Πολύτεκνη μητέρα από τον Πόρο «μαγεύει» διεθνώς με τα χειροποίητα υφαντά της!

Πολύτεκνη μητέρα από τον Πόρο «μαγεύει» διεθνώς με τα χειροποίητα υφαντά της!

Η Ελένη Παύλου είναι μητέρα πέντε παιδιών και ζει στον Πόρο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή Αθηνών, όμως η αγάπη της για υφαντική, την έκανε να ασχοληθεί με την τέχνη και σήμερα έχει ένα από τα λιγοστά εργαστήρια στην Ελλάδα που φτιάχνουν χειροποίητες δημιουργίες

«Από μικρή καταπιανόμουν με χειροτεχνίες (πλέξιμο, πολυμερικό πηλό κλπ). Έτσι και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη φιλοσοφική Αθηνών, ασχολήθηκα με διάφορα, ώσπου είχα την τύχη να γνωρίσω την τέχνη της υφαντικής. Ένιωσα αμέσως ότι αυτό ήταν που ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Αξιοποίησα βέβαια και το πτυχίο μου δουλεύοντας παράλληλα και ως εμψυχώτρια στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Πόρου. Καθώς ολοκλήρωσα τις σπουδές και πήρα το πτυχίο, αποφασίσαμε με τον Βαγγέλη, τον τότε σύντροφο και τωρινό σύζυγό μου, ότι θα θέλαμε να ζήσουμε στον Πόρο, κοινό τόπο καταγωγής μας. Γνωρίζοντας ο Βαγγέλης την μεγάλη μου επιθυμία να δημιουργήσω ένα εργαστήριο υφαντικής, κανόνισε με τη βοήθεια συγγενών και φίλων να συγκεντρώσει τα χρήματα για τον πρώτο μας αργαλειό, ως δώρο για το πτυχίο. Έτσι δημιουργήθηκε το 1998 το εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ στον Πόρο», εξηγεί η Ελένη Παύλου.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ «KAVIARI PARIS»!

-Έχετε συνεργαστεί με την διεθνούς φήμης επιχείρηση «Kaviari Paris». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Καθώς στον Πόρο το καλοκαίρι φτάνουν πολλοί τουρίστες, έτυχε να περάσει από το εργαστήριο η ιδιοκτήτρια της «Kaviari Paris»! Της άρεσε πολύ ένα μαξιλάρι και μερικούς μήνες μετά μας ζήτησε να φτιάξουμε μαξιλάρια, κουρτίνες και θήκες για τα κουτάλια για ένα νέο κατάστημα που θα άνοιγαν», περιγράφει.

«Εκτός από αυτό, έχουμε τη χαρά να έχουμε συνεργαστεί με το Παιδικό Μουσείο Ελλάδας, για τη δημιουργία δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και με την Action Aid Hellas, όπου φτιάξαμε την κούκλα 2Π. Μια άλλη πρόσφατη και ενδιαφέρουσα συνεργασία ήταν με το Queen’s College, στην Οξφόρδη, όπου φτιάξαμε table mats και runners για τον χώρο, όπου παραθέτουν τα γεύματά τους. Για εμάς, όμως, κάθε πελάτης είναι σημαντικός και μας δίνει χαρά όταν φτιάχνουμε κάτι ξεχωριστό, σύμφωνα με τις επιθυμίες του.»

ΤΑ ΥΦΑΝΤΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ!

«Στο εργαστήριό μας φτιάχνουμε σχεδόν ό,τι μπορεί να γίνει με ύφασμα. Χρηστικά αντικείμενα, όπως χαλιά και μαξιλάρια, παιχνίδια, όπως κούκλες και ζωάκια, αξεσουάρ, όπως τσάντες, καπέλα, εσάρπες και κάποια ιδιαίτερα κοσμήματα. Τα υφαντά μας έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, από την Αμερική ως την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Μας δίνει μεγάλη χαρά όταν οι πελάτες μας, μας στέλνουν φωτογραφίες με τα υφαντά, που έχουν αγοράσει, στο νέο τους σπίτι!»

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ

«Με τον Βαγγέλη έχουμε πέντε παιδιά, δύο αγόρια και τρία κορίτσια από 15 έως 23 χρονών. Τα τρία μεγαλύτερα σπουδάζουν ήδη. Όλα εμπλέκονται λίγο πολύ με το εργαστήριο, είτε βοηθώντας με θέματα τεχνολογίας, είτε δίνοντας ιδέες, είτε στην πώληση. Γνωρίζουν υφαντική, λίγο κέντημα και πλέξιμο και χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές μαζί με τη ζωγραφική κυρίως για τη δική τους δημιουργική έκφραση. Είχαν τα ερεθίσματα από την μικρή τους ηλικία, το πώς θα τα αξιοποιήσουν είναι ελεύθερα να το αποφασίσουν εκείνα.

Το εργαστήριό μας βρίσκεται, στον μικρό πεζόδρομο, πίσω από την κεντρική αγορά του νησιού. Είναι ένας ζωντανός δρόμος, γεμάτος με μαγαζιά και πολύ κόσμο να περπατάει, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν λοιπόν ρίχνουν μια ματιά στο εργαστήριο, πάντα υπάρχει ένα ξάφνιασμα στο βλέμμα των επισκεπτών, ελλήνων και ξένων, γιατί δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουν αργαλειούς σε λειτουργία. Οι περισσότεροι ζητούν να φωτογραφήσουν τον χώρο και πάντα εξηγούμε και δείχνουμε πώς δημιουργείται ένα υφαντό. Οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις τους στα social media είναι μια καλή διαφήμιση, όχι μόνο για το εργαστήριο αλλά και για όλο το νησί μας.»

Πόσο εύκολο είναι μία πολύτεκνη μητέρα να είναι και εργαζόμενη;

«Είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στον Πόρο. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: απ’τη μια ζουν κοντά μας οι οικογένειές μας, οπότε είχαμε σημαντική πρακτική βοήθεια, κυρίως όταν τα παιδιά μας ήταν μικρότερα. Από την άλλη, η ζωή σε έναν μικρό τόπο προσφέρει ασφάλεια και μικρές αποστάσεις. Τα παιδιά από πολύ μικρά κυκλοφορούν ελεύθερα και πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο ή στις δραστηριότητες που θέλουν. Επίσης ο χρόνος για να πάμε στη δουλειά ή για ψώνια είναι ελάχιστος. Η άμεση επαφή με τη φύση, τέλος, βοηθάει να αποφορτίσουμε την κούραση και το άγχος και να πάρουμε δυνάμεις. Όλα αυτά, πιστεύω δίνουν ποιότητα στη ζωή μας και βοηθούν να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που προκύπτουν στην οικογενειακή και επαγγελματική μας ζωή.»

Διαβάστε ακόμα:

Τρόμος για 14χρονη σε τρόλεϊ: Δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από 30χρονο

Ουκρανία: Νεογέννητο ξεψύχησε όταν ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν μαιευτήριο στη Ζαπορίζια

Χαμόγελο του Παιδιού: Η περιπέτεια της 15χρονης Ελβίρας έληξε και είναι καλά στην υγεία της