Σεμινάριο Infokids «Πώς θα βάλω όρια στο παιδί μου – Τι φταίει για την παραβατικότητα των ανηλίκων» στο Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (11/3)

Μιλάμε συνέχεια για τα όρια στις σχέσεις μας με τα παιδιά. “Να βάζουμε όρια”, “ξεπέρασε τα όρια”,” δεν υπάρχουν όρια”, είναι φράσεις που ακούμε σχεδόν καθημερινά. Η οριοθέτηση των παιδιών είναι η αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας αλλά και της κοινωνίας. Γιατί;

Οριοθέτηση δε σημαίνει καταπίεση. Σαφώς, κομμάτι των ορίων είναι τα «όχι» και τα «μην», τα οποία και είναι απαραίτητα, προκειμένου να εξαλειφθούν συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές, αλλά και να συνηθίσει το παιδί στις ματαιώσεις, που αναγκαστικά θα συναντήσει σε διάφορες στιγμές στη ζωή του.

Σκοπός όμως των κανόνων και της οριοθέτησης είναι η εκπαίδευση του παιδιού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου, να εκφραστεί μέσα σε επιτρεπτά πλαίσια και να καταλάβει τη σημασία της ύπαρξης αυτών των κανόνων, ώστε να τους εσωτερικεύσει και όχι να τους εφαρμόζει επιφανειακά.

Tο τελευταίο διάστημα δυστυχώς ακούμε συνεχώς για περιστατικά νεανικής παραβατικότητας όπου η τυπική οριοθέτηση από την πλευρά των γονιών και των εκπαιδευτικών δεν πιάνει τόπο.

Τι φταίει και αρκετά παιδιά/έφηβοι  εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές, ενώ μεγαλώνουν σε ευοίωνες συνθήκες, με γονείς που προσπαθούν για ό,τι καλύτερο;

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται το επόμενο δωρεάν σεμινάριο του Infokids.gr, με θέμα «Πώς θα βάλω όρια στο παιδί μου – Τι φταίει για την παραβατικότητα των ανηλίκων» το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, ώρα 16:00-18:00 στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Καλεσμένες μας σε αυτό το σεμινάριο θα είναι οι:

Ερατώ Χατζημιχαλάκη, Οικογενειακή Σύμβουλος, ειδικευμένη στις σχέσεις γονιών-παιδιών, σύμφωνα με την προσέγγιση της Ατομικής Ψυχολογίας, Εκπαιδευμένη Life Coacher και εξειδικευμένη να διευκολύνει ομάδες με το εξαιρετικό εργαλείο αυτογνωσίας Transformation Game
Ιωάννα Ροτζιώκου, Κοινωνιολόγος – Αστυνόμος Β’

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ΔΩΡΕΑΝ, απαιτείται ωστόσο να συμπληρώσετε αυτή τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.  Συμπληρώνοντας την παραπάνω φόρμα έχετε εγγραφεί επιτυχώς και δεν θα λάβετε άλλο email επιβεβαίωσης από εμάς.

Γιατί πρέπει να παρακολουθήσετε την ομιλία «Πώς θα βάλω όρια στο παιδί μου;»: Η κα. Χατζιμηχαλάκη απαντά

Πού ξεκινούν και πού τελειώνουν τα όρια; Πώς μπορώ να μάθω να τα θέτω; Πώς γίνεται να τηρηθούν χωρίς απειλές και τιμωρίες;

Καθημερινές προκλήσεις που αποτελούν τα κύρια ερωτήματα των γονιών προς τους ειδικούς.

Είναι αλήθεια πως, ως λαός, δεν είμαστε σε καλή σχέση με τα “όρια”. Καιρός να θελήσουμε να αλλάξουμε. Όλα αλλάζουν από την οικογένεια. Ας θυμόμαστε πως τα όρια είναι μια απαραίτητη συνθήκη για το υγιές μεγάλωμα του παιδιού.  Μόνον έτσι το παιδί μαθαίνει να ξεχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους.  Οδηγείται στην υγιή συνύπαρξη, δημιουργεί μια συνθήκη ψυχικής υγείας. Αυτό δεν θέλει κάθε γονιός;

Στο  σεμινάριο «Όρια και παραβατικότητα» οι γονείς θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να προβληματιστούμε αλλά να λάβουμε απαντήσεις για αυτά που κάνουμε ή δεν κάνουμε βασιζόμενοι σε ό,τι κάνουν οι πολλοί, ό,τι έκαναν οι γονείς μας ή το ακριβώς αντίθετο.

“Τα παιδιά είναι το μέλλον μας” : Η κα Ροτζιώκου ξεδιπλώνει την προβληματική-παραβατική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα σε παραβατικές συμπεριφορές που αφορούν νεότερες ηλικίες παιδιών και εφήβων.  Οι πιο συχνές παραβατικές συμπεριφορές σχετίζονται με επιθετική συμπεριφορά, bullying, εκβιασμοί, κλοπές, κακοποίηση.

Η κα Ροτζιώκου θα μιλήσει για τις μορφές παραβατικότητας αλλά και για το γεγονός ότι παραβατικότητα και  θυματοποίηση αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας της θα δώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς γονείς και εκπαιδευτικούς για το πού πρέπει να απευθυνθούν αν αντιληφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές από τα παιδιά ή και μαθητές τους.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι της πόλης και έναν χώρο όπου η Τέχνη συναντά τον Πολιτισμό. Ο λόγος για το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα, ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα σε μπαρόκ σχέδιο του αρχιτέκτονα καθ. Ι. Λαζαρίμου, το οποίο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του τον Απρίλιο του 1895. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Πειραιάς αποκλείστηκε από τις δυνάμεις του Αντάντ, το θέατρο κατελήφθη από Γάλλους στρατιώτες, ενώ για δύο χρόνια φιλοξένησε μικρασιάτες πρόσφυγες. Ο βομβαρδισμός του Πειραιά το ‘44 έπληξε μεγάλο μέρος του, ενώ η κατάστασή του επιβαρύνθηκε από τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Δεν σταμάτησε να λειτουργεί, από τότε και μετά, μα η αποκατάστασή του ήταν απαραίτητη. Αυτή ξεκίνησε τον Μάιο του 2008, με πλήρη στερέωση ενίσχυση και αποκατάσταση ολόκληρου του κελύφους καθώς και των εσωτερικών χώρων. Το έργο παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2013, ενώ φέτος γίνεται ακόμα πιο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, από κάθε περιοχή της πρωτεύουσας, χάρη στην έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Μετρό “Δημοτικό Θέατρο”, τον περασμένο μήνα.