Αρχική InfoMommy Υγεία  “Κοντεύω τα 48 και έχω ανωμαλία με την περίοδο. Μπορώ να πάρω χάπια να καθυστερήσω την εμμηνόπαυση;”

 “Κοντεύω τα 48 και έχω ανωμαλία με την περίοδο. Μπορώ να πάρω χάπια να καθυστερήσω την εμμηνόπαυση;”

"Κοντεύω τα 48, εδώ και 1,5 χρόνο έχω ανωμαλία με την περίοδό μου. Ο κύκλος είναι άστατος και μπορεί και για 3 μήνες να μην έχω καθόλου περίοδο. Εχω πάρει κάποια κιλά και έχει επηρεαστεί και η ψυχολογία μου. Ήθελα να πάρω χάπια για να καθυστερήσω την εμμηνόπαυση (που απ’ ό,τι καταλαβαίνω έχω μπει) αλλά έχω μάθει ότι είναι επικίνδυνα. Ποια είναι ή αποψή σας; Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επαναφέρουν το κύκλο χωρίς να διατρέχω κάποιο κίνδυνο ή φυτικά συμπληρώματα… και αν ναι, ποια ειναι αυτά;”

Σας ευχαριστώ,

Κατερίνα Κ."

Απαντά ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, ο αριθμός των ωαρίων της στις ωοθήκες ελαττώνεται. Στην Κεντρική Ευρώπη ο μέσος όρος ηλικίας των γυναίκων μπαίνει στην εμμηνόπαυση στα 51 έτη. Τα χάπια δεν καθυστερούν την εμμηνόπαυση, αλλά υποκαθιστούν τις ορμονικές απώλειες. Επειδή μια παλαιότερη μελέτη παρουσίαζε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού σε γυναίκες με μακροχρόνια χρήση αυτών των χαπιών, οι γυναικολόγοι συνιστούν πλέον τη χρήση τους μόνο αν υπάρχουν αυστηρές ενδείξεις, π.χ. έντονα κλιμακτηριακά συμπτώματα και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από πέντε χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας και μην αμελείτε τον ετήσιο τακτικό έλεγχο μαστογραφίας, υπερηχογραφήματος μαστών, κολπικού υπερηχογραφήματος και Τεστ Παπανικολάου.

Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, MD, PhD, MBA, MPH
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης
Εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Ιδρυτικό Μέλος Μονάδας Institute of Life ΙΑΣΩ
www.womancenter.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.