Λαμία: Το τελευταίο “αντίο” στην 13χρονη Ιωάννα και ένα βαρύ “κατηγορώ” για τον άδικο χαμό της

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη Λαμίας για την 13χρονη Ιωάννα Κουτσοπάνου που έχασε ξαφνικά της ζωής το περασμένο Σάββατο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αφού είχε υποβληθεί σε επέμβαση σκωληκοειδίτιδας. Θλίψη και ένα τεράστιο “γιατί” ήταν τα συναισθήματα όσων έδωσαν το θλιβερό παρών στο τελευταίο αντίο στην 13χρονη μαθήτρια που δεν πρόλαβε να ζήσει τη ζωή που ονειρευόταν.

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της νεκροψίας νεκροτομής που διεξήχθη χθες η 13χρονη χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα  χωρίς να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της, που ήταν ρήξη στομάχου, συνεπεία της οποίας, υπέστη περιτονίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στην κοιλιά. Η σκωληκοειδής απόφυση που αφαιρέθηκε δεν νοσούσε, αναφέρε χαρακτηριστικά η  προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Ελένη Ζαγγελίδου.

Ο επικήδειος από τη διευθύντρια του σχολείου στο οποίο φοιτούσε

Η Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Λαμίας, που σήμερα παρέμεινε κλειστό όπως αναφέρει και το Lamiareport.gr, κ. Νανά Κουτσονίκα συντετριμμένη “κατάφερε” να αποχαιρετίσει την Ιωάννα.

«Αγαπητή μας  Ιωάννα, η ξαφνική σου απώλεια μας γέμισε βαθύτατη θλίψη.
Ένα αναπάντητο γιατί στάθηκε στα χείλη όλων όταν μάθαμε τον χαμό σου.
το πέρασμά σου από το σχολείο μας, το όμορφο χαμόγελό σου και η καθαρή ψυχή σου, θα μείνουν χαραγμένα στην καρδιά μας.Θα σε θυμόμαστε με τις πιο όμορφες, τις καλύτερες αναμνήσεις.
Είμαστε βέβαιοι ότι από σήμερα αποτελείς μέλος της γειτονιάς των αγγέλων.
Στους καλούς γονείς σου ευχόμαστε την εξ΄ύψους παρηγοριά.
Καλό ταξίδι Ιωάννα μας».

Φωτογραφίες από την κηδεία

Αυτά είναι τα λάθη των γιατρών σύμφωνα με το δικηγόρο

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρεται ανοιχτά στις ιατρικές ευθύνες και τα λάθη που συνέβησαν τόσο κατά την επέμβαση σκωληκοειδίτιδας όσο και μετά το χειρουργείο.

«Η Δικαιοσύνη τώρα θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες, όχι όμως μόνο στη Λαμία, αλλά, δυστυχώς και στη Λάρισα. Διότι, με βάση τη νεκροψία – νεκροτομή και κάποια άλλα έγγραφα ιατρικά που έχω, υπάρχει ευθύνη και στο χειρουργείο το οποίο έγινε στη Λάρισα. Η χειρουργική επέμβαση που έγινε εκεί δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Όταν έχεις έναν ασθενή με οξεία κοιλία, θα πρέπει να βρεις την εστία. Η περιτονίτιδα δημιουργείται από κάποια εστία. Είτε λέγεται σκωληκοειδής απόφυση, είτε έντερο, είτε κάποιο άλλο όργανο. Εφόσον έγινε τομή, αφαιρέθηκε η σκωληκοειδής απόφυση, η οποία απόφυση δεν είχε διαρρηχθεί, έπρεπε να βρουν την εστία. Διότι, μη βρίσκοντας την εστία και κλείνοντας την τομή, η εστία συνέχισε να “δουλεύει”», τόνισε ο Ν. Διαλυνάς.

«Έτσι όπως έγινε η εγχείρηση, αγνόησαν βασικές απεικονιστικές εξετάσεις,αγνόησαν βασικά συμπτώματα τα οποία οδηγούσαν στο στομάχι. Ο μηχανισμός θανάτου είναι πλέον ξεκάθαρος και δεν έχει καμία σχέση με αλλεργίες και βλακείες που διέρρεαν δεξιά και αριστερά, και οφείλεται, γενικότερα, στη μη αντιμετώπιση της διάτρησης του στομάχου, στο γεγονός ότι υπήρχαν αυτά τα υγρά και δεν μπορούσαν να διαφύγουν από κάπου, στην πίεση του διαφράγματος, στην είσοδο του υγρού στους πνεύμονες, στην περικαρδίτιδα και στην ανακοπή. Και ο θάνατος ήταν φρικτός», τόνισε.

