Κεραμέως: «Στόχος μας να δώσουμε φωνή στα παιδιά που είναι αντιμέτωπα με τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία»

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας,  «Ζούμε Αρμονικά Μαζί-Σπάμε τη Σιωπή: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία».

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ από τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών». Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ενώ είχε δηλώσει την αντίθεση του.

«Στόχος μας να δώσουμε φωνή στα παιδιά που είναι αντιμέτωπα με τον σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία»

Η Υπουργός Nίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στις πέντε δεσμίδες δράσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι «αποτελεί μία ακόμη βολή στη μάχη κατά της σιωπής» και οι οποίες συμπληρώνουν ήδη ληφθείσες πρωτοβουλίες των τελευταίων 4 ετών. «Στόχος μας, να δώσουμε φωνή στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία, να ενδυναμώσουμε τη σχολική κοινότητα, τοποθετώντας νέα όπλα στη φαρέτρα μας κατά των φαινομένων αυτών, να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το θύμα και το θύτη, αφορά την οικογένεια, αφορά την κοινωνία. Μας αφορά όλους», τόνισε.

Πρώτη δεσμίδα: πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που οικοδομεί επί προηγούμενων δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, σε ένα συνεκτικό πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης.

Μεταξύ άλλων, ο διπλασιασμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών (από 1600 το 2019 σε 3200 ψυχολόγους/κοινωνικούς λειτουργούς το 2022), η θεσμοθέτηση του σχολικού Συμβούλου Ζωής σε κάθε σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, η ενδυνάμωση υποστηρικτικών φορέων με αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού τους κατά 152% από το 2018-2019, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς για στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία, η ένταξη στη διδασκαλία των παιδιών μας αρχών και αξιών όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, καθώς και τα 166 Νέα Προγραμμάτων Σπουδών, τα οποία έχουν ήδη δημοσιευτεί και αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, τα οποία διαπνέονται από το πνεύμα κατά της βίας και των διακρίσεων. Στις δράσεις αυτές, με το νομοσχέδιο, προστίθενται νέες δομές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, εμπλουτισμένες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, καθώς και η δημιουργία καινοτόμου ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας ακόμα και σε ανώνυμη βάση.

Δεύτερη δεσμίδα: το νομοσχέδιο απαντά σε μια μεγάλη ανάγκη-στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των θυμάτων σιωπά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, ελάχιστο ποσοστό θυμάτων εκφοβισμού απευθύνονται σε ενήλικες – περίπου το 97% των παιδιών εκτιμάται ότι φοβούνται να αναφέρουν περιστατικά σχολικού διαδικτυακού εκφοβισμού στους εκπαιδευτικούς. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, δρομολογείται η δημιουργία πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, ανώνυμα ή επώνυμα από μαθητές, αλλά και επώνυμα από γονείς. «Στόχος να σπάσει η σιωπή, κανένα παιδί να μην είναι και να μη νιώθει μόνο», είπε η κ. Κεραμέως.

Τρίτη δεσμίδα: το νομοσχέδιο συστήνει δομές. Σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ο Διευθυντής μαζί με έναν εκπαιδευτικό ή τον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής θα είναι Υπεύθυνοι Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.

Σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, συστήνονται τετραμελείς Ομάδες Δράσης στις οποίες συμμετέχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ σε κεντρικό επίπεδο συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Τέταρτη δεσμίδα: Το νομοσχέδιο επενδύει στους εκπαιδευτικούς μας. Σε συνέχεια των επιμορφώσεων για θέματα διαχείρισης σχολικής βίας, προχωρούμε σε ανάπτυξη στοχευμένου επιμορφωτικού υλικού.

Άμεσος στόχος η επιμόρφωση των Ομάδων Δράσης και των Υπευθύνων Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού και ευρύτερα οι εκπαιδευτικοί μας.

Πέμπτη δεσμίδα: πρόκειται για ένα πλουραλιστικό νομοσχέδιο που ενσωματώνει προτάσεις της ευρύτερης κοινότητας.

Αποτελεί προϊόν συστηματικού διαλόγου με φορείς εντός και εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο συμπληρώνει σειρά πρωτοβουλιών μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προβλήματος.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, κλείνοντας την ομιλία της απευθυνόμενη στο σύνολο των κομμάτων της Βουλής, σημείωσε ότι «στα θέματα Παιδείας χωρούν συγκλίσεις, απαιτούνται συναινέσεις, μπορούμε να τα καταφέρουμε να βρούμε κοινούς τόπους προς όφελος όλων». Η Υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητώντας της «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερβεί τον αυτοαποκλεισμό της από τη δημοκρατική διαδικασία της ψήφισης των νομοσχεδίων», ανταποκρινόμενη στο καθήκον εκπροσώπησης των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Το τραγούδι που έγραψε 17χρονος μαθητής Γ Λυκείου στη μνήμη των 57 νεκρών – Ο παππούς του ήταν σταθμάρχης του ΟΣΕ

Τέμπη: «Μας σκότωσαν τη Δήμητρα» – Το συγκινητικό πανό για το χαμό της μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σεμινάριο Infokids «Πώς θα βάλω όρια στο παιδί μου – Τι φταίει για την παραβατικότητα των ανηλίκων» στο Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (11/3)