Αλέξανδρος Τζόρβας στο Infokids.gr: “Έχω ζήσει στο πετσί μου την οπαδική βία – Ο νόμoς μπορεί και πρέπει να αλλάξει”

Αλέξανδρος Τζόρβας στο Infokids.gr: "Έχω ζήσει στο πετσί μου την οπαδική βία - Ο νόμoς μπορεί και πρέπει να αλλάξει"

Δύο ολόκληρες εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που ο 19χρονος Άλκης Καμπανός ξεψύχησε σε ένα πεζοδρόμιο της Θεσσαλονίκης, θύμα άγριας δολοφονίας από μεγάλη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ. Και όσο η υπόθεση εξελίσσεται ποινικά πλέον, με τις αρχές να συλλαμβάνουν εμπλεκόμενους, και τις έρευνες να οδηγούνται όλο και πιο κοντά στους καθαυτούς θύτες, η δική μας σκέψη παραμένει στο αδικοχαμένο παλικάρι.

Πώς θα καταφέρουμε ως κοινωνία να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στην οπαδική βία, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα; Τι πρέπει να αλλάξει στο ποδόσφαιρο και ποιος είναι ο δικός μας ρόλος ως γονείς; Ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής και μπαμπάς Αλέξανδρος Τζόρβας μιλά στο Infokids.gr για το τραγικό συμβάν και καταθέτει την δική του εμπειρία και άποψη για όλα τα παραπάνω.

Κ. Τζόρβα, με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, έρχεται στο προσκήνιο η οπαδική βία που μαστίζει τον ελληνικό αθλητισμό. Πώς σχολιάζετε το συμβάν; Ήταν ζήτημα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα; Ανησυχείτε ότι δεν θα είναι το τελευταίο;

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη και τους εύχομαι ολόψυχα να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή τους. Δυστυχώς πάντοτε ο φανατισμός οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο τον αθλητισμό αλλά και γενικότερα το φανατισμό, όπου κι αν τον συναντάμε στην κοινωνία μας. Η βία στα γήπεδα, είναι ένα φαινόμενο που θυμάμαι σε όλη μου την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή. Έχω βιώσει την βία στο πετσί μου κυριολεκτικά και το μόνο που μου προκαλεί είναι απόλυτη αποστροφή. Ο νόμος μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει και οι παραβάτες να τιμωρούνται με τις βαριές ποινές που τους αξίζουν. Θεωρώ ότι από τύχη δεν έχουμε παραπάνω απώλειες και επαναλαμβάνω ότι για να είναι αυτό το τελευταίο συμβάν, πρέπει οι τιμωρίες να είναι παραδειγματικές.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι η οπαδική βία συμβαίνει υπό την ανοχή των ίδιων των Συλλόγων. Τι ακριβώς, όμως, μπορεί να έχει να κερδίσει ένας Σύλλογος, όταν εγκλήματα όπως η δολοφονία του Άλκη ουσιαστικά απομακρύνουν τους φιλάθλους από τα γήπεδα. Ποιος (μη φανατισμένος) γονιός θα θέλει να φέρει το παιδί του σε επαφή με αυτούς τους χώρους μέσα στους οποίους συχνάζουν δολοφόνοι;

Ας μην είμαστε απόλυτοι για τα γήπεδα και για όσα προσφέρουν συναισθηματικά σε όποιον αγαπάει τα αθλήματα και θέλει να μεταδώσει στην επόμενη γενιά την αγάπη του για το σύλλογο που υποστηρίζει. Αυτό είναι απόλυτα υγιές, όμως υπάρχουν κακές στιγμές, από μεμονωμένα πρόσωπα που στιγματίζουν έναν ολόκληρο χώρο. Για να επανέλθει η κανονικότητα στα γήπεδα χρειάζεται η συνεργασία της πολιτείας – η οποία θα καθορίσει το νομοθετικό πλαίσιο – με τους συλλόγους – που θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Γιατί στις άλλες χώρες οι νόμοι εναντίον του χουλιγκανισμού απέδωσαν, ενώ στην Ελλάδα όσες προσπάθειες έχουν γίνει, έπεσαν (σκοπίμως ίσως) στο κενό; Μία λύση τύπου Θάτσερ θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ή είναι υπερβολικά βαρύ το πολιτικό κόστος;

Θα αναφέρω μία περίπτωση που έχω ζήσει στο γήπεδο της Manchester United πριν από αρκετά χρόνια. Οπαδός μεθυσμένος έβριζε το διαιτητή. Του έγινε παρατήρηση από την ασφάλεια του γηπέδου και όταν, μετά από δέκα λεπτά, έβρισε ξανά το διαιτητή, πέντε άτομα τον πήραν σηκωτό από τις κερκίδες. Ρωτώντας κάποιον σοκαρισμένος τι ακριβώς συνέβη, μου ανέφερε ότι, το γήπεδο για τον εν λόγω άνθρωπο, είναι παρελθόν για την υπόλοιπη ζωή του. Καταλήγουμε επομένως ξανά στην αναγκαιότητα συνεργασιών για την πάταξη της βίας.

