Κρήτη: Μάχη στη ΜΕΘ δίνει 44χρονη μητέρα με εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό της

Πάτρα: Ανατροπή με την υγεία της 4χρονης - Από τι πάσχει τελικά το παιδί - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Επιδεινώθηκε αργά χθες το απόγευμα η πορεία της υγείας της 44χρονης μητέρας 3 παιδιών που παρουσίασε διαταραχές πηκτικότητας και θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Εμφάνισε εγκεφαλική αιμορραγία

Η 44χρονη μητέρα μεταφέρθηκε χθες από το Βενιζέλειο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μετά από την ορθή, όπως αποδείχτηκε, πρόβλεψη των γιατρών, ότι η κατάστασή της θα επιδεινωθεί και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από ειδικότητες, που δεν διαθέτει το Βενιζέλειο. Εισήχθη εξ αρχής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία λίγο μετά το μεσημέρι.

Κρίσιμες ώρες για την υγεία της

Η 44χρονη έχει υποστεί ένα εξαιρετικά σπάνιο αλλά γνωστό στην επιστημονική κοινότητα σύνδρομο, το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από εμβολιασμό, το οποίο παρουσιάζεται σε ένα άτομο στις 200.000 πληθυσμού. Ένα κοντινό και πιο συχνό σύνδρομο, που έχει τα ίδια συμπτώματα είναι το σύνδρομο θρομβοπενίας προκαλούμενη από ηπαρίνη, το οποίο συναντάται σε ποσοστό 0,1%.

Τα σύνδρομα αυτά προκαλούν ταυτόχρονα πτώση των αιμοπεταλίων, δηλαδή αιμορραγία και πήξη του αίματος, δηλαδή θρόμβους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που μίλησαν στην ΕΡΤ, το σύνδρομο που οφείλεται σε εμβόλιο μπορεί να παρουσιαστεί μετά τον εμβολιασμό, από οποιοδήποτε εμβόλιο λειτουργεί με το μηχανισμό του AstraZeneca, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η 44χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι γιατροί εφαρμόζουν όλα τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση αυτής της πραγματικά δυσεπίλυτης κατάστασης.

Προσωρινό πόρισμα επιβεβαίωσης από τον ΕΟΦ

Στο μεταξύ εκδόθηκε το προσωρινό πόρισμα από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, σύμφωνα με το οποίο το  περιστατικό θρομβώσης της 44χρονης, σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

“Θέλω το παιδί μου πίσω” – Ξέσπασε η μητέρα της 44χρονης

Το μόνο που θέλω, η κόρη μου να γίνει καλά. Θέλω το παιδί μου πίσω, όπως ήταν πριν κάνει το εμβόλιο“, λέει η μητέρα της 44χρονης γυναίκας. “Δεν θέλω αποζημιώσεις, δεν θέλω τίποτα. Θέλω την υγεία του παιδιού μου”, προσθέτει.

To video με τις δηλώσεις των συγγενών