H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με ανάρτησή της στο Facebook εξηγεί τη σπουδαιότητα της έναρξης της ελληνικής PISA που αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η ανάρτηση της Υπουργού Παιδείας
Ξεκινά η ελληνική «Pisa», εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές Στ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου, ανώνυμες και χωρίς να προσμετρώνται στον βαθμό τους, στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών.
Μέσα από μετρήσιμα αποτελέσματα η χάραξη της βέλτιστης εκπαιδευτικής πολιτικής για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Η Παιδεία αλλάζει
#ΣτηνΠράξη
Τι είναι η ελληνική «PISA»
Ξεκινούν από φέτος σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική «PISA») για μαθητές της ΣΤ’ τάξης δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Γλώσσα-κατανόηση κειμένου και στα Μαθηματικά. Πιλοτικά κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός Μαΐου σε εθνικό επίπεδο, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών και μαθητριών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου, σε έως 600 σχολικές μονάδες όλων των τύπων, όλης της επικράτειας. Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών, ενώ οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα εύρος ερωτήσεων κλειστού τύπου. Οι διαγωνιστικές αυτές εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται ετησίως.
Σκοπός των εξετάσεων είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, με ζητούμενο την έγκυρη και αξιόπιστη αποτύπωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών.
Μετά τις δύο πρώτες σχολικές χρονιές και όταν αρχίσει η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, το σύστημα αυτό θα προσεγγίσει τη φιλοσοφία των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, προκειμένου να εντοπιστούν, αφ’ ενός ποια σημεία τους έχουν κατακτήσει οι μαθητές μας, αφ’ ετέρου οι βελτιωτικές κινήσεις, κυρίως σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας που θα πρέπει να ενσωματωθούν. Με το πέρας των εξετάσεων, θα γίνεται επεξεργασία για την εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Διαβάστε επίσης:
Ειδική γονική άδεια με αποδοχές δικαιούνται πλέον και οι γονείς παιδιών με σπάνιες παθήσεις
Ποιο είναι το σύνδρομο SIDS που οδηγεί σε αιφνίδιο θάνατο – Ποιο χρωμόσωμα θεωρείται υπεύθυνο