Μαμά, πνευμονολόγος στο Σωτηρία, μιλά στο infokids για την καθημερινότητά της – Σίγουρα δεν είναι εύκολη

14χρονη με κορωνοϊό στο νοσοκομείο

Μια ακόμη Κυριακή του Μαΐου ξημερώνει, μια ακόμη Κυριακή σαν όλες τις άλλες που για κάποιους όμως δεν μοιάζει αργία αλλά μια ακόμα εξαντλητική καθημερινή.

Γράφει η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, Πνευμονολόγος ΜΕΘ covid 19 Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ

Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν πάρει ρεπό και άδειες, δεν έχουν χαρεί το κυριακάτικο τραπέζι με τους αγαπημένους τους όπως θα ήθελαν, ενώ εξακολουθούν να σφίγγουν τα χείλη για ακόμη μία φορά μέχρι να τελειώσει το ωράριο της βάρδιας. Όμως, αυτή η Κυριακή δεν είναι σαν όλες τις άλλες, είναι η γιορτή της μητέρας και οι μανούλες όλου του κόσμου περιμένουν τις αγκαλιές των παιδιών τους, τα χάδια και τα φιλιά, τα ποιήματα, τα λουλούδια και τις ζωγραφιές τους. Αυτή την Κυριακή λοιπόν, όπως και πολλές άλλες εργαζόμενες μητέρες έτσι και εγώ ξεκίνησα για την 24ωρη εφημερία μου στη ΜΕΘ covid 19 και ξεγλιστρώντας πολύ ήσυχα, έφυγα προσέχοντας να μην τα ξυπνήσω.

Διαβάστε επίης: “Η καραντίνα με έκανε να συνειδητοποιήσω πολλά: Κυρίως ότι επιτέλους άρχισα να βρίσκω τον εαυτό μου ως μαμά!”

Μέσα στη ΜΕΘ, βέβαια, η ατμόσφαιρα ό,τι άλλο παρά γιορτινή ήταν. Παρατεταμένοι ήχοι αναπνευστήρων και μηχανημάτων, διαρκή τηλεφωνήματα, πόρτες να ανοιγοκλείνουν, δυνατές συνομιλίες ικανές να διαπεράσουν τα στρώματα μάσκας και προσωπίδων και ένα ζωηρό μελίσσι «διαστημάνθρωπων» να εργάζεται συστηματικά και τόσο έντονα που κάνει τον χρόνο να κυλά τόσο γρήγορα που ούτε αντιλαμβάνεται κανείς πότε έφτασε μεσημέρι. Φτάνει ήδη η αλλαγή της πρώτης βάρδιας και βγαίνοντας για λίγο νερό και έλεγχο των πρωινών εργαστηριακών εξετάσεων, βρίσκεις λίγο χρόνο για να ελέγξεις τα μηνύματα στο κινητό και για βιαστικά τηλεφωνήματα.

«Χρόνια πολλά μαμά μου!» και φτάνουν μόλις τέσσερις λέξεις να σε κάνουν να ξεχάσεις την κούραση, τα πρησμένα πόδια, τον πονοκέφαλο από την ένταση της δουλειάς. Ταξιδεύεις νοερά για λίγα λεπτά και σκέφτεσαι τα κατά δικά σου πρόσωπα από τα οποία αντλείς δύναμη και κουράγιο. Ξεκλέβεις λίγο χρόνο για να ξεχαστείς και να «μυρίσεις» λίγο από το σπίτι και να ρωτήσεις αν έφαγαν ή αν τελείωσαν το διάβασμα. Δίπλα η νοσηλεύτρια που ρωτά τα ίδια ακριβώς πράγματα και γελά δυνατά όταν μιλά με το δικό της παιδί. Στο τέλος, καταλήγουμε και οι δύο να δείχνουμε τις κάρτες και τις ζωγραφιές που μας έστειλαν στα κινητά και να δακρύζουμε συγκινημένες με τα ορνιθοσκαλίσματα, τα ορθογραφικά λάθη και τα μουτζουρωμένα σχήματα. Το ίδιο βιαστικά το τηλεφώνημα και στη δική μου μαμά που το σηκώνει στο πρώτο χτύπημα και κλαίει που τη θυμάμαι, ενώ ρωτά συνεχώς «αν έφαγες παιδάκι μου και αν ξεκουράστηκες λίγο».

Οι δείκτες του ρολογιού υπενθυμίζουν ότι πρέπει να ξαναντυθείς και για τη δεύτερη επίσκεψη με τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν από το πρωί, ενώ στο μόνιτορ συνεχώς παρακολουθείς τα ζωτικά των ασθενών, και εφόσον χρειαστεί να παρέμβεις άμεσα. Και οι ώρες κυλούν σαν νερό όπως και πριν αλλά αυτή τη φορά μαζί με την επόμενη βάρδια συναδέλφων, πάντα με τους ίδιους ήχους, αλλά και τον ίδιο ενθουσιασμό και σεβασμό για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στην άκρη της τηλεφωνικής γραμμής οι συγγενείς που τόσο καιρό ενημερώνονται για την πορεία των προσφιλών τους ατόμων από άγνωστες φωνές χωρίς να μπορούν να τους επισκεφτούν ή στην πιο επώδυνη περίπτωση να τους αποχαιρετίσουν. Στο τέλος της ιατρικής ενημέρωσης, ακούγεται μια τρεμάμενη φωνή «σας παρακαλώ γιατρέ, μια παράκληση. Η μητέρα μου προβληματιζόταν αν νοσούσε από τον κορονοϊό και έμπαινε στο νοσοκομείο, ποιος θα φρόντιζε εμένα και τον αδερφό μου που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες? Δεν φοβόταν για την ίδια, αλλά να μην κολλήσουμε εμείς και πάθουμε κάτι. Σας παρακαλώ, μπορείτε να της πείτε από μένα και τον αδερφό μου τα χρόνια πολλά για τις μανούλες και ότι την αγαπάμε πολύ και την περιμένουμε να γυρίσει με λαχτάρα γρήγορα πίσω;»

Η ίδια απάντηση βγήκε σχεδόν αυτόματα από όλα τα χείλη. «Εννοείται! Αν δεν της το μεταφέρουμε εμείς που γίναμε η δεύτερη οικογένεια της, τότε ποιος;»
Και τότε, ο εορτασμός της ημέρας της μητέρας απέκτησε ένα πολύ διαφορετικό νόημα και η οικογένεια μεγάλωσε ξαφνικά.