Ποια πρέπει να είναι τα πρότυπα των μικρών παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό; Από πού θα προκύψουν αυτά;

Όσο υπάρχουν οι αθλητές , τα παιδιά αυτομάτως θα δημιουργούν πρότυπα. Γενικότερα μπορώ να πω ότι η συμπεριφορά της νέας γενιάς αθλητών είναι παραδειγματική και μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά έχουν να πάρουν πάρα πολλά θετικά και μόνο θετικά από τους σημερινούς αθλητές.

Για κάποιο διάστημα είχατε βρεθεί στις ακαδημίες ποδοσφαίρου και είχατε έρθει σε επαφή με πολλούς γονείς μικρών αθλητών. Αναγνωρίσατε σε αυτούς προβληματικές συμπεριφορές που μπορεί να καλλιεργούν αισθήματα μίσους προς τον αντίπαλο; Πιστεύετε ότι κάποιοι γονείς μπορεί να φανατίζουν τα παιδιά τους; Ποια η συμβουλή σας;

Προσωπικά δε συνάντησα από κανέναν γονέα την καλλιέργεια μίσους προς τον αντίπαλο. Δε θέλω να συγχέω το πάθος για την νίκη με το φανατισμό. Αυτό που είδα όμως είναι ότι οι σημερινοί γονείς είμαστε γιατροί, προπονητές, δάσκαλοι, επιστήμονες και άλλα πολλά ταυτόχρονα. Είμαστε τόσο παρεμβατικοί σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιούνται τα παιδιά μας, που καθιστούμε πολλές φορές αδύνατη την εκπαίδευσή τους από τους ειδικούς. Σαφώς επειδή δε μου αρέσει να είμαι απόλυτος, μιλάμε για ένα ποσοστό γονέων περίπου 30%, το οποίο όμως δυστυχώς καπελώνει το υπόλοιπο 70% το οποίο προτιμά να σιωπά …Η δική μου διαπαιδαγώγηση προς τα παιδιά μου, ως προς τους χώρους που δραστηριοποιούνται, είναι να περνούν καλά, να νιώθουν καλά με τους εκπαιδευτές τους και να αγαπούν αυτό που κάνουν, χωρίς να ικανοποιούν τα δικά μου θέλω ή τα θέλω της συζύγου μου. Αυτή είναι και η συμβουλή που δίνω.

Πλέον έχετε επιλέξει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σας.

Ο εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής μου σήμερα όντως επιλέχθηκε για να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά μου και στη σύζυγό μου και να τους αφιερώνω ουσιαστικό χρόνο.

Μιλήστε μας για τη νέα σας επαγγελματική δραστηριοποίηση

Η νέα μου επαγγελματική δραστηριότητα ξεκίνησε το 2017 και μετά από 5 σκληρά έτη δημιουργήθηκε η εταιρία ΚΤΗΜΑ ΤΖΟΡΒΑ διαθέτοντας πλέον στην αγορά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο CHRYSOUN, τις επιτραπέζιες ελιές καλαμών και στα προσεχή 2 έτη θα βγούμε στην αγορά με τις δύο πρώτες φιάλες κρασιού …και έπεται συνέχεια.

Τι σας ώθησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Αυτό που με ώθησε να πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα είναι ότι λατρέυω να δημιουργώ από το μηδέν ελαιώνες και αμπελώνες, να γεύομαι τους κόπους μου και να τους βλέπω σε ράφια ανά τον κόσμο. Μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι με γεμίζει και το αγαπώ ακριβώς το ίδιο όπως το πρώην μου επάγγελμα. Ήθελα πάντοτε να ασχοληθώ με τη γη και ο ανταγωνιστικός μου χαρακτήρας δημιουργεί και θα δημιουργήσει προϊόντα πολύ υψηλού επιπέδου.

Πώς θα περιγράφατε τη ζωή σας σήμερα;

Η ζωή μου σήμερα είναι γεμάτη νέες προκλήσεις. Επενδύω τα χρήματα που έβγαλα με πολύ κόπο όλα αυτά τα χρόνια σε κάτι καινούργιο που ξεκίνησα από το μηδέν, το οποίο βλέπω κάθε μέρα να μεγαλώνει και παράλληλα περνάω πολύ ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου. Και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Διαβάστε ακόμα:

«Περήφανο παράστημα, θάρρος γνώμης, ευγένεια, φιλομάθεια» – Το συγκινητικό αντίο συμμαθητών του 19χρονου Άλκη

“Για τον Άλκη”: Οι μαθητές όλης της χώρας στέλνουν ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας και του μίσους

14χρονος θύμα οπαδικής βίας – Τον χτύπησαν άγρια 10 άτομα