Κιβωτός του Κόσμου: Βάπτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα – “Αγνοούνται” ο πάτερας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Το παλιό διοικητικό συμβούλιο “ξηλώθηκε”, ενώ το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία της δομής και να τηρηθούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες.

Η νέα Πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» μιλά για όσα αναμένονται να ακολουθήσουν

Βάφτιζαν παιδιά που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα – Τι ερευνούν οι Αρχές

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανέφερε πως υπήρχαν αναφορές και εκθέσεις αναφορικά με θέματα παιδικής προστασίας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ συμπλήρωσε πως στην Κιβωτό είχαν γίνει πολλές φορές συστάσεις και όλα δείχνουν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό.

“Απαγορεύεται να διαχωρίζονται τα αδέρφια από δομή σε δομή. Είχαμε κι άλλα θέματα, με βαφτίσεις παιδιών που είχαν ήδη χριστιανικά ονόματα και γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Κιβωτό να εξηγηθεί νομικά. Όλα αυτά εξετάζονται από το νέο ΔΣ”.

Η πρακτική της βάπτισης ήδη βαπτισμένων παιδιών βρίσκεται υπό διερεύνηση. Στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου αυτή την πρακτική για να προχωρήσει σε παράνομες υιοθεσίες, ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως από το 2018 κι έπειτα, με τον νόμο περί υιοθεσιών, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα παιδιά που ήταν δοθούν προς υιοθεσία βρίσκονταν σε μητρώο.

Λέων: Δύσκολο να πιστοποιηθούν ιατροδικαστικά οι κατηγορίες για ασέλγεια

Την ίδια στιγμή ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, τόνισε, μιλώντας στο MEGA, οι καταγγελίες αυτές περιορίζονται κυρίως στις θωπείες, δεν υπάρχει δηλαδή πλήρης σεξουαλική πράξη, και είναι δύσκολο να πστοπιηθεί ιατροδικαστικά.

“Πολλά παιδιά σταματούν το σχολείο. Αυτό είναι, αν θέλετε, μία έμμεση πιστοποίηση τέτοιας μορφής κακοποίησης”, είπε, εννοώντας τη ψυχολογική κακοποίηση. “Έχει ενδιαφέρον να κληθούν οι κοινωνικοί επιστήμονες που ήταν υπεύθυνοι για αυτά τα παιδιά. Εάν υπήρχαν, θα πρέπει να κληθούν, γιατί οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τα παιδιά και μπορούσαν να δουν την εξέλιξη και τη διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών”.

“Αγνοούνται” ο πάτερας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα

Ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, είχαν δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ υποστηρίζοντας πως τα παιδιά λένε ψέματα και έχουν «κακία», με τον πρώτο να δηλώνει «αγανακτισμένος και θυμωμένος».

«Με αφορμή ένα δημοσίευμα βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να καταθέσει αυτά τα πράγματα» υποστήριξε η πρεσβυτέρα. Η συνέντευξη είχε δοθεί την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης και έκτοτε ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία… αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον ALPHA, κανένας από την Κιβωτό του Κόσμου δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Μέχρι πρότινος, ο πατέρας Αντώνιος έμενε σε μία δομή της ΜΚΟ και κανείς από τους εργαζόμενους και τους εθελοντές δεν ξέρει αν με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο συγκεκριμένο κτήριο και αν θα επιτρέπεται να βλέπει τα παιδιά.

“Ο πατήρ Αντώνιος δεν είναι αυτό που φαίνεται” – Νέες καταγγελίες από φίλο του 19χρονου

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται νέα καταγγελία ενός 22χρονου, ο οποίος είναι στενός φίλος του 19χρονου που έχει καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση.

“Τέλη Σεπτεμβρίου, κι ενώ είχα χάσει επαφή για δύο εβδομάδες, αποφάσισα να πάω να τον βρω. Πήγα στο σπίτι του, τον βρήκα, ήταν σε άθλια κατάσταση, δεν είχε ρεύμα, δεν είχε φαγητό. Τότε δεν έμενε σε δομή, είχε νοικιάσει σπίτι με έναν φίλο του”, είπε ο 22χρονος στον ΣΚΑΪ.

Και συνέχισε: “Όταν τον είδα, μου είπε ότι έχει να φάει τρεις μέρες και έχει να πιει νερό δύο μέρες. Ζήτησε να του πάρω ένα μπουκάλι νερό. Μου είπε ότι θέλει να μου πει κάποια πράγματα. Ξεκίνησε να μου εξιστορεί τα πάντα με τη σειρά, πώς έγινε, τι έγινε”.

Στη συνέχεια, μίλησε για όλα όσα του αποκάλυψε ο 19χρονος: “Μου είπε ότι εκείνο το πρόσωπο (ο πατήρ Αντώνιος) δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ξεκίνησε να μου λέει ότι τον είχε πάρα πολύ κοντά του, ήταν από τα αγαπημένα του παιδιά, τον προόριζε για κάτι μεγάλο. Τον έπαιρνε μαζί του σε όλα τα ταξίδια του”.

