Λυρίδες: Έρχεται η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από πεφταστέρια!

Λυρίδες: Έρχεται η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από πεφταστέρια!

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 22/4 (προς τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου) θα κορυφωθεί η βροχή των Λυρίδων στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν η ατμόσφαιρα θα είναι καθαρή και θα μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη βροχή αστεριών!

Tι είναι οι Λυρίδες

Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Οι Λυρίδες μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (‘Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

«Παιδιά αδύναμα, να χάνουν τη ζωή τους από τα χέρια των ίδιων των γονιών τους»

Συναγερμός για την εξαφάνιση της 15χρονης Φωτεινής – Εμπλοκή κυκλώματος “loverboys”

Παυλάκης: “Η κατάσταση με την ηπατίτιδα στα παιδιά είναι σοβαρή – έχουν γίνει ήδη δύο μεταμοσχεύσεις”