.”

Αναφορικά με τον Αγιασμό και την Προσευχή

“Ο Αγιασμός θα γίνεται ανά τάξη για να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό, ενώ για την προσευχή θα ισχύσει ό,τι είθισται σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπ. Παιδείας. Η γιορτή για την 28η Οκτωβρίου δεν θα γίνει σε μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά μέσα στην τάξη.”

Αναφορικά με τους γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

“Τα παιδιά με γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή αν ο γονιός έχει Covid-19, φυσικά ο μαθητής μπορεί να απουσιάζει χωρίς απουσία.”

Αναφορικά με το να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα

Αναφορικά με το να περιοριστούν οι μαθητές ανά τμήμα, με 15 μαθητές ανά αίθουσα, ενώ θα γίνουν προσλήψεις σε πολλούς παραπάνω εκπαιδευτικούς από άλλες χρονιές. Πρόσθεσε δε, ότι “Καμία χώρα δεν έχει διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό στην εκπαίδευση.” “Η εισήγηση της επιτροπής ήταν ξεκάθαρη: Πλήρης λειτουργία με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα δίνει αυτή τη δυνατότητα. Δεν μπορείς από τη μία μέρα στην άλλη να έχεις διπλάσιες σχολικές αίθουσες -ας είμαστε ρεαλιστές. Η διεθνής τάση είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.”

Υπονόησε, επίσης, ότι οι τάξεις δεν μπορούν να μεγαλώσουν ή ο αριθμός μαθητών να μικρύνει, ενώ είπε ότι η επιτροπή δεν έχει προτείνει τη λύση του Plexiglass στα θρανία.

Αναφορικά με το Ολοήμερο Σχολείο

Πρώτα από όλα έγινε η εισήγηση από την Επιτροπή. Εκείνη εισηγήθηκε τη διεύρυνση και αμέσως εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για να γίνει πράξη. Έχουμε προβλέψει μικρά τμήματα και επιπλέον κονδύλια για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ώστε να σπάσουν τα τμήματα», ανέφερε η υπουργός.

Η κ. Κεραμέως προτρέπει τους γονείς για ακόμα μία φορά να γράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο, ενώ τόνισε ότι η αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από τον ίδιο τον Covid-19. “Η επιτροπή εισηγήθηκε την επέκταση του Ολοημέρου. Κατά κανόνα μπλέκονται οι μαθητές, γι’αυτό έχουμε προβλέψει μικρότερα τμήματα που θα σπάσουν χάρη στους επιπλέον εκπαιδευτικούς που έχουν προβλέψει να προσλάβουμε. Αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση εκ μέρους των γονέων, δεν αποκλείεται να υπάρξει και επέκταση ωραρίου. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα διστάσουμε να επικαιροποιήσουμε οποιοδήποτε μέτρο”, τόνισε.

Αναφορικά με το να κάνουν τεστ Covid-19 οι εκπαιδευτικοί πριν μπουν στις τάξεις

Σε ερώτηση αναφορικά με το να κάνουν τεστ Covid-19 οι εκπαιδευτικοί πριν μπουν στις τάξεις, η υπουργός απάντησε ότι ο ΕΟΔΥ προκρίνει τον δειγματοληπτικό έλεγχο, γιατί το τεστ έχει αξία αν γίνεται με κάποια συχνότητα και όχι μία φορά.

Στο ερώτημα αν θα βοηθούσε ένα μικρόφωνο μέσα στην τάξη

Σε περίπτωση που δεν ακούγονται τα παιδιά μέσα στην τάξη, λόγω μάσκας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο μικρόφωνο; “Είναι θέμα συνήθειας”, είπε η υπουργός.

“Θα υπάρξουν ζητήματα που θα συζητούμε και θα επικαιροποιούμε. Είναι θέμα συνήθειας και προσαρμοζόμαστε, όπως στο χρόνο που φοράμε τη μάσκα, στον τρόπο που μιλάμε. Όλοι θα προσαρμοζόμαστε διαρκώς στη χρήση της μάσκας”, σημείωσε.

Αναφορικά με το ποιος θα πληρώνει το τεστ Covid-19 που θα χρειαστεί να κάνουν τα παιδιά με συμπτώματα

Το τεστ του Covid-19 για τα παιδιά ποιος θα το πληρώνει; “Όταν κανείς εμφανίζει συμπτώματα τηλεφωνεί στον ΕΟΔΥ και ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες”, απάντησε η κ. Κεραμέως.

Καταλήγοντας…

“Η χρήση μάσκας είναι αυτονόητη υποχρέωση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση για να μάθουν τα παιδιά να την φορούν.”

Η υπ. Παιδείας κατέληξε, στο ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να επιστρέψουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο.