Κρούσμα ελονοσίας σε μαθήτρια Δημοτικού στη Λάρισα

Με ελονοσία διαγνώστηκε μία μαθήτρια της Α δημοτικού, από χωριό της Ελασσόνας.

Πώς η μαθήτρια διεγνώσθη με ελονοσία

Σύμφωνα με το thelarissapaper.gr, το κοριτσάκι επισκέφθηκε με τη μητέρα του χώρα της Αφρικής πριν περίπου 13 ημέρες. Στη συνέχεια η μικρή πήγε κανονικά στο σχολείο για δύο μέρες και στη συνέχεια εμφάνισε συμπτώματα πυρετού.

Χθες, μετά από εξετάσεις, διαγνώστηκε με ελονοσία στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, όπου και νοσηλεύεται στην Παιδιατρική του νοσοκομείου σε καλή κατάσταση.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές η συγκεκριμένη μορφή ελονοσίας είναι θεραπεύσιμη.

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ελονοσία

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Τα κουνούπια μολύνονται από ασθενείς με παρασιταιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ελονοσίας;
Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική έως και σοβαρή νόσηση.
Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι:πυρετός (συνήθως υψηλός) με ρίγος, ιδρώτες, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, κούραση και γενική αδιαθεσία, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Ο πυρετός μπορεί να εμφανίζεται κάθε δεύτερη ή κάθε τρίτη ημέρα, χωρίς όμως αυτό να παρατηρείται συχνά (συνήθως εμφανίζεται καθημερινά). Στα μεσοδιαστήματα του πυρετού, ιδίως τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται εντελώς καλά.
Άλλα συμπτώματα που μπορούν ενίοτε να εμφανιστούν είναι:ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακός πόνος, βήχας.
Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος (κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων). Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, στιςσοβαρές μορφέςτης νόσου (που συνήθως οφείλονται σεP. falciparum) μπορεί να προκληθούν: νεφρική ή/ και αναπνευστική ανεπάρκεια, νευρολογικά συμπτώματα, επιληπτικές κρίσεις, νοητική σύγχυση, κώμα και θάνατος. Ασθενείς με ελονοσία που κατάγονται από ενδημικές χώρες μπορεί να έχουν ελαφριά συμπτώματα (λόγω μερικής ανοσίας).

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες τόσο για τη βελτίωση της πρόγνωσης του ασθενούς, όσο και για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης της ελονοσίας.

Διαβάστε επίσης:

Σχεδιάζοντας το Σπίτι: Πάρτε τα χρώματα και ζωγραφίστε για το μαθητικό διαγωνισμό της «σχεδίας»

Η καλή είδηση της ημέρας! Οπτικές ίνες σε κάθε σχολείο για αξιοποίηση του διαδικτύου

Η ΕΡΤ «σώζει τον πλανήτη» και προβάλλει την πρώτη σειρά 3D animation ελληνικής παραγωγής

«Αν δεν κάνετε κάτι για το bullying, θα κάνω εγώ»: Η μητέρα μαθητή ξαναπήγε με μαχαίρι στο σχολείο για να ζητήσει το λόγο