Παυλάκης: “Η κατάσταση με την ηπατίτιδα στα παιδιά είναι σοβαρή – έχουν γίνει ήδη δύο μεταμοσχεύσεις”

Για την έξαρση των έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ μίλησε στον ΣΚΑΪ

Για την έξαρση των έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ μίλησε στον ΣΚΑΪ πριν από λίγη ώρα ο ιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Ο ειδικός έκανε λόγο για έκανε λόγο για ένα «σοβαρό θέμα», όπως τουλάχιστον εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ: «Τα δύο από τα συνολικά εννέα παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση». Πρόσθεσε, ότι τα κρούσματα στην Βρετανία κρούσματα κυμαίνονται από 70 έως 90.

Ύποπτος ο αδενοϊός 41 που όμως «δεν κάνει ηπατίτιδες»

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε, επίσης, ότι τα πρώτα δεδομένα «δείχνουν» έναν κοινό αδενοϊό, τον 41, που «δεν κάνει ηπατίτιδες». «Χρειαζόμαστε χρόνο», όμως, είπε και αναφέρθηκε στις αιτίες της έξαρσης ηπατίτιδας.

Σημείωσε, ότι θα μπορούσε να είναι και τελείως τυχαίο αλλά λόγω της συχνότητας εμφάνισης του εν λόγω αδενοϊού στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη».

Μπορεί να έχει κάποια σχέση ο κορωνοϊός;

Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα:

«Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι, ότι δυστυχώς ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει».

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν σχετίζονται με τις ηπατίτιδες τα εμβόλια για τον κορονοϊό, αφού, «τα παιδιά που νοσούν είναι 1 – 2 χρονών και δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα:

Η Πισπιρίγκου θέλει να κάνει μήνυση στον Δασκαλάκη για την πρόθεσή του να ζητήσει τεστ DNA

Ελληνική PISA 2021-22: Αυτά είναι τα 600 Δημοτικά και Γυμνάσια που θα συμμετέχουν στις εξετάσεις

Θλίψη: “Έσβησε” από κορωνοϊό 19χρονη λεχώνα – Η υγεία του νεογνού