Κρήτη: 3χρονος νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα – Η πορεία της υγείας του

Με ιογενή μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο ένα 3χρονο παιδί, τις τελευταίες ημέρες. Παρά την αρχική ανησυχία, το συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με το διοικητή των ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννη Τασσόπουλο που μίλησε στο cretapost.gr, δεν εμπνέει ανησυχία.

Η πορεία της υγείας του 3χρονου

Το παιδί ανταποκρίνεται πλήρως στη θεραπεία, σύμφωνα με το διοικητή, ο οποίος τονίζει ότι έχει ακολουθηθεί το ιατρικό πρωτόκολλο και η πορεία της υγείας του είναι καλή.

Ιογενής μηνιγγίτιδα: Τα ύποπτα συμπτώματα

Η ιογενής ή άσηπτη μηνιγγίτιδα (Aseptic meningitis) είναι η πιο συχνή μηνιγγίτιδα και προκαλείται από έναν από τους διάφορους τύπους ιών. Οι εντεροϊοί, το πιο συχνό αίτιο ιογενούς μηνιγγίτιδας, πολύ συχνά μεταδίδονται με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού (σάλιο, πτύελα) από το μολυσμένο άτομο. Αυτό συνήθως συμβαίνει με το βήχα, το φτάρνισμα ή το φιλί. Ο ιός επίσης μπορεί να βρεθεί στα κόπρανα των ασθενών, οπότε μπορεί να μεταδοθεί και με το γαστρεντερικό, αφού προηγουμένως τα χέρια μας έρθουν σε επαφή με τα μολυσμένα κόπρανα.

Τα συμπτώματα της ιογενούς μηνιγγίτιδας έχουν άμεση σχέση με την ηλικία του αρρώστου. Ο πυρετός, η υπνηλία, ο εμετός και η ευερεθιστότητα (αποστροφή για το δυνατό φως και τους έντονους ήχους) είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Τα μεγαλύτερα παιδιά παραπονούνται συνήθως για έντονο πονοκέφαλο, ενώ τα βρέφη παρουσιάζουν έντονο κλάμα ή ανησυχία.Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί αυχενική δυσκαμψία (δυσκολία στην κάμψη του αυχένα προς τον θώρακα). Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν αυχενική δυσκαμψία ή να προέχει η πρόσθια πηγή. Τα συμπτώματα στα πολύ μικρά βρέφη και νεογέννητα είναι άτυπα.

Για τους ιούς που προκαλούν μηνιγγίτιδα δεν υπάρχουν εμβόλια. Η θεραπεία της ιογενούς μηνιγγίτιδας είναι κυρίως συμπτωματική και ενίοτε κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών είναι δυνατόν να χορηγηθούν αντιϊκά φάρμακα, η πρόγνωση δε για τους ασθενείς με ιογενή μηνιγγίτιδα είναι γενικά καλή.