Σύμφωνα με τον 22χρονο, η σεξουαλική παρενόχληση είχε αρχίσει από τα 16,5 χρόνια του καταγγέλλοντα. “Από τα 16,5 χρόνια του είχε αρχίσει η ασέλγεια. Δεν είχε γίνει μόνο μία φορά. Πάρα πολλές φορές μου είπε ότι είχε τύχει να έχουν ξαπλώσει μαζί στο κρεβάτι και σιγά σιγά να περνά το χέρι του κάτω από τα ρούχα, όλο και πιο χαμηλά”.

Σύμφωνα με τον 22χρονο, “η μαμά του 19χρονου έχει προβλήματα υγείας και η Κιβωτός τής παρέχει στέγη και κάποια επιδόματα. Ο πατήρ Αντώνιος τον είχε πάρα πολύ κοντά του, του είχε τα τελευταία μοντέλα κινητά, ακριβά παπούτσια και ρούχα. Η μητέρα του ήταν ο λόγος που ανεχόταν όλη αυτή την κατάσταση”.

Κ. Μπακογιάννης: «Να κλείσουμε τη “μαύρη τρύπα” στις κοινωνικές δομές ορίζοντας θεσμικό πλαίσιο προστασίας»

Μπακογιάννης: «Ήμουν βαριά δυσλεκτικός» - Το μήνυμα για τη δυσλεξία που αξίζει να ακούσουν οι γονείς

Την ανάγκη να οριστεί ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας που θα διέπει τις δομές και τα κοινωνικά ιδρύματα της χώρας, τόνισε σήμερα μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» που θα πρέπει να κλείσει.

Ο κ. Μπακογιάννης, απαντώντας σε ερωτήσεις του Ιορδάνη Χασαπόπουλου και της Ανθής Βούλγαρη σχετικά με τις σοκαριστικές καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», αφού ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει καμία νομική ή θεσμική σχέση με τη δομή, τόνισε ότι θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό θα είναι καλά και ασφαλή.

«Ισχύει ότι υπάρχει ένα θεσμικό κενό. Μια «μαύρη τρύπα». Και εκεί είναι που θα πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας. Τα παιδιά που είναι σήμερα σε αυτές τις δομές, θέλουμε να πάνε όσο το δυνατό γρηγορότερα σε οικογένειες, όπως και όλα τα υπόλοιπα παιδιά εκεί έξω. Δε θέλουμε να το ξαναζήσουμε αυτό. Μπορούμε να συμφωνήσουμε; Αυτό δεν έχει ιδεολογικό πρόσωπο, δεν είναι αριστερό ή δεξιό», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Να γίνονται συστηματικοί και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι»

«Το ζήτημα της Κιβωτού μάς αφορά όλους γιατί είμαστε άνθρωποι. Προφανώς όλο αυτό το οποίο συμβαίνει γεννά ένα σοκ, έναν αποτροπιασμό. […] Το ερώτημα, όμως, είναι πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτά τα συναισθήματα και να διασφαλίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι όλα τα παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις δομές της «Κιβωτού», θα είναι καλά και ασφαλή. Και δεύτερον, πως κάτι τέτοιο δε θα επαναληφθεί. Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί είναι να το ζήσουμε για 2-3 μέρες και μετά η προσοχή όλων μας να στραφεί αλλού και τα παιδιά αυτά ή τα παιδιά σε άλλες δομές να ξεχαστούν», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία ορισμού θεσμικού πλαισίου: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θεσμικό πλαίσιο. Να γίνονται οι έλεγχοι συστηματικά, να γίνονται τακτικά, να γίνονται ακόμη και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. […] Υπάρχει ένας νόμος, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τη λειτουργία όλων μας. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του».

«Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι ήρωες»

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε επίσης στη δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων στο θέμα της κοινωνικής υποστήριξης των ευάλωτων ομάδων, εξαίροντας την προσπάθεια που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι παρά το περιορισμένο προσωπικό που στελεχώνει τον οργανισμό.

«Με ρωτάτε αν είναι αρκετοί οι κοινωνικοί λειτουργοί. Προφανώς όχι. Θα ήθελα να είναι περισσότεροι. Δεν είναι αντικειμενικά αρκετοί, διότι προερχόμαστε από μια δεκαετία μνημονίων και αντιμετωπίζουμε υπο-στελέχωση. […]. Να μην αδικούμε αυτούς τους ανθρώπους, να μην αδικούμε τη δουλειά και τον αγώνα που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί. Είναι εκεί έξω, είναι στις γειτονιές. Δέχονται ανθρώπους, χτυπάνε πόρτες. Στην πραγματικότητα, οι ήρωες είναι οι κοινωνικοί μας λειτουργοί, οι οποίοι δέχονται ένα ασύλληπτο βάρος. Είναι οι «κυματοθραύστες» όλων μας. Και το κάνουν ξανά και ξανά. Και όταν μία στις τόσες περιπτώσεις κάτι πάει στραβά, βγαίνουμε και τούς στοχοποιούμε, και τους «ζητάμε τα ρέστα». Δεν είναι έτσι, διότι άνθρωποι είναι και αυτοί».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Νεογέννητο ξεψύχησε όταν ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν μαιευτήριο στη Ζαπορίζια

Γονείς ξανά Αντιγόνη Ψυχράμη – Δημήτρης Μακαλιάς: Η πρώτη δήλωση του συγκινημένου μπαμπά (vid)

Πολύτεκνη μητέρα από τον Πόρο «μαγεύει» διεθνώς με τα χειροποίητα υφαντά της!