“Να ξαναγίνετε γιατροί…”: Το συγκλονιστικό κείμενο μιας μητέρας που υπήρξε μάρτυρας των όσων βίωσε η 13χρονη στο Νοσοκομείο

Τις τελευταίες ώρες κάνει το γύρο του διαδικτύου μέσω του lamiareport.gr το κείμενο μιας μητέρας, της Θέκλας Λιγνού, που σαν αυτόπτης μάρτυρας των όσων βίωσε η 13χρονη τις τελευταίες ώρες της ζωής στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Αυτό είναι το κείμενο που αξίζει να διαβάσετε:

Η Ιωάννα είχε την ατυχία να είναι 13 χρονών παιδί. Και μέχρι την ηλικία των 15, έπρεπε να την περιθάλπει παιδίατρος και παιδοχειρουργός. Στο Νοσοκομείο Λαμίας είχε την ατυχία να πάει ξημερώματα και να περιμένει τον ερχομό παιδιάτρου στην ορισμένη ώρα προσέλευσής του, ενώ στο μεταξύ γινόντουσαν εξετάσεις ρουτίνας αλλά όχι εξειδικευμένες.

Από προσωπική μου εμπειρία-ευτυχώς όχι αυτής της έκβασης- επιβεβαιώνω την αναμονή του παιδιού σε ένα φορείο αρκετές ώρες και την ελαφράδα των ειδικευόμενων. Επιβεβαιώνω την νοοτροπία που υπάρχει «παιδί είναι, υπερβάλλει». Επιβεβαιώνω την αντιπαθέστατη δίωξη των τρομοκρατημένων γονιών από τους γιατρούς που δεν «ακούν» την διαίσθηση της μητέρας και του πατέρα, αλλά τους αντιμετωπίζουν ως υστερικούς επισκέπτες(;)…Επιβεβαιώνω την ένταση του χειρουργού της Λαμίας όταν είδε πως δεν θεωρήθηκαν αναγκαίες περαιτέρω εξετάσεις με υπέρηχους ή ακτίνες.

Και φτάνουμε στην απόφαση να φύγει το παιδί για Λάρισα, επειδή εδώ δεν υπάρχει παιδοχειρουργός. Εκεί με τη σειρά τους –σαν να είχαν όλοι μαγευτεί από τον ίδιο διάολο-δεν κάνουν σωστή διάγνωση. Και το παιδί χειρουργείται, αλλά κανείς δεν βλέπει πως κάτι άλλο συμβαίνει κι όχι αυτό που τυπώσανε στον εγκέφαλό τους ως αιτία. Κι ούτε μετά δόθηκε σημασία στο χρώμα του δέρματος και των νυχιών που άλλαζε. Ούτε στις εκκλήσεις των γονιών…

Γιατρός σημαίνει ερευνώ και διερευνώ. Γιατρός σημαίνει γνωρίζω τη γλώσσα του σώματος-γλώσσα, κόρες ματιών, χρώμα δέρματος, κινητικότητα κ. α.- κι όχι μόνο παραπέμπω σε εξετάσεις και τις διαβάζω. Γιατρός σημαίνει συμπάσχω, αντιλαμβάνομαι, διαισθάνομαι, παρατηρώ, ΠΡΟΣΕΧΩ. Και είμαι απόλυτη, γιατί τέτοιους γιατρούς έχω γνωρίσει. Εύχομαι να μην είναι ελάχιστοι πια.

Η Ιωάννα χάθηκε άδικα. Αυτό το άδικο, πώς θα το διαπραγματευτείτε μέσα σας, όσοι είστε συνεργοί; Αλλά έτσι όπως αφήνετε πλέον ξεκούμπωτες τις ιατρικές σας μπλούζες και περιφέρεστε με αέρα «Εγώ είμαι» στους διαδρόμους των νοσοκομείων, έτσι μάλλον ξεκούμπωτη είναι και η συνείδησή σας. Και αυτή τη στιγμή, κάποιες ώρες πριν την κηδεία της Ιωάννας, είμαι σίγουρη πως αυτό που σας μέλλει είναι να μην βρείτε τον μπελά σας, αλλά κουκουλώνεται η οργή΄; Ε; κουκουλώνεται;

Εύχομαι να χάσετε τον ύπνο σας για αρκετό καιρό. Εύχομαι ΚΑΝΕΙΣ μας να μην ξαναπάει στο νοσοκομείο με ήπιους τόνους όταν νοιώθει πως έχει δίκιο. Εύχομαι να απαιτηθούν ευθύνες για την απουσία Παιδοχειρούργου σε Περιφερειακό νοσοκομείο. Εύχομαι κάποιος επιτέλους να τιμωρηθεί. Εύχομαι ο χαμός της Ιωάννας να είναι η θυσία που θα επαναφέρει την τήρηση του όρκου του Ιπποκράτη. Κι εύχομαι ολόψυχα, παρηγοριά στους γονείς…