Η υφαντική τέχνη μπαίνει στα σχολεία

Η υφαντική τέχνη μπαίνει στα σχολεία. Είναι προσπάθεια που άρχισε φέτος να υλοποιείται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία της Κρήτης, ως καινοτόμος δράση. Φιλοδοξεί να εντάξει το μάθημα της υφαντικής σε όλα τα σχολεία με στόχο την επαφή των νέων γενεών με μία τέχνη, που απειλείται από αφανισμό, μιας και οι μεγάλες τεχνίτριες της υφαντικής είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της δράσης «Αποστολή Πηνελόπη Γκάντι» του Πανεπιστημίου των Ορέων της Κρήτης.

Ήδη, αυτό το «δημιουργικό μάθημα ζωής» έχει ενταχθεί στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας του Ηρακλείου και σε δύο άλλα σχολεία του Ρεθύμνου, με τις κατευθύνσεις και την καθοδήγηση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τον Νοέμβριο μάλιστα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο μία πρωτότυπη έκθεση, που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο των Ορέων και η Ακαδημία Αθηνών. Στήθηκαν τέσσερις αργαλειοί, αυτό το πανάρχαιο «μηχάνημα» με τα 101 εξαρτήματα και τις 1.800 κλωστές, και δεκάδες λαϊκές υφάντριες άρχισαν να επιδεικνύουν την τεχνική της ύφανσης και της δημιουργίας του υφαντού. Γρήγορα προσέλκυσαν κοντά τους τις νεότερες, που γοητεύθηκαν από την επίδειξη της υφαντικής τέχνης, εκδηλώνοντας το προσωπικό τους ενδιαφέρον να γίνουν μαθήτριες του αργαλειού.

Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ είναι επικεφαλής της ομάδας της αποστολής «Πηνελόπη Γκάντι» και στην έναρξη της έκθεσης στο Ηράκλειο είχε τονίσει μεταξύ άλλων: « Η γνώση της υφαντικής είναι πολύτιμο στοιχείο του άϋλου πολιτισμού. Αυτού που προσπαθεί σήμερα διεθνώς να διασώσει η ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ τα προϊόντα της απαράμιλλης αυτής βιοτεχνίας, είναι λαμπρά, δείγμα του υλικού λαϊκού πολιτισμού της χώρας. Θα το πω πιο απλά: Αναμφισβήτητα είναι το κάθε υφαντό έργο τέχνης, πατροπαράδοτο, μαζί και τεχνική. Συνδυασμός η υφαντική του παρελθόντος μαζί με το καλλιτεχνικό μέλλον. Αξίζει να γράψουμε την ιστορία της, να αφουγκραστούμε το δίδαγμά της για ένα πιο αυθεντικό και ωραιότερο αύριο, αυτό που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, ειδικά σήμερα».

Πηγή: ΑΜΠΕ