Βουλή: Με 156 “ναι” εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Με 156 ψήφους υπέρ, η Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, που περιλαμβάνει διατάξεις για τη συνεπιμέλεια τέκνων από διαζευγμένους γονείς. Είκοσι βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την ψηφοφορία απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ και επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Δεν θα έκανα κάτι που δεν το πιστεύω. Το προτείνω γιατί είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση για το συμφέρον του παιδιού» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ζητώντας νωρίτερα τη συναίνεση της Ολομέλειας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική, καθώς θεωρούν ότι το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα, αλλά θα διαταράξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των διαζευγμένων ζευγαριών.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρούσε αν δεν γινόταν άρση των μέτρων προστασίας την ώρα της ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε οπισθοδρομικό το νομοσχέδιο και εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό που δεν ήταν στην αίθουσα να το υποστηρίξει.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για διχαστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να ενώνει.

Για νομοσχέδιο – απορρύθμιση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες διενέξεις από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει, μίλησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Με το νομοσχέδιο υπονομεύεται και υποσκάπτεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα από το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, έκανε λόγο για αποτυχημένο νομοσχέδιο που διχάζει τον λαό, αφού πρώτα η ΝΔ κατάφερε να διχάσει τους 158 βουλευτές της.

«Το κόστος του ρεβανσισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.