Κρατήστε το παιδί μακριά από τις ιώσεις που καραδωκούν στο σχολείο

Οι ιώσεις γενικά είναι καταστάσεις πολύ μεταδοτικές, είτε πρόκειται για κοινά κρυολογήματα, είτε πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ιώσεις που οφείλονται σε ιό της γρίπης. Μπορεί να αναστατώσουν τη ζωή κάποιου για πολλές μέρες είτε λόγω απουσίας από το σχολείο είτε λόγω ταλαιπωρίας, τόσο σωματικής (πυρετός, δυσφαγία, αϋπνία κλπ), όσο και ψυχικής (σπασμένα νεύρα κλπ). Μην πανικοβάλλεστε όμως. Παρόλη την ταλαιπωρία ευτυχώς συνήθως πρόκειται για καλοήθεις καταστάσεις, που σπάνια οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές (εκτός ίσως από τη γρίπη). Μπορείτε επίσης λαμβάνοντας ορισμένα απλά μέτρα να μειώσετε την επιβάρυνση στον περίγυρο του ασθενή.

Τα παιδιά, παρότι θεωρούνται ευαίσθητος πληθυσμός, στη πραγματικότητα τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μετάδοση της γρίπης. Εάν έχετε τη δυνατότητα να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι, αποφύγετε να το στείλετε στο σχολείο τις μέρες που είναι λίγο κρυωμένο ή αδιάθετο. Εκτός από το γεγονός ότι, εάν πάει, είναι πιθανό να κολλήσει τα άλλα παιδάκια, και το ίδιο θα είναι αρκετά αδύναμο για να αντισταθεί ο οργανισμός του σε κάποιον άλλο ιό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να κολλήσει αμέσως άλλη μία ίωση. Το ιδανικό είναι να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Ο Μιχάλης Ιασονίδης, παιδίατρος μάς συμβουλεύει τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά για να μην “κολλάνε” εύκολα ιώσεις στο σχολείο

Συχνό πλύσιμο των χεριών

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ο πιο σημαντικός τρόπος αποφυγής της μετάδοσης των ιώσεων. Περίπου το 80% των μεταδοτικών ασθενειών εξαπλώνονται με τα χέρια (άγγιγμα) και από εκεί στα μάτια και στο στόμα. Άρα κρατώντας τα χέρια όλων καθαρά, μειώνεται τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος .Όταν πλένετε τα χέρια σας πρέπει να το κάνετε σωστά. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό και τρίψτε τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν βρίσκεστε κοντά σε βρύση, τότε ενα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλη αποτελεί καλή εναλλακτική λύση